Vegetarische recepten
Vegetarische recepten

Vegetarische recepten

Eet jij wel eens een dagje geen vlees en noem jij jezelf flexitariër? Of eet je juist altijd vegetarisch? Voor iedereen die op zoek is naar de lekkerste vegetarische recepten of wel eens wil ontdekken wat het nou eigenlijk inhoudt om vegetariër te zijn: je vindt het hier! P.S. we hebben ook een scala aan vegan recepten.

Vegetarische lasagne maken

Vegetarische lasagne maken

Ingrediënten

4 personen

1

courgette

4 el

milde olijfolie

3

middelgrote uien

2 tenen

knoflook

½ tl

venkelzaad

200 g

vegan rulstukjes

800 g

gepelde tomaten in blik

30 g

volkoren tarwemeel

300 ml

halfvolle melk

150 g

zuivelspread

200 g

mozzarella

9

volkoren lasagne bladen

Dit heb je nodig

  • bakpapier

  • ovenschaal (30 x 20 cm, ingevet)

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd de courgette in de breedte in plakken van 1 cm. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met ¼ van de olie en breng op smaak met peper. Rooster 10-15 min. in het midden van de oven. Haal de courgette uit de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C.
  2. Snipper ondertussen de uien en snijd de knoflook fijn. Verhit 1½ el olie (per 4 personen) in een hapjespan en fruit de ui met de knoflook en het venkelzaad 3 min. op middelhoog vuur. Voeg de rulstukjes toe en bak 3 min. mee. Schep regelmatig om.
  3. Voeg de gepelde tomaten toe en plet ze met een lepel tegen de zijkant van de pan. Breng aan de kook en laat op laag vuur 15 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Verhit ondertussen de rest van de olie in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg het tarwemeel toe en laat 2 min. al roerend garen. Voeg al roerend met een garde de melk in scheuten toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Blijf roeren tot een gebonden bechamelsaus ontstaat, dit duurt 5 min. Roer de zuivelspread door de saus en breng op smaak met peper.
  5. Snijd de mozzarella in plakken. Verdeel een laagje bechamelsaus over de bodem van de ovenschaal. Bedek achtereenvolgens met ⅓ van de lasagnebladen, ⅓ van de tomatensaus en ⅓ van de bechamel. Maak zo nog 2 lagen, eindig met de rest van de bechamel. Verdeel de courgette en vervolgens de mozzarella erover.
  6. Bak de lasagne ca. 35 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Dek na 25 min. af met aluminiumfolie.
Wat is vegetarisch?

Wat is vegetarisch?

Iemand die een streng vegetarisch dieet volgt, eet geen producten met ingrediënten of additieven die afkomstig zijn van dieren die daarvoor gedood moesten worden. Natuurlijk kan iedereen daar zijn eigen invulling aan geven. Eten als flexitariër bijvoorbeeld, waarbij je af en toe een dagje vegetarisch eet. Of geen vlees, vis en gevogelte eten, maar wel alle kazen. Misschien het juist verder doortrekken tot een veganistisch dieet, waarbij je niets dierlijks meer eet. Waar je ook voor kiest, lekker eten is nooit uitgesloten!

Is vegetarisch eten gezonder?

Een volledig vegetarisch eetpatroon heeft gezondheidsvoordelen. Het eten volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon, of een vegetarisch voedingspatroon, verlaagt de bloeddruk en verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Vlees bevat belangrijke voedingsstoffen, maar deze kun je ook uit andere producten halen. Bijvoorbeeld uit eieren, peulvruchten, sojaproducten, noten, pitten, groenten, brood en andere graanproducten. Zo houd je jouw eiwit-, ijzer-, vitamine B1- en vitamine B12-gehaltes op peil.

Is vegetarisch eten gezonder?
Vleesvervangers (vegetarisch vlees), hoe worden die gemaakt?

Vleesvervangers (vegetarisch vlees), hoe worden die gemaakt?

De meeste vleesvervangers worden gemaakt van plantaardige eiwitten uit rijst, soja, peulvruchten en tarwe. In sommige producten wordt ook kippenei-eiwit verwerkt, of er wordt vegetarische kaas aan toegevoegd. Daarnaast komen er steeds meer innovaties in het schap, denk aan vleesvervangers op basis van mycoproteïne – een eiwit afkomstig uit schimmels, gisten of zwammen. Klinkt onsmakelijk, maar je kunt er fantastische vleesvervangers van maken. En wat dacht je van jackfruit? Een vrucht met een vlezige structuur en neutrale smaak die je met gemak in hartige gerechten verwerkt. De keuze is reuze!