Peperkoek

Of je het nu peperkoek noemt, zoals de Vlamingen doen, of ontbijtkoek, een plak is het lekkerst met een beetje roomboter.

275 kcal

(Voedingswaarden)

20 min. bereiden / 35 min. oventijd / 1 uur wachten

10 ingrediënten


Aan de slag


  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de cakevorm met een strook bakpapier.

  2. Verwarm de appelstroop, boter en basterdsuiker in een steelpan op laag vuur tot een egaal gesmolten mengsel. Dit duurt ca. 5 min. Zet het vuur uit.

  3. Zeef ondertussen het zelfrijzend bakmeel en het boekweitmeel met de koek-en-speculaaskruiden, baksoda en zout in een kom.

  4. Klop het ei los en meng met de melk door het appelstroopmengsel.

  5. Meng het ei-stroopmengsel door het meelmengsel tot alles net gemengd is. Roer niet te lang, dan wordt de peperkoek taai.

  6. Giet het deegmengsel in de cakevorm en bak 30-35 min. net onder het midden van de oven. Als een satéprikker er droog en schoon uitkomt, is de peperkoek gaar.

  7. Laat de peperkoek 1 uur afkoelen en snijd in plakken.

  • bewaartipJe kunt de peperkoek na het afkoelen gewikkeld in vershoudfolie 3-4 dagen bewaren op kamertemperatuur. Na een dag is hij nog lekkerder dan wanneer hij net uit de oven komt!
  • combinatietipLekker met een laagje roomboter.
  • achtergrondinfoPeperkoek is de Vlaamse benaming voor wat in Nederland ontbijtkoek wordt genoemd. Er bestaan talloze varianten van. De meest traditionele peperkoek is op basis van roggebloem, en laat je na het maken van het deeg 1 dag rusten. Peperkoek wordt door bakkers gebakken in grote, vaak houten vormen. Dit geleidt de warmte minder goed, waardoor het deeg van de peperkoek mooi kan rijzen zonder dat de zijkanten te hard gebakken worden. Een siliconen vorm heeft hetzelfde effect. In een andere vorm kan het ook, maar worden de randjes iets harder

Peperkoek

Of je het nu peperkoek noemt, zoals de Vlamingen doen, of ontbijtkoek, een plak is het lekkerst met een beetje roomboter.

Lekker van Albert Heijn: /allerhande

logo

Dit heb je nodig