Snijd de witte kool zo fijn mogelijk (met de hand of op de mandoline). Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Schil de kurkuma en rasp fijn. Meng de kool, sjalot, knoflook, kurkuma, chilivlokken, komijn, zout en miso in een grote kom. ‘Masseer’ de kool met de hand 3-5 min. tot alle smaken gemengd zijn. Dit kan ook met een houten lepel.
Schep de witte kool in de pot en sluit goed af (eventueel met een afsluitbaar zakje boven op de kool om het echt goed af te sluiten). Zet de pot op een donkere plek op kamertemperatuur (of iets lager) en laat minimaal een week staan. Open iedere 2 dagen de deksel even om vrijgekomen lucht te laten ontsnappen en de kool iets aan te drukken of om te scheppen. Je mag tussendoor proeven. Als de smaak van de kool goed is, kun je de pot afgesloten in de koelkast bewaren, het fermentatieproces vertraagt dan.
Gefermenteerde witte kool met miso van London Loy
Fermenteren ken je waarschijnlijk al van kimchi, maar wist je dat ook witte kool kan fermenteren? Dit geeft niet alleen meer smaak aan de kool, maar zorgt er ook voor dat je de groente langer vers kunt houden.
- variatietipAls je geen rauwe kurkuma wilt gebruiken kook de kurkuma dan enkele minuten in water. Laat uitlekken in een zeef en verwerk zoals verder in het recept beschreven staat.
- bewaartipDe kool is een week van tevoren te maken en na het fermenteren nog ca. 3 weken houdbaar.
- combinatietipDe gefermenteerde witte kool is lekker bij rijst, nasi, noedels, tofu of ei. Of bijvoorbeeld bij een gerecht met rijst, paksoi en tofu.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Gefermenteerde witte kool met miso van London Loy
Fermenteren ken je waarschijnlijk al van kimchi, maar wist je dat ook witte kool kan fermenteren? Dit geeft niet alleen meer smaak aan de kool, maar zorgt er ook voor dat je de groente langer vers kunt houden.

bijgerecht
16 personen
25 kcal
15 min. bereiden
1 dag wachten
Aan de slag
Snijd de witte kool zo fijn mogelijk (met de hand of op de mandoline). Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Schil de kurkuma en rasp fijn. Meng de kool, sjalot, knoflook, kurkuma, chilivlokken, komijn, zout en miso in een grote kom. ‘Masseer’ de kool met de hand 3-5 min. tot alle smaken gemengd zijn. Dit kan ook met een houten lepel.
Schep de witte kool in de pot en sluit goed af (eventueel met een afsluitbaar zakje boven op de kool om het echt goed af te sluiten). Zet de pot op een donkere plek op kamertemperatuur (of iets lager) en laat minimaal een week staan. Open iedere 2 dagen de deksel even om vrijgekomen lucht te laten ontsnappen en de kool iets aan te drukken of om te scheppen. Je mag tussendoor proeven. Als de smaak van de kool goed is, kun je de pot afgesloten in de koelkast bewaren, het fermentatieproces vertraagt dan.
variatietip:Als je geen rauwe kurkuma wilt gebruiken kook de kurkuma dan enkele minuten in water. Laat uitlekken in een zeef en verwerk zoals verder in het recept beschreven staat.
bewaartip:De kool is een week van tevoren te maken en na het fermenteren nog ca. 3 weken houdbaar.
combinatietip:De gefermenteerde witte kool is lekker bij rijst, nasi, noedels, tofu of ei. Of bijvoorbeeld bij een gerecht met rijst, paksoi en tofu.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 16 personen)
1 witte kool
1 sjalot
2 tenen knoflook
30 g verse kurkuma (geelwortel)
½ tl chilivlokken
½ tl komijnzaad
1½ el zeezout
3 el misopasta
Dit heb je nodig
glazen pot (1½-2 liter)