Car­bo­na­de fla­man­de

  • hoofdgerecht
  • 6 personen
  • 700 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 3 u. 30 min. wachten
(4) waardeer
hoofdgerecht 6 personen
5 4

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukentouw
  • keukenpapier

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Pluk de blaadjes van de takjes peterselie. Snijd de blaadjes grof en houd apart. Bind de kaalgeplukte takjes, laurierblaadjes en tijm bij elkaar met keukentouw.
  2. Was de wortelen en snijd ze in schuine plakken. Snijd de ui in halve ringen, de prei in hele ringen en de bleekselderij in halve maantjes. Was de prei en bleekselderij onder koud stromend water.
  3. Snijd het vlees in blokjes van 4 cm. Dep droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout. Bestuif licht met bloem.
  4. Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Bak het vlees in delen op hoog vuur rondom bruin. Neem het vlees steeds uit de pan als het bruin is. Fruit in het achtergebleven bakvet in de pan de peen, ui, prei en bleekselderij. Roer tijdens het bakken regelmatig met een houten pollepel over de bodem om de aanbaksels van het vlees los te krijgen.
  5. Blus de groenten af met de azijn. Doe het vlees bij de groenten en voeg de bouillon, fond, tomatenpuree en het bier toe. Voeg het bundeltje kruiden, de jeneverbessen en kruidnagel toe. Laat 3,5 uur met deksel op de pan op laag vuur stoven, totdat het vlees mooi zacht is.
  6. Breng op smaak met venkelzaad, peper en eventueel zout. Breek de kruidkoek in kleine stukjes en voeg toe aan de stoof. Laat 5 min. meekoken (zonder deksel) onder voortdurend roeren. Zo verdwijnen de klontjes en wordt de saus lekker gebonden.
  7. Serveer met de grofgesneden peterselieblaadjes.

serveertip:

Lekker met (oven)frites.

bewaartip:

Je kunt deze stoof goed invriezen. Verdeel hiervoor de afgekoelde stoof over diepvriesbakjes en doe deze in de vriezer. Zo blijft de stoof 2 maanden houdbaar. Laat voor gebruik helemaal ontdooien en verwarm op laag vuur.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 700 kcal
  • eiwit 60 g
  • koolhydraten 27 g
  • vet 37 g
    waarvan verzadigd 12 g
  • natrium 480 mg
  • vezels 7 g
Tags
Ook te zien in

Carbonade flamande

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Car­bo­na­de fla­man­de

1
1
  • 15 g verse platte peterselie

Pluk de blaadjes van de takjes peterselie. Snijd de blaadjes grof en houd apart.

2
2
  • 4 gedroogde laurierblaadjes
  • 7½ g verse tijm

Bind de kaalgeplukte takjes, laurierblaadjes en tijm bij elkaar met keukentouw.

3
3
  • ½ bos bospeen

Was de wortelen en snijd ze in schuine plakken.

4
4
  • 2 grote uien
  • 2 preien
  • ½ struik bleekselderij

Snijd de ui in halve ringen, de prei in hele ringen en de bleekselderij in halve maantjes.

5
5

Was de prei en bleekselderij onder koud stromend water.

6
6
  • 1½ kg Ierse runderriblap

Snijd het vlees in blokjes van 4 cm. Dep droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout.

7
7
  • 3 el tarwebloem

Bestuif licht met bloem.

8
8
  • 5 el milde olijfolie

Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem.

9
9

Bak het vlees in delen op hoog vuur rondom bruin. Neem het vlees steeds uit de pan als het bruin is.

10
10

Fruit in het achtergebleven bakvet in de pan de peen, ui, prei en bleekselderij.

11
11

Roer tijdens het bakken regelmatig met een houten pollepel over de bodem om de aanbaksels van het vlees los te krijgen.

12
12
  • 5 el AH Biologisch appelciderazijn

Blus de groenten af met de azijn.

13
13
  • 500 ml Fundo runderbouillon
  • 200 ml Fundo runderfond
  • 140 g tomatenpuree
  • 300 ml La Trappe dubble

Doe het vlees bij de groenten en voeg de bouillon, fond, tomatenpuree en het bier toe.

14
14
  • 2 jeneverbessen
  • 1 kruidnagel

Voeg het bundeltje kruiden, de jeneverbessen en kruidnagel toe.

15
15

Laat 3,5 uur met deksel op de pan op laag vuur stoven, totdat het vlees mooi zacht is.

16
16
  • 2 tl gemalen venkelzaad

Breng op smaak met venkelzaad, peper en eventueel zout.

17
17
  • 70 g kruidkoekrepen

Breek de kruidkoek in kleine stukjes en voeg toe aan de stoof.

18
18

Laat 5 min. meekoken (zonder deksel) onder voortdurend roeren. Zo verdwijnen de klontjes en wordt de saus lekker gebonden.

19
19

Serveer met de grofgesneden peterselieblaadjes.

serveertip:

Lekker met (oven)frites.

bewaartip:

Je kunt deze stoof goed invriezen. Verdeel hiervoor de afgekoelde stoof over diepvriesbakjes en doe deze in de vriezer. Zo blijft de stoof 2 maanden houdbaar. Laat voor gebruik helemaal ontdooien en verwarm op laag vuur.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.