Chi­ne­se chi­li-olie

Voor iedereen die van pittig houdt: aromatische chili-olie geïnspireerd door de Chinese keuken.

  • bijgerecht
  • 20 personen
  • 105 kcal voedingswaarden
    • 10 min. bereiden
    • 1 uur wachten
(0) waardeer
aziatisch bijgerecht Voor iedereen die van pittig houdt: aromatische chili-olie geïnspireerd door de Chinese keuken. 20 personen

Advertentie

Ingrediënten

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd de gember in plakken van ½ cm. Kneus de ongepelde knoflook. Breng een pan met de zonnebloemolie, gember, knoflook, steranijs, kardemom en het kaneelstokje op laag vuur tegen de kook aan. Laat in minimaal 1 uur de smaken goed intrekken.
  2. De olie mag maximaal 100 °C worden. Geen thermometer? Houd de gember en knoflook goed in de gaten, deze mogen een beetje verkleuren maar niet bruin worden. En de olie mag niet roken.
  3. Doe ondertussen de chilivlokken in een ruime hittebestendige kom en meng de sojasaus en suiker erdoor. Schenk het oliemengsel door de zeef in de kom met chilivlokken. Het kan zijn dat het gaat bruisen. Laat de chiliolie staan tot het afgekoeld is tot kamertemperatuur.

variatietip:

Je kunt eindeloos variëren met smaakmakers. Verwarm bijvoorbeeld ook eens hele korianderzaadjes of in stukjes gesneden citroengras mee met de olie.

Tip:

Dit recept is genoeg voor ca. 200 ml chili-olie.

kookstaptip:

In China wordt chili-olie vaak met szechuanpeper gemaakt, deze aromatische peper verwarm je samen met de specerijen in de olie. Dit product kun je kopen bij de toko.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 105 kcal
  • koolhydraten 1 g
    waarvan suikers 1 g
  • vet 11 g
    waarvan verzadigd 1 g
  • natrium 80 mg
Tags
Pittigheid
Ook te zien in
maart 2020

Chinese chili-olie

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Chi­ne­se chi­li-olie

1
1
  • 60 g verse gember
  • 4 tenen knoflook

Snijd de gember in plakken van ½ cm. Kneus de ongepelde knoflook.

2
2
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 3 stuks steranijsjes
  • 5 kardemompeulen
  • 1 kaneelstokje

Breng een pan met de zonnebloemolie, gember, knoflook, steranijs, kardemom en het kaneelstokje op laag vuur tegen de kook aan.

3
3

Laat in minimaal 1 uur de smaken goed intrekken.

4
4

De olie mag maximaal 100 °C worden.

5
5

Geen thermometer? Houd de gember en knoflook goed in de gaten, deze mogen een beetje verkleuren maar niet bruin worden. En de olie mag niet roken.

6
6
  • 5 el chilivlokken
  • 2 el sojasaus
  • 1 el fijne kristalsuiker

Doe ondertussen de chilivlokken in een ruime hittebestendige kom en meng de sojasaus en suiker erdoor.

7
7

Schenk het oliemengsel door de zeef in de kom met chilivlokken. Het kan zijn dat het gaat bruisen. Laat de chiliolie staan tot het afgekoeld is tot kamertemperatuur.

variatietip:

Je kunt eindeloos variëren met smaakmakers. Verwarm bijvoorbeeld ook eens hele korianderzaadjes of in stukjes gesneden citroengras mee met de olie.

kookstaptip:

In China wordt chili-olie vaak met szechuanpeper gemaakt, deze aromatische peper verwarm je samen met de specerijen in de olie. Dit product kun je kopen bij de toko.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.