Onze merken

Biologisch van Albert Heijn, dat smaakt naar meer!

Genieten met een goed gevoel

Biologisch is veel meer dan een keurmerk. Het staat voor een manier van leven. Voor lekker eten met een goed gevoel. En voor verantwoord omgaan met de natuur, dieren en mensen. Wij geloven dat echt en lekker eten voor iedereen is. Daarom hebben we een gevarieerd aanbod van de beste biologische producten voor een goede prijs. Neem het ervan en geniet van het lekkerste wat de natuur te bieden heeft!

Bekijk ons gehele biologische assortiment

AH Biologisch: lekker én makkelijk

Wij willen graag dat biologisch eten voor iedereen bereikbaar is. Dat je producten makkelijk herkent. En dat je veel te kiezen hebt. Daarom is er AH Biologisch: een nieuw eigen merk voor biologische producten. Stuk voor stuk met zorg geselecteerd op smaak en kwaliteit. Dat smaakt naar meer en dus blijven we je verrassen met nieuwe lekkere producten. Natuurlijk zijn alle AH Biologisch-producten onafhankelijk gecontroleerd en goedgekeurd. Daarom verdienen ze het Europees Keurmerk.

Onze boeren, telers, leveranciers en klanten delen onze passie voor biologisch eten. Bekijk hier het filmpje om hun verhalen te horen.

De kracht van de natuur

Als je voor biologisch kiest, koop je meer dan zomaar een pak melk of een kilo aardappelen. Biologisch zegt namelijk een heleboel over hoe producten zijn gemaakt. Biologische boeren vertrouwen op de natuur. Ze gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. En ze zorgen ervoor dat dieren een goed leven hebben.

Biologisch eten smaakt niet alleen goed, het is ook goed. Voor jezelf, voor dieren en de natuur.

Biologisch koken? Allerhande helpt!

We inspireren je graag om lekker biologisch te gaan koken. Allerhande helpt met heerlijke recepten met biologische producten. Handig want met 1 klik zet je alles wat je nodig hebt voor het recept op je digitale boodschappenlijstje.

Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat je meer wilt weten over biologische producten. Daarom geven we hier antwoord op vragen die ons vaak gesteld worden:

Wanneer mag je een product biologisch noemen?
Biologisch zegt iets over hoe eten is gemaakt. Bij het telen van groente en fruit mogen boeren bijvoorbeeld geen kunstmest en geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. En biologische veehouders doen er alles aan om hun dieren een zo natuurlijk mogelijk leven te geven. Zo hebben varkens, koeien en kippen veel ruimte en mogen ze lekker naar buiten. Ze eten biologisch voedsel en krijgen alleen medicijnen als het écht nodig is. Ook onze andere biologische producenten en leveranciers gaan uit van de kracht van de natuur. Zo krijg je pure producten waaraan zo min mogelijk is toegevoegd.
Hoe herken ik een biologisch product?
Biologisch is een wettelijk beschermde term. Gelukkig maar, want dan weet je zeker dat je ook echt biologisch in huis haalt. Al onze biologische producten worden onafhankelijk gecontroleerd door Stichting Skal. Omdat ze aan alle voorwaarden voldoen, verdienen ze het Europees Keurmerk. Dat herken je aan het groene ‘EU-blaadje’ op de verpakking. Daarnaast vind je op veel AH Biologisch-producten het EKO-keurmerk.
Zijn biologische producten ook lekkerder?
Da’s een lastige, want smaak is persoonlijk. Wij vinden van wel. Producten die op een natuurlijke manier zijn geteeld, hebben namelijk extra veel smaak. Groente en fruit die biologisch worden geteeld krijgen namelijk langer de tijd om te groeien en perfect op smaak te komen. Hetzelfde geldt voor biologische runderen, varkens en kippen. Die krijgen meer tijd om op te groeien, eten gevarieerd en hebben veel lichaamsbeweging. En dat proef je aan het vlees. Wij zijn trouwens niet de enigen die er zo over denken. Het is niet voor niets dat de beste koks ter wereld vaak alleen met biologische producten werken. Onze tip: doe een smaaktest en proef hoe lekker puur natuur is.
Zijn biologische producten ook gezonder?

Over die vraag breken wetenschappers al jaren het hoofd. Ze hebben nog geen echt bewijs gevonden dat biologisch eten gezonder is. Dat is ook echt heel moeilijk, omdat je gezondheid van heel veel factoren afhankelijk is.

Voedingscentrum geeft bijvoorbeeld aan dat onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten. In sommige biologische producten zijn hogere gehaltes gemeten aan vitamine C, mineralen en bioactieve stoffen. Ook kan de vetzuursamenstelling van melk anders zijn. Het bevat meer meervoudig onverzadigde vetzuren (CLA, omega-3), beta-caroteen en vitamine E. Dit geldt voor alle koeien met weidegang. Het is echter niet aan te geven hoe groot de verschillen tussen biologische en reguliere producten precies zijn. De variatie tussen biologische producten is groot en dit hangt ook af van seizoen, regio en gebruikte rassen. Verder bepaalt niet een enkel product maar de samenstelling van het totale pakket eten en drinken dat iemand tot zich neemt, hoe gezond zijn eten is.

Biologische producten zijn duurder. Waarom is dat?
Biologische producten zijn inderdaad duurder. Dat is ook logisch, want het kost meer tijd en meer zorg om ze te maken. Groente en fruit doet er langer over om te groeien en de opbrengst per vierkante meter is kleiner. Ook biologisch dieren groeien langzamer en hebben meer bewegingsruimte. Al die tijd, zorg en aandacht zie je terug in de prijs. Toch betekent dat niet dat biologisch per se duur is. Zeker als je slim boodschappen doet, is het voor iedereen betaalbaar. Kook bijvoorbeeld zo vaak mogelijk met seizoensgroenten (die zijn dan ook nog eens op hun allerlekkerst!). Of koop niet elke dag vlees. Op de website van Allerhande vind je budgetrecepten met biologische producten.
Zijn biologisch producten ook automatisch fair trade?
Biologisch en fair trade zijn twee verschillende dingen. Heel kort gezegd is biologisch vooral goed voor dieren en de natuur. Bij fair trade gaat het in eerste instantie om mensen. Door fair trade krijgen boeren in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun producten. Onze biologische producten zijn dus niet automatisch fair trade. En andersom is fair trade ook niet per se biologisch. Gelukkig valt het vaak wel samen, bijvoorbeeld bij onze chocoladerepen. Het gedachtegoed achter biologisch en fair trade is immers voor een belangrijk deel hetzelfde: lekker eten met respect voor mensen, dieren en de natuur.
Waarom zijn verse AH biologische producten vaak verpakt? Dat is toch zonde?
We snappen dat dat vreemd is. En eerlijk gezegd zouden we het liever anders doen. Maar we hebben er wel een goede reden voor: het is wettelijk verplicht. En dat is niet voor niets. In de winkel kun je het verschil tussen een gewone en biologische komkommer namelijk niet zien. Zonder aparte verpakking loop je dus het risico dat bio en niet-bio met elkaar wordt vermengd. En dat je dus geen biologisch product mee naar huis neemt, terwijl je dat wel wilde. Omdat er meer gewone versproducten zijn dan biologische, hebben we gekozen om de kleinste groep te verpakken. Dan belasten we het milieu zo min mogelijk. We letten er trouwens wel op dat deze verpakkingen biologisch afbreekbaar zijn.
Zijn biologisch producten ook weleens genetisch gemodificeerd?
Daar kunnen we heel kort over zijn: nee. Genetische modificatie betekent dat de genen van planten zijn veranderd. Dat gebeurt om gewassen als mais en soja extra weerbaar te maken tegen onkruid en insecten. Biologische boeren geloven juist in de kracht van de natuur. En geef ze eens ongelijk. Waarom zou je allerlei kunstgrepen uithalen als de natuur het beter en lekkerder doet? Daarom zijn biologische groenten en fruit nooit genetisch gemodificeerd. En eten biologisch geteelde dieren nooit genetisch gemodificeerd voedsel. Wil je meer weten over genetische modificatie? Kijk dan hier
Ik koop vaak AH puur&eerlijk producten. Gaan die uit de winkel verdwijnen?
Niet helemaal, want het merk AH puur&eerlijk is breder dan biologisch. Ook onze fair trade, ecologische en scharrelproducten vallen onder AH puur&eerlijk. In 2015 zullen we alle biologische AH puur&eerlijk-producten in de schappen geleidelijk vervangen. Daarvoor komt ons nieuwe eigen merk AH Biologisch in de plaats. De AH puur&eerlijk fair trade, ecologische en scharrelproducten zijn in de loop van 2015 onder het eigen merk AH Huismerk te vinden en blijven herkenbaar aan het betreffende keurmerk.