Smash dame blanche met kersen

Een dikke chocoladelaag die je aan tafel kapotslaat, luchtige vanillemousse eronder en met frisse kersen ertussen: dit spectaculaire dessert draait om geluid, textuur én plezier.

580 kcal

(Voedingswaarden)

45 min. bereiden / 2 uur wachten

14 ingrediënten


Aan de slag


  1. Breek de witte chocolade in stukken en smelt au bain-marie. Breek boven een tweede kom 300 g pure chocola en smelt ook au bain-marie. Haal de kommen van de pannen en meng door elk met een spatel de helft van de ricotta en de helft van het vanille-extract.

  2. Klop in een derde kom de slagroom stijf met een handmixer. Verdeel in 2 porties en spatel door de witte en pure chocola. Laat minimaal 30 min. opstijven in de koelkast.

  3. Laat ondertussen de kersen iets ontdooien en dep droog. Verwarm een koekenpan zonder olie of boter en rooster de hazelnoten 3 min. op middelhoog vuur tot goudbruin, laat afkoelen op een bord en hak grof. Verdeel de helft van de witte en donkere chocolademousse met een grote lepel om en om over de schaal. Verdeel de helft van de hazelnoten en de helft van de kersen erover.

  4. Verdeel de rest van de witte en donkere chocolademousse met een grote lepel om en om over de schaal en strijk de bovenkant glad. Laat 30 min. opstijven in de koelkast.

  5. Boen ondertussen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Pureer met de staafmixer de taartvulling kersen met 1½ el citroensap, 1 tl -rasp en het water. Smelt de rest van de pure chocolade au bain-marie. Haal de schaal uit de koelkast, verdeel de warme gesmolten chocolade erover en strijk glad met een spatel of mes. Bestrooi met het zeezout. Zet minimaal 1 uur weer terug in de koelkast.

  6. Maak ondertussen met de ijstang bollen van het roomijs en leg op een met bakpapier bekleed bordje. Zet in de vriezer tot gebruik. Hak het gevriesdroogd fruit grof.

  7. Haal vlak voor het serveren de schaal uit de koelkast. Verdeel de bollen ijs, de rest van de hazelnoten, de rest van de kersen, gevriesdroogd fruit en gouden parels erover. Besprenkel met de helft van de kersensaus. Serveer de rest van de kersensaus erbij.

  • dieettipGlutenvrij? Laat de gouden crunchparels achterwege.
  • variatietipOok lekker met gevriesdroogde framboos.
  • algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Gerelateerde recepten

Smash dame blanche met kersen

Een dikke chocoladelaag die je aan tafel kapotslaat, luchtige vanillemousse eronder en met frisse kersen ertussen: dit spectaculaire dessert draait om geluid, textuur én plezier.

Lekker van Albert Heijn: /allerhande

logo

Dit heb je nodig