Chinese chili-olie
Voor iedereen die van pittig houdt: aromatische chili-olie geïnspireerd door de Chinese keuken.

Advertentie
Ingrediënten
- 60 g verse gember
- 4 tenen knoflook
- 200 ml zonnebloemolie
- 3 stuks steranijsjes
- 5 kardemompeulen
- 1 kaneelstokje
- 5 el chilivlokken
- 2 el sojasaus
- 1 el fijne kristalsuiker
Advertentie
Bereiden
- Snijd de gember in plakken van ½ cm. Kneus de ongepelde knoflook. Breng een pan met de zonnebloemolie, gember, knoflook, steranijs, kardemom en het kaneelstokje op laag vuur tegen de kook aan. Laat in minimaal 1 uur de smaken goed intrekken.
- De olie mag maximaal 100 °C worden. Geen thermometer? Houd de gember en knoflook goed in de gaten, deze mogen een beetje verkleuren maar niet bruin worden. En de olie mag niet roken.
- Doe ondertussen de chilivlokken in een ruime hittebestendige kom en meng de sojasaus en suiker erdoor. Schenk het oliemengsel door de zeef in de kom met chilivlokken. Het kan zijn dat het gaat bruisen. Laat de chiliolie staan tot het afgekoeld is tot kamertemperatuur.
variatietip:
Je kunt eindeloos variëren met smaakmakers. Verwarm bijvoorbeeld ook eens hele korianderzaadjes of in stukjes gesneden citroengras mee met de olie.
Tip:
Dit recept is genoeg voor ca. 200 ml chili-olie.
kookstaptip:
In China wordt chili-olie vaak met szechuanpeper gemaakt, deze aromatische peper verwarm je samen met de specerijen in de olie. Dit product kun je kopen bij de toko.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 105 kcal
-
koolhydraten 1 g
waarvan suikers 1 g -
vet 11 g
waarvan verzadigd 1 g - natrium 80 mg
Pittigheid
Ook te zien in
Chinese chili-olie
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Chinese chili-olie
- 60 g verse gember
- 4 tenen knoflook
Snijd de gember in plakken van ½ cm. Kneus de ongepelde knoflook.
- 200 ml zonnebloemolie
- 3 stuks steranijsjes
- 5 kardemompeulen
- 1 kaneelstokje
Breng een pan met de zonnebloemolie, gember, knoflook, steranijs, kardemom en het kaneelstokje op laag vuur tegen de kook aan.
Laat in minimaal 1 uur de smaken goed intrekken.
De olie mag maximaal 100 °C worden.
Geen thermometer? Houd de gember en knoflook goed in de gaten, deze mogen een beetje verkleuren maar niet bruin worden. En de olie mag niet roken.
- 5 el chilivlokken
- 2 el sojasaus
- 1 el fijne kristalsuiker
Doe ondertussen de chilivlokken in een ruime hittebestendige kom en meng de sojasaus en suiker erdoor.
Schenk het oliemengsel door de zeef in de kom met chilivlokken. Het kan zijn dat het gaat bruisen. Laat de chiliolie staan tot het afgekoeld is tot kamertemperatuur.
variatietip:
Je kunt eindeloos variëren met smaakmakers. Verwarm bijvoorbeeld ook eens hele korianderzaadjes of in stukjes gesneden citroengras mee met de olie.
kookstaptip:
In China wordt chili-olie vaak met szechuanpeper gemaakt, deze aromatische peper verwarm je samen met de specerijen in de olie. Dit product kun je kopen bij de toko.