Asperges koken

Kookles

- 06:34 min.

Asperges koken doe je in het voorjaar: het aspergeseizoen begint half april en eindigt op 24 juni (tijdens Sint-Jan). Bekijk deze video van Allerhande en leer hoe je asperges kookt. In de variant leer je asperges bereiden met de klassieke begeleiders boter, ham en gekookte eieren.

Asperges koken:

Stap 1: Luister eerst of de asperges vers zijn door twee asperges tegen elkaar aan te wrijven. Voor 4 personen gebruik je ongeveer 1.5 kilo asperges. Schil de asperges met een dunschiller vanaf vlak onder kop in 1 beweging naar beneden. Schil vooral niet te dun. Leg de asperges voor een optimaal resultaat voor het schillen een half uur in koud water. Zo blijven ze lekker stevig en breken ze minder snel bij het schillen. Van de schillen kun je bouillon trekken of je kunt ze meekoken, dus gooi ze niet weg.

Stap 2: Snijd van alle asperges de houtachtige onderkant af; ongeveer drie centimeter. Snijd met de botte kant van het mes om te checken of je de asperges dik genoeg geschild hebt. Zorg er vervolgens voor dat de asperges allemaal ongeveer even lang zijn.

Stap 3: Kook de asperges met de kopjes omhoog in het mandje van de aspergepan. Plaats het mandje in de pan en vul met zoveel koud water tot de kopjes van de asperges net boven het water uitsteken. Zo koken de kopjes van de asperges niet mee, maar worden ze gestoomd. Voeg naar eigen smaak zout aan het water toe.

Stap 4: Doe de deksel op de pan en breng het water aan de kook. Zet het vuur na 5 minuten uit en laat de asperges afgedekt 10 tot 15 minuten staan, afhankelijk van de dikte. Controleer na 12 minuten de asperges op gaarheid: deze zijn dan niet meer kaarsrecht en liggen in een licht boogje over de vork of schuimspaan. Haal het mandje uit de pan en laat uitlekken. Heb je geen aspergepan, haal de asperges er dan uit met een schuimspaan. Zo kook je asperges.

Variant: aspeges met boter, ham en gekookte eieren
In de variant zie je hoe je asperges kunt bereiden met de klassieke begeleiders boter, ham en gekookte eieren. Als basis gebruik je uiteraard de zojuist bekeken kookles asperges. Bekijk de gehele video over asperges koken en ga aan de slag!