Goed voor de dieren

Bij Albert Heijn voelen we onze verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn. Dat heeft ondertussen tot aanzienlijke verbeteringen geleid. We bieden een groot assortiment scharrel- en biologische kip aan en zijn op de hoogte van de leefomstandigheden van de kippen van de pluimveehouders met wie wij nauw samenwerken. Onze gesloten zuivelketen leidt tot meer weidegang voor koeien en jongvee.

 • Een duurzame, gesloten en transparante zuivelketen
 • Samen met het Wereld Natuur Fonds staan we sterk in onze afspraken met alle vispartijen voor verantwoorde en gezonde vis

Onze kip, stap voor stap naar een beter leven

Bij Albert Heijn kan je verschillende soorten kip krijgen. Omdat wij ons verantwoordelijk voelen voor dierenwelzijn en duurzaamheid kan je bij ons van de kipproducten die het meest verkocht worden een scharrel- en biologisch alternatief in het assortiment vinden. Inmiddels is dit al een kwart van ons aanbod. Het Beter Leven Keurmerk beoordeelt het leven van de kip en geeft 1, 2 of 3 sterren. Hierdoor kan je gemakkelijk een bewuste keuze maken.

Een beter leven voor de kip

 • De AH kip is een robuuster ras en heeft onder betere omstandigheden geleefd.
 • De AH scharrelkippen krijgen onder andere meer tijd om te groeien en zijn daarom sterker en gezonder.
 • De AH Excellent scharrelkip is een sterk en langzaam groeiend ras dat met liefde wordt groot gebracht door boeren in het Franse 'Pays de Loire'.
 • De AH Biologische kippen kunnen minimaal 8 uur per dag naar buiten en krijgen 100% biologische voeding.

Van ei tot z

Eieren zijn er in alle soorten en maten. Bij Albert Heijn verkopen we vrije uitloop, biologische en rondeel eieren. Wij vinden het leven van onze kippen belangrijk en doen er veel aan om de leefomstandigheden te verbeteren. Zo kunnen de kippen van onze vrije uitloop eieren elke dag scharrelen in de open lucht en is er altijd toegang tot een overdekte uitloop. Onze biologische kippen scharrelen ook in de open lucht en hebben daarnaast een stal met daglicht en legnesten, zitstokken en strooisel om in te kunnen scharrelen. Voor de rondeeleieren staan het natuurlijke gedrag en de natuurlijke behoeften van de kip centraal. Het buitenverblijf is voorzien van kunstgras waardoor de kippen in elk jaargetijde naar buiten kunnen.

Blockchaintechnologie

Doordat we blockchaintechnologie gebruiken wordt alles vastgelegd en is de volledige keten transparant. Daarnaast hebben onze eieren een houdbaarheidsdatum. Vul hier de datum van je ei in, dan kan je zien welke reis jouw eitje heeft gemaakt en welke boer voor de hennen heeft gezorgd!

Een waarheid als een koe

Grazen, rusten en herkauwen, dat vinden koeien het allerfijnst. In de beoordeling van het dierenwelzijn van koeien wordt daar dan ook goed op gelet. Het vlees kan worden beloond met 1 of meer sterren van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. Hoe meer sterren er op de verpakking staan, hoe diervriendelijker het product is. Wanneer je bij Albert Heijn een smaakvol stukje vlees uitkiest, kan je dit keurmerk gebruiken om een bewuste keuze te maken.

In het assortiment van Albert Heijn is er keuze uit:

 • AH Huismerk rundvlees
 • AH Greenfields rundvlees
 • AH Excellent rundvlees
 • AH Biologisch rundvlees
 • AH Kalfsvlees

Varken, waar komt het vandaan?

Bijna alle varkensvlees producten van ons AH Huismerk hebben sinds 2011 een ster gekregen van het Beter Leven Keurmerk. Het Beter Leven Keurmerk staat voor diervriendelijker vlees. Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker het vlees. Met ons gamma bieden we de grootste keuze in diervriendelijker varkensvlees. De varkens krijgen meer ruimte en speelmateriaal. Ook worden mannelijke varkens niet gecastreerd.

Minder antibiotica

In de ketens met 1 of meer sterren van het Beter Leven Keurmerk wordt significant minder antibiotica gebruikt. Met uitzondering van situaties waarbij het dierenwelzijn onder druk komt te staan door ziekte.

Konijn

Bij Albert Heijn verkopen we tijdens de feestmaanden vlees van parkkonijn. De parken waarin onze konijnen verblijven zijn diervriendelijker dan kooien. Parkkonijnen hebben er meer ruimte en beschikken over hout, stro, hooi en ander knaagmateriaal. De parken zijn ook uitgerust met onder andere schuilhoekjes en hoogteplatforms.

Als een vis in het water

Vis eten is gezond én lekker. We moeten er natuurlijk wel op letten dat er genoeg vis overblijft in onze zeeën en oceanen. Hoe doen we dat? Samen met onze leveranciers en met het Wereld Natuur Fonds letten we er op dat onze vis uit gezonde visbestanden of verantwoorde kweek komt. Hierdoor gaan we overbevissing tegen.

Duurzaam gevangen en verantwoord gekweekte vis

Onze verantwoord gevangen vis is gemakkelijk te herkennen aan het MSC of ASC keurmerk. Het MSC en ASC keurmerk zijn allebei onafhankelijke non-profit organisaties die wereldwijd actief zijn. Dit keurmerk kijkt naar de manier waarop vis gevangen of gekweekt wordt, maar ook naar het milieu en of het een goed beheerde visserij is. Hiervoor werken ze nauw samen met onderzoekers, biologen en milieuorganisaties.

Helaas is er voor inktvis en rivierkreeft geen MSC-certificering. Als alternatief hebben we daarom ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) ingeschakeld. ILVO heeft een onderzoek uitgevoerd om het risiconiveau van deze twee soorten te beoordelen. De uitkomst voor zowel inktvis als rivierkreeft is (licht) groen. Dat betekent dat de vangst zich kwalificeert als verantwoord gevangen.

Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming

De Dierenbescherming wil er ook zijn voor de dieren in de vee-industrie en probeert met het Beter Leven Keurmerk van binnenuit de vee-industrie diervriendelijker te krijgen.

Diervriendelijker geproduceerd vlees in de schappen

Met het Beter Leven Keurmerk probeert de Dierenbescherming stappen te zetten naar meer welzijn voor alle ‘consumptiedieren’. Door met bedrijven afspraken te maken over meer leefruimte, over minder of geen ingrepen die het welzijn aantasten en over andere verbeteringen, lukt het om diervriendelijker geproduceerd vlees in de schappen te krijgen.