bewaar
Chinese chili-olie
Chinese chili-olie
bewaar

Chinese chili-olie

Voor iedereen die van pittig houdt: aromatische chili-olie geïnspireerd door de Chinese keuken.

10 min. bereiden
1 uur wachten
zeer pittig
0waarderingen

Ingrediënten

20 personen

60 g

verse gember

4 tenen

knoflook

200 ml

zonnebloemolie

3 stuks

steranijs

5

kardemompeulen

1

kaneelstokje

5 el

chilivlokken

2 el

sojasaus

1 el

fijne kristalsuiker

Voor iedereen die van pittig houdt: aromatische chili-olie geïnspireerd door de Chinese keuken.

Aan de slag

1

Snijd de gember in plakken van ½ cm. Kneus de ongepelde knoflook. Breng een pan met de zonnebloemolie, gember, knoflook, steranijs, kardemom en het kaneelstokje op laag vuur tegen de kook aan. Laat in minimaal 1 uur de smaken goed intrekken.

2

De olie mag maximaal 100 °C worden. Geen thermometer? Houd de gember en knoflook goed in de gaten, deze mogen een beetje verkleuren maar niet bruin worden. En de olie mag niet roken.

3

Doe ondertussen de chilivlokken in een ruime hittebestendige kom en meng de sojasaus en suiker erdoor. Schenk het oliemengsel door de zeef in de kom met chilivlokken. Het kan zijn dat het gaat bruisen. Laat de chiliolie staan tot het afgekoeld is tot kamertemperatuur.

algemeenDit recept is genoeg voor ca. 200 ml chili-olie.

kookstaptipIn China wordt chili-olie vaak met szechuanpeper gemaakt, deze aromatische peper verwarm je samen met de specerijen in de olie. Dit product kun je kopen bij de toko.

variatietipJe kunt eindeloos variëren met smaakmakers. Verwarm bijvoorbeeld ook eens hele korianderzaadjes of in stukjes gesneden citroengras mee met de olie.