Snijd de roomboter in blokjes van gelijke grootte, zodat ze geleidelijk smelten. Verwarm de boter op middelhoge temperatuur in de steelpan. Roer continu.
De boter gaat eerst bruisen, vervolgens scheiden de eiwitten zich van het vet en zullen ze verkleuren. Blijf roeren terwijl dit gebeurt.
Neem de boter van het vuur als hij goudbruin kleurt, dit duurt zo’n 8 minuten. Schenk direct over in een vuurvast schaaltje, om te voorkomen dat de boter verder door kleurt in de warme pan.
Beurre noisette
Beurre noisette is 'gewoon' gesmolten boter. Door de boter te smelten komt er een notige smaak vrij die lijkt op hazelnoten. Vandaar dan ook de naam beurre noisette: dat betekent hazelnootboter in het Frans. Ook al komt er geen hazelnoot aan te pas!
- combinatietipLekker bij groenten of een stukje vlees, pasta, of bijvoorbeeld verwerkt in een saus. Ook heerlijk in het beslag van zoete bakrecepten.
- bereidingstipHet beste moment om de boter van het vuur te halen is als hij nootachtig begint te ruiken, maar niet te donker gekleurd is. Dan is de boter namelijk verbrand en kun je hem niet meer gebruiken.
- bereidingstipGebruik een pan met lichtgeleurde bodem, zodat je de kleur van de boter goed in de gaten kunt houden.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Beurre noisette
Beurre noisette is 'gewoon' gesmolten boter. Door de boter te smelten komt er een notige smaak vrij die lijkt op hazelnoten. Vandaar dan ook de naam beurre noisette: dat betekent hazelnootboter in het Frans. Ook al komt er geen hazelnoot aan te pas!

bijgerecht
8 porties
180 kcal
10 min. bereiden
Aan de slag
Snijd de roomboter in blokjes van gelijke grootte, zodat ze geleidelijk smelten. Verwarm de boter op middelhoge temperatuur in de steelpan. Roer continu.
De boter gaat eerst bruisen, vervolgens scheiden de eiwitten zich van het vet en zullen ze verkleuren. Blijf roeren terwijl dit gebeurt.
Neem de boter van het vuur als hij goudbruin kleurt, dit duurt zo’n 8 minuten. Schenk direct over in een vuurvast schaaltje, om te voorkomen dat de boter verder door kleurt in de warme pan.
combinatietip:Lekker bij groenten of een stukje vlees, pasta, of bijvoorbeeld verwerkt in een saus. Ook heerlijk in het beslag van zoete bakrecepten.
bereidingstip:Het beste moment om de boter van het vuur te halen is als hij nootachtig begint te ruiken, maar niet te donker gekleurd is. Dan is de boter namelijk verbrand en kun je hem niet meer gebruiken.
bereidingstip:Gebruik een pan met lichtgeleurde bodem, zodat je de kleur van de boter goed in de gaten kunt houden.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 8 porties)
200 g ongezouten roomboter
Dit heb je nodig
steelpan met dikke, lichtgekleurde bodem