Albert Heijn en voedselverspilling

Albert Heijn doet er alles aan om zo slim mogelijk in te kopen en zo min mogelijk voedsel te verspillen. Voedsel dat niet verkocht is bieden we graag nog aan voor menselijke consumptie, zoals de voedselbanken. Onnodig voedsel weggooien is niet goed voor het milieu en je portemonnee. De ambitie van Albert Heijn is om in 2030 50% minder te verspillen (t.o.v. 2015) in samenwerking met onze klanten, partners en leveranciers. Hoe wij dit aanpakken? Dat vind je in dit handige downloadbare overzicht!

Albert Heijn en preventie

Het belangrijkste is dat we verspilling voorkomen. We gebruiken een slim bestelsysteem: alles wat langs de kassa gaat, wordt automatisch weer aangeleverd. Het systeem houdt ook rekening met bijvoorbeeld het weer en feestdagen. Zo zorgen we ervoor dat het aanbod in de winkel zo goed mogelijk is afgestemd op de verwachte verkoop.

Weggooien is zonde

Is een product houdbaar tot vandaag? Dan kan je bij Albert Heijn dit product kopen met een straffe korting van 35% en soms zelfs meer! Je herkent deze producten aan de ronde 35% sticker erop. Deze sticker wordt voor 10 uur 's ochtends op de producten geplakt en zorgt ervoor dat jij het product die dag met korting kan kopen. Producten die langer houdbaar zijn of die je niet in een dag kan opeten, prijzen we enkele dagen voor de uiterste houdbaarheidsdatum al af. Je koopt dan voordelig een prima product en wij hoeven minder voedsel weg te gooien. Dit is een mooie manier om voedselverspilling te verminderen en klanten een korting te geven.

Zoveel minder verspilden we in 2019

In onze strijd tegen voedselverspilling hebben we in 2019 2.212.000 kg minder voedsel verspild dan in 2018. Van het voedsel dat niet meer te doneren viel, werd in 2019 21,05% gebruikt voor dierenvoeding en de andere 78,95% voor rendering en bioprocessing voor biobrandstof. Dat betekent dat niks van het overige voedsel niet werd gerecycleerd! Niets is dus écht verspild.

Weet jij het verschil tussen THT en TGT?

De verpakking vertelt het je:

THT betekent 'tenminste houdbaar tot'. Na deze datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan, maar is het wel nog steeds geschikt voor consumptie. THT staat op ongekoelde en gekoelde producten die niet snel bederven.

Staat er TGT? Dit betekent 'te gebruiken tot'. Dan moet je het product voor deze datum consumeren. TGT staat op zeer bederfelijke producten die je maar kort kan bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden of verse vruchtensappen.

Een THT- en TGT-datum geldt alleen voor producten die niet geopend zijn en die bewaard zijn volgens de instructie op de verpakking.

Hoe kan jij minder voedsel verspillen?

  1. Controleer je thuisvoorraad. Welke producten moeten eerst op?
  2. Maak een planning en een boodschappenlijst.
  3. Kook precies genoeg.
  4. Gebruik je zintuigen bij de THT datum. Kijk, ruik en proef!
  5. Zet je koelkast op 4 graden.
  6. Weet waar je eten het best bewaart, gebruik hiervoor deze bewaarsticker.
  7. We verkopen Buitenbeentjes: groente en fruit die er anders uitzien dan we in België gewend zijn. Denk bijvoorbeeld aan kleine paprika's, kromme komkommers of appels die onvoldoende zijn gekleurd. Toch is er geen verschil in kwaliteit, smaak en versheid. Die zijn namelijk net zo goed!