Energie & Transport

We steken veel energie in energiebesparing. Niet alleen in onze winkels, maar ook in onze distributiecentra werken we zo duurzaam mogelijk. Ook daar gebruiken we de nieuwste technieken op het gebied van verwarming, verlichting, koeling en transport.

Zo zit er minder diesel in je boodschappen

Elke dag de winkels bevoorraden, dat doen we op een zo duurzaam mogelijke manier. Met vrachtwagens die langer zijn, zodat er meer in kan. Met trucks die zuiniger, stiller en minder vervuilend zijn. Sommige rijden zelfs op biogas! Ook wordt er een uitgekiend routeplan gebruikt zodat we geen meter teveel rijden. Dat scheelt heel wat energie en C02.

Koeldeuren besparen tot 25% energie

In alle winkels van Albert Heijn zijn de wandkoelingen afgedekt met deuren en de lage koelingen met nachtafdekking. In al die koelingen zitten zuinige ventilatoren. Een koelinstallatie is gevuld met synthetische koudemiddelen. Bij lekkage kunnen deze schadelijk zijn voor het milieu. Daarom hebben wij deze koudemiddelen door het natuurlijk koudemiddel CO2 vervangen.

Verwarmen met de koeling

Waarmee we onze winkels verwarmen? Met onze koeling! Want onze koelinstallaties geven veel warmte af, en die kunnen we goed gebruiken. In veel winkels worden warmtepompen ingezet om warmte van de koelingen op te vangen voor het verwarmen van de rest van de winkel. Goede isolatie zorgt ervoor dat de temperatuur op peil blijft.

Steeds meer duurzame energie

Ruim veertig procent van de stroom die we inkopen is duurzaam. Verder wordt van onze reststoffen groene stroom gemaakt. In de winkels hebben we alle TL-lampen vervangen door Eco-TL en passen we waar mogelijk LED-verlichting toe, bijvoorbeeld in de gevelverlichting, diepvrieskasten en koelingen. Slimme lichtsystemen zorgen ervoor dat er geen lampje te veel brandt. We hebben ook LED-verlichting in al onze distributiecentra geïntroduceerd.

Lees wat we nog meer doen