Breek de witte chocolade in stukken en smelt au bain-marie. Breek boven een tweede kom 300 g pure chocola en smelt ook au bain-marie. Haal de kommen van de pannen en meng door elk met een spatel de helft van de ricotta en de helft van het vanille-extract.
Klop in een derde kom de slagroom stijf met een handmixer. Verdeel in 2 porties en spatel door de witte en pure chocola. Laat minimaal 30 min. opstijven in de koelkast.
Laat ondertussen de kersen iets ontdooien en dep droog. Verwarm een koekenpan zonder olie of boter en rooster de hazelnoten 3 min. op middelhoog vuur tot goudbruin, laat afkoelen op een bord en hak grof. Verdeel de helft van de witte en donkere chocolademousse met een grote lepel om en om over de schaal. Verdeel de helft van de hazelnoten en de helft van de kersen erover.
Verdeel de rest van de witte en donkere chocolademousse met een grote lepel om en om over de schaal en strijk de bovenkant glad. Laat 30 min. opstijven in de koelkast.
Boen ondertussen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Pureer met de staafmixer de taartvulling kersen met 1½ el citroensap, 1 tl -rasp en het water. Smelt de rest van de pure chocolade au bain-marie. Haal de schaal uit de koelkast, verdeel de warme gesmolten chocolade erover en strijk glad met een spatel of mes. Bestrooi met het zeezout. Zet minimaal 1 uur weer terug in de koelkast.
Maak ondertussen met de ijstang bollen van het roomijs en leg op een met bakpapier bekleed bordje. Zet in de vriezer tot gebruik. Hak het gevriesdroogd fruit grof.
Haal vlak voor het serveren de schaal uit de koelkast. Verdeel de bollen ijs, de rest van de hazelnoten, de rest van de kersen, gevriesdroogd fruit en gouden parels erover. Besprenkel met de helft van de kersensaus. Serveer de rest van de kersensaus erbij.
Smash dame blanche met kersen
Een dikke chocoladelaag die je aan tafel kapotslaat, luchtige vanillemousse eronder en met frisse kersen ertussen: dit spectaculaire dessert draait om geluid, textuur én plezier.
- dieettipGlutenvrij? Laat de gouden crunchparels achterwege.
- variatietipOok lekker met gevriesdroogde framboos.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Smash dame blanche met kersen
Een dikke chocoladelaag die je aan tafel kapotslaat, luchtige vanillemousse eronder en met frisse kersen ertussen: dit spectaculaire dessert draait om geluid, textuur én plezier.

nagerecht
16 personen
580 kcal
45 min. bereiden
2 uur wachten
Aan de slag
Breek de witte chocolade in stukken en smelt au bain-marie. Breek boven een tweede kom 300 g pure chocola en smelt ook au bain-marie. Haal de kommen van de pannen en meng door elk met een spatel de helft van de ricotta en de helft van het vanille-extract.
Klop in een derde kom de slagroom stijf met een handmixer. Verdeel in 2 porties en spatel door de witte en pure chocola. Laat minimaal 30 min. opstijven in de koelkast.
Laat ondertussen de kersen iets ontdooien en dep droog. Verwarm een koekenpan zonder olie of boter en rooster de hazelnoten 3 min. op middelhoog vuur tot goudbruin, laat afkoelen op een bord en hak grof. Verdeel de helft van de witte en donkere chocolademousse met een grote lepel om en om over de schaal. Verdeel de helft van de hazelnoten en de helft van de kersen erover.
Verdeel de rest van de witte en donkere chocolademousse met een grote lepel om en om over de schaal en strijk de bovenkant glad. Laat 30 min. opstijven in de koelkast.
Boen ondertussen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Pureer met de staafmixer de taartvulling kersen met 1½ el citroensap, 1 tl -rasp en het water. Smelt de rest van de pure chocolade au bain-marie. Haal de schaal uit de koelkast, verdeel de warme gesmolten chocolade erover en strijk glad met een spatel of mes. Bestrooi met het zeezout. Zet minimaal 1 uur weer terug in de koelkast.
Maak ondertussen met de ijstang bollen van het roomijs en leg op een met bakpapier bekleed bordje. Zet in de vriezer tot gebruik. Hak het gevriesdroogd fruit grof.
Haal vlak voor het serveren de schaal uit de koelkast. Verdeel de bollen ijs, de rest van de hazelnoten, de rest van de kersen, gevriesdroogd fruit en gouden parels erover. Besprenkel met de helft van de kersensaus. Serveer de rest van de kersensaus erbij.
dieettip:Glutenvrij? Laat de gouden crunchparels achterwege.
variatietip:Ook lekker met gevriesdroogde framboos.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 16 personen)
300 g Delicata witte chocolade met vanille aroma
500 g extra pure chocolade 70%
500 g ricotta
1 tl vanille-extract
500 ml verse slagroom
250 g diepvries kersen
75 g ongezouten hazelnoten
½ biologische citroen
560 g taartvulling kersen in pot
1 el water
½ tl grof zeezout
1 l vanilleroomijs
25 g AH Excellent Kerstmaker gevriesdroogd rood fruit
16 AH Excellent Kerstmaker crunchparels goud
Dit heb je nodig
AH Excellent serveerschaal ribbel (Ø 25,5 cm)
staafmixer
ijstang (6 cm Ø)
bakpapier