Zorg dat de boter zacht is. Doe de krenten en rozijnen in een kom en giet er kokend water over, laat minimaal 30 min. wellen. Laat goed uitlekken en dep droog. Boen de halve citroen schoon en rasp de gele schil.
Verwarm de melk en suiker in een steelpan op laag vuur tot lauwwarm (niet laten koken), haal van het vuur en voeg de gist toe. Zeef ondertussen de bloem en het zout boven een mengkom van de keukenmachine. Giet de melk erbij, voeg de boter en het ei toe en roer met een houten lepel goed door. Kneed het deeg met de deeghaken 8-10 min. Voeg de gewelde krenten, rozijnen, kaneel en het citroenrasp toe en kneed nog 2 min.
Haal het deeg uit de kom, kneed met de hand op een met bloem bestoven werkblad door en vorm er een bol van. Leg de bol in een ingevette kom en dek af met een theedoek. Laat 1 uur op een warme, tochtvrije plek rijzen tot het dubbele volume.
Verdeel het deeg in 8 porties (per 8 stuks) en vorm er bolletjes van. Verdeel de bollen over een met bakpapier beklede bakplaat en laat afgedekt met een theedoek opnieuw 1 uur rusten.
Verwarm de oven voor op 210 °C. Zet een ovenschaal met water onderin de oven, zit zorgt voor stoom. Bak de bolletjes 15-17 min. goudbruin. Besmeer ze direct na het bakken met wat roomboter.
Krentenbollen bakken
Deze klassieke krentenbollen maak je gemakkelijk zelf. Het geheim voor luchtige bollen? Lang kneden!
- variatietipVoor een meergranenvariant kun je spelen met verhoudingen maar 150 g bloem, 100 g speltmeel en 100 g havermeel werkt heel goed. Wil je er nog zaden en pitten aan toevoegen? Gebruik dan minder krenten en rozijnen (150 g) en voeg 50 g zaden en pitten bij het kneden van het deeg toe (stap 2) toe.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Krentenbollen bakken
Deze klassieke krentenbollen maak je gemakkelijk zelf. Het geheim voor luchtige bollen? Lang kneden!

8 porties
350 kcal
20 min. bereiden
2 uur 30 min. wachten
15 min. oventijd
Aan de slag
Zorg dat de boter zacht is. Doe de krenten en rozijnen in een kom en giet er kokend water over, laat minimaal 30 min. wellen. Laat goed uitlekken en dep droog. Boen de halve citroen schoon en rasp de gele schil.
Verwarm de melk en suiker in een steelpan op laag vuur tot lauwwarm (niet laten koken), haal van het vuur en voeg de gist toe. Zeef ondertussen de bloem en het zout boven een mengkom van de keukenmachine. Giet de melk erbij, voeg de boter en het ei toe en roer met een houten lepel goed door. Kneed het deeg met de deeghaken 8-10 min. Voeg de gewelde krenten, rozijnen, kaneel en het citroenrasp toe en kneed nog 2 min.
Haal het deeg uit de kom, kneed met de hand op een met bloem bestoven werkblad door en vorm er een bol van. Leg de bol in een ingevette kom en dek af met een theedoek. Laat 1 uur op een warme, tochtvrije plek rijzen tot het dubbele volume.
Verdeel het deeg in 8 porties (per 8 stuks) en vorm er bolletjes van. Verdeel de bollen over een met bakpapier beklede bakplaat en laat afgedekt met een theedoek opnieuw 1 uur rusten.
Verwarm de oven voor op 210 °C. Zet een ovenschaal met water onderin de oven, zit zorgt voor stoom. Bak de bolletjes 15-17 min. goudbruin. Besmeer ze direct na het bakken met wat roomboter.
variatietip:Probeer ook eens volkoren krentenbollen (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1201479) of glutenvrije krentenbollen (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1201478).
variatietip:Voor een meergranenvariant kun je spelen met verhoudingen maar 150 g bloem, 100 g speltmeel en 100 g havermeel werkt heel goed. Wil je er nog zaden en pitten aan toevoegen? Gebruik dan minder krenten en rozijnen (150 g) en voeg 50 g zaden en pitten bij het kneden van het deeg toe (stap 2) toe.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 8 porties)
60 g ongezouten roomboter
100 g rozijnen
100 g krenten
½ biologische citroen
175 g volle melk
50 g kristalsuiker
7 g gedroogde gist
350 g patentbloem
7½ g zout
1 groot scharrelei
¼ tl gemalen kaneel
Dit heb je nodig
staande mixer met deeghaken
bakpapier
ovenschaal (30 x 20 cm)



