AH klantenservicealgemeen_actueel
Wat is het verschil tussen tenminste houdbaar tot en te gebruiken tot en met?

Ten minste houdbaar tot (THT) geeft de datum aan tot wanneer wij de kwaliteit van het product garanderen. Zolang je het bewaaradvies op de verpakking volgt, kan je van deze datum uitgaan.


Te gebruiken tot en met (TGT) wordt gebruikt voor bederfelijke producten die korter houdbaar zijn dan vijf dagen. Denk bijvoorbeeld aan vis, kip en vlees. Je kunt dit uiterlijk gebruiken op de datum die vermeld staat. Als een artikel een bewaartemperatuur tussen de nul en zes graden heeft, moeten we ook de zin 'te consumeren uiterlijk op de vermelde datum' op de verpakking zetten. Je moet het product dan ook op de laatste dag kunnen gebruiken.

De houdbaarheid van een artikel kan op nog een paar verschillende manieren worden aangegeven:

  • Beste Kwaliteit tot en met (BKTM). Als dit op een artikel staat garanderen wij dat de kwaliteit goed is tot en met de aangegeven datum.
  • Verpakkingsdatum. Sommige artikelen hebben alleen de datum op de verpakking staan wanneer deze ingepakt is. Zo weet je dat het product vers is.
  • Een letter en cijfercombinatie. Je ziet dit op onze onbewerkte groente en fruit. Dit is de datum waarop een product uiterlijk mag worden verkocht. De letter staat voor de dag waar A maandag is en G zondag en het cijfer staat voor het weeknummer. Een product kan enkele dagen, maar soms ook dik een week nog bruikbaar zijn na de verkoopdatum. 
Als op een artikel wordt aangegeven dat het beperkt houdbaar is of er staat een verkoopdatum op, dan kan je na het openen zelf in de gaten houden (door te proeven, ruiken of te kijken) of je het nog kunt eten of drinken. Om voedselverspilling tegen te gaan wordt er geen tijdsindicatie op deze producten gezet.

Artikelen die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten worden vaak afgeprijsd met 35% korting. Wanneer dit precies gebeurt, wordt in de winkel bepaald.