Volkorenbrood: alles wat je moet weten

Volkorenbrood, je hebt het vast wel eens zien liggen in de supermarkt of je eet het misschien wel dagelijks. Maar wat maakt volkorenbrood nu precies volkorenbrood? Is volkorenbrood niet gewoon hetzelfde als bruinbrood?

Wat is volkorenbrood?

Volkorenbrood wordt gemaakt met meel van gemalen hele korrels. Daardoor gaan alle voedingstoffen van de graankorrel mee in het brood. Het maakt niet uit of het brood gemaakt is met gist of met desem, het brood blijft volkorenbrood heten. Ook de graansoort maakt hierbij niet uit.

Is volkorenbrood gewoon bruinbrood?

Volkorenbrood is zeker bruin, maar bruinbrood en volkorenbrood zijn niet hetzelfde. Hoe kan dat dan? Dat komt doordat bruinbrood voor een deel van volkorenmeel is gemaakt, maar ook voor een deel van bloem. Om bloem te maken wordt alleen het binnenste van de graankorrel gebruikt.

Is volkorenbrood gezond?

Volkorenbrood is opgenomen in de Schijf van Vijf. Het eten van drie volkorenboterhammen per dag verkleint het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 (suikerziekte) en darmkanker. Waarom staat bruinbrood niet in de Schijf van Vijf? Dat komt doordat bruinbrood minder voedingstoffen bevat door het gebruik van bloem. Dat volkorenbrood een gezondere optie is, betekent niet gelijk dat je niet meer mag genieten van een wit bammetje of een pistoletje natuurlijk!

Hoe herken je volkorenbrood?

Deze vraag is erg eenvoudig te beantwoorden. Volkorenbrood herken je het beste aan: de naam! Volkorenbrood is een beschermde naam en mag écht alleen gebruikt worden voor brood wat volledig is gemaakt met volkorenmeel. De kleur van het brood zegt niet direct iets is over hoe gezond het brood is.