Gezonde recepten
Gezonde recepten

Gezonde recepten

Gezond eten, dat willen we allemaal! Hier vind je recepten volgens de richtlijnen* van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Deze bieden variatie en veel voedingsstoffen die je nodig hebt. Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.

Gezonde recepten

Gezonde noedels maken
Gezonde noedels maken

Gezonde noedels maken

Ingrediënten

4 personen

4

middelgrote uien

4 el

zonnebloemolie

4 el

AH 100% pindakaas naturel

1

limoen

25 g

gember

2 tenen

knoflook

2 el

water

7½ g

verse peterselie

250 g

tempeh

1 el

milde paprikapoeder

225 g

Thaise zilvervliesrijst noedels

250 g

taugé

1

komkommer

Dit heb je nodig

  • dunschiller of aardappelschilmesje

  1. Snijd de uien in dunne ringen. Verhit de helft van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en fruit in 10 min. glazig. Schep regelmatig om, zodat de ui niet bruin wordt. Zet het vuur lager en bak de ui al roerend nog 10 min. tot hij karamelliseert en een donkere, gouden kleur heeft. Breng op smaak met peper en zout.
  2. Schep de pindakaas in een kom, pers het sap van de limoen erover uit. Rasp de gember en de tenen knoflook en voeg toe aan het pindakaasmengsel. Voeg het water toe en roer door. Snijd de peterselieblaadjes grof en de steeltjes fijn. Meng de steeltjes door de pindadressing en houd de blaadjes apart.
  3. Snijd de tempeh in blokjes van een ½ cm. Bestrooi met de paprikapoeder. Verhit de rest van de olie in een pan op middelhoog vuur. Roerbak de tempeh 5 min. tot goudbruin en knapperig.
  4. Kook ondertussen de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en voeg de taugé de laatste minuut toe aan het hete water. Laat uitlekken in een vergiet en spoel onmiddellijk met koud stromend water.
  5. Snijd de komkommer met de dunschiller of scherp mes in de lengte in flinterdunne plakjes. Roer de ui, tempeh en de pindadressing door de noedels en taugé en schep op in diepe borden. Bestrooi met de peterselieblaadjes.
Wat is gezond eten?
Wat is gezond eten?

Wat is gezond eten?

Er zijn ontzettend veel studies en theorieën over gezonde voeding. Allerhande houdt voor gezond eten en gezonde recepten* de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum aan. Deze gaat uit van vijf categorieën: groente en fruit, eiwitten (ga voor vis, onbewerkt vlees, peulvruchten en eieren), koolhydraten (bijv. brood, graanproducten en aardappelen), smeer- en bereidingsvetten (bijv. zachte margarine of halvarine) en drinken (water, koffie en thee). Voor een gezonde maaltijd kies je een product uit elke categorie, eventueel i.c.m. 2 dagkeuzes**. Dat zijn ingrediënten of producten die buiten de schijf van vijf-categorieën vallen, waar je toch een aantal keer per dag voor kunt kiezen.

*Recepten van voor 2019 voldoen mogelijk niet meer aan de huidige gezondheidscriteria van het Voedingscentrum. Het jaartal van een recept is rechts onder de kookstappen te vinden.

**Dag- en weekkeuzes worden alleen bij recepten uit 2019 aangegeven.

Gezond eten: wat zijn dag- en weekkeuzes?

Dag- of weekkeuzes zijn ingrediënten die buiten de Schijf van Vijf vallen. Als je eet volgens de Schijf van Vijf, dan is er af en toe ruimte voor iets daar buiten. Kies elke dag niet vaker dan 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf (dagkeuze) en daarnaast hooguit 3 keer per week wat groters (weekkeuze). Gezonde recepten bestaan uit Schijf van Vijf producten met eventueel max. twee dagkeuzes en soms als het niet anders kan een weekkeuze. Dit staat dan aangegeven bij het recept.

*Recepten van voor 2019 voldoen mogelijk niet meer aan de huidige gezondheidscriteria van het Voedingscentrum. Het jaartal van een recept is rechts onder de kookstappen te vinden.

**Dag- en weekkeuzes worden alleen bij recepten uit 2019 aangegeven.

Gezond eten: wat zijn dag- en weekkeuzes?
Gezond eten: wat zijn dag- en weekkeuzes?
Gezonde tussendoortjes en gezonde snacks
Gezonde tussendoortjes en gezonde snacks

Gezonde tussendoortjes en gezonde snacks

Als gezond tussendoortje of snack kun je altijd kiezen voor snoepgroenten of fruit. Iets anders dan fruit of groente kan natuurlijk ook. Voor de zoetekauwen en de hartige snackers zijn er genoeg opties voor verantwoorde snacks. Bijvoorbeeld een handje muesli met noten of gepofte granenblokjes. Onze favoriet? Frozen yoghurtbars! En nooit meer een koekje? Welnee. Vuistregel: neem met mate. Bij het Voedingscentrum zijn koekjes trouwens een weekkeuze.

Hoe kom je aan 250 gram groente?   

Verdeel je dagelijkse dosis groente over je ontbijt, tussendoortjes, lunch en avondeten. De meeste Nederlanders eten vrijwel alleen groente bij de avondmaaltijd, zo blijkt uit onderzoek. En dan kan die 250 gram best als een berg gaan voelen. Als je door de dag heen groente eet, valt die 250 gram heel erg mee. Begin eens door groente toe te voegen aan wat je normaal eet. Een plakje komkommer en tomaat op je boterham met kaas. Een paar tomaatjes of mini-paprika’s als tussendoortje. En in het weekend wat champignons door de omelet. Het zijn kleine stappen met een groot effect! 

Hoe kom je aan 250 gram groente?   
Hoe kom je aan 250 gram groente?