Ge­stoof­de lams­schen­kels met len­te­groen­ten & dra­gon-gre­mo­la­ta

Echt zo'n gerecht voor een zondagmiddag in het vroege voorjaar.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 850 kcal voedingswaarden
    • 45 min. bereiden
    • 3 u. 30 min. wachten
(1) waardeer
hoofdgerecht Echt zo'n gerecht voor een zondagmiddag in het vroege voorjaar. 4 personen
5 1

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • braadpan met deksel

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verhit de helft van de boter in de braadpan. Bestrooi de lamsschenkels met peper en eventueel zout en braad in 10 min. rondom bruin. Snijd ondertussen de sjalot in ringen en ⅔ van de knoflooktenen fijn.
  2. Neem de schenkels uit de pan en laat het bakvet zitten. Voeg de ui en knoflook toe en bak 3 min. op middelhoog vuur. Voeg de wijn, het water en de bouillontablet toe en breng aan de kook. Roer ondertussen de aanbaksels van de bodem los.
  3. Leg de schenkels terug in de pan met de takjes tijm, doe de deksel op de pan en laat op de kleinste pit op laag vuur 3 uur gaar worden tot het vlees bijna van het bot valt. Keer de schenkels elk uur om. Snijd ondertussen de onderkant en stelen van de venkel. Halveer de knollen in de lengte en snijd in parten van 2 cm. Snijd ook het groen fijn. Voeg het laatste halfuur de venkel inclusief het groen toe aan de schenkels en stoof mee.
  4. Neem na 3 uur de schenkels uit de pan en trek met behulp van een tang en vork het vlees uit elkaar. Schep terug in de pan. De botten en het vet worden niet gebruikt. Laat ondertussen het kookvocht op middelhoog vuur tot de helft inkoken. Dit duurt ca. 30 min.
  5. Schil ondertussen de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in water met eventueel zout in 20 min. gaar. Boen ondertussen de citroen schoon en rasp de gele schil. Snijd de vrucht in partjes. Snijd de dragon en de rest van de knoflook fijn. Verwijder de steelaanzet van de haricots verts, maar laat het puntje zitten. Kook de bonen in 5 min. beetgaar en laat goed uitlekken. Meng het citroenrasp met de dragon, knoflook, olijfolie, peper en eventueel zout.
  6. Giet de aardappelen af, maar vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen met de rest van de boter en ca. 200 ml kookvocht fijn tot een smeuïge puree. Voeg eventueel extra kookvocht toe. Breng de puree op smaak met peper.
  7. Verwijder de takjes tijm en neem de schenkels voorzichtig uit de pan. Breng de saus op smaak met peper en eventueel zout.
  8. Verdeel de puree over het midden van de borden en maak een kuiltje in het midden. Leg hier de gestoofde lamschenkel op. Verdeel de saus erover en leg de haricots verts en citroenpartjes erbij. Besprenkel met de dragon-gremolata en serveer.

bereidingstip:

Liever geen wijn? Je kunt deze vervangen door dezelfde hoeveelheid bouillon.

bereidingstip:

Je kunt de lamsschenkels 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm op laag vuur.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 850 kcal
  • eiwit 48 g
  • koolhydraten 48 g
  • vet 47 g
    waarvan verzadigd 9 g
  • natrium 400 mg
  • vezels 11 g
Tags
Ook te zien in
maart-april 2019

Gestoofde lamsschenkels met lentegroenten & dragon-gremolata

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­stoof­de lams­schen­kels met len­te­groen­ten & dra­gon-gre­mo­la­ta

1
1
  • 25 g ongezouten roomboter

Verhit de boter in de braadpan.

2
2
  • 1.2 kg lamsschenkel

Bestrooi de lamsschenkels met peper en eventueel zout en braad in 10 min. rondom bruin.

3
3
  • 3 sjalotten
  • 2 tenen knoflook

Snijd ondertussen de sjalot in ringen en de knoflook fijn.

4
4

Neem de schenkels uit de pan en laat het bakvet zitten. Voeg de ui en knoflook toe en bak 3 min. op middelhoog vuur.

5
5
  • 250 ml droge witte wijn
  • 500 ml kraanwater
  • 1 kippenbouillontablet

Voeg de wijn, het water en de bouillontablet toe en breng aan de kook. Roer ondertussen de aanbaksels van de bodem los.

6
6
  • 3 takjes verse tijm

Leg de schenkels terug in de pan met de takjes tijm, doe de deksel op de pan en laat op de kleinste pit op laag vuur 3 uur gaar worden tot het vlees bijna van het bot valt.

7
7

Keer de schenkels elk uur om.

8
8
  • 2 venkelknollen

Snijd ondertussen de onderkant en stelen van de venkel.

9
9

Halveer de knollen in de lengte en snijd in parten van 2 cm. Snijd ook het groen fijn.

10
10

Voeg het laatste halfuur de venkel inclusief het groen toe aan de schenkels en stoof mee.

11
11

Neem na 3 uur de schenkels uit de pan en trek met behulp van een tang en vork het vlees uit elkaar. Schep terug in de pan.

12
12

De botten en het vet worden niet gebruikt.

13
13

Laat ondertussen het kookvocht op middelhoog vuur tot de helft inkoken. Dit duurt ca. 30 min.

14
14
  • 1 kg kruimige aardappel

Schil ondertussen de aardappelen en snijd in gelijke stukken.

15
15

Kook in water met eventueel zout in 20 min. gaar.

16
16
  • 1 citroen

Boen ondertussen de citroen schoon en rasp de gele schil.

17
17
  • 15 g verse dragon
  • 1 teen knoflook

Snijd de vrucht in partjes. Snijd de dragon en de rest van de knoflook fijn.

18
18
  • 350 g haricots verts

Verwijder de steelaanzet van de haricots verts, maar laat het puntje zitten.

19
19

Kook de bonen in 5 min. beetgaar en laat goed uitlekken.

20
20
  • 2 el extra vierge olijfolie

Meng het citroenrasp met de dragon, knoflook, olijfolie, peper en eventueel zout.

21
21

Giet de aardappelen af, maar vang het kookvocht op.

22
22
  • 25 g ongezouten roomboter

Stamp de aardappelen met de rest van de boter en ca. 200 ml kookvocht fijn tot een smeuïge puree.

23
23

Voeg eventueel extra kookvocht toe. Breng de puree op smaak met peper.

24
24

Verwijder de takjes tijm en neem de schenkels voorzichtig uit de pan. Breng de saus op smaak met peper en eventueel zout.

25
25

Verdeel de puree over het midden van de borden en maak een kuiltje in het midden. Leg hier de gestoofde lamschenkel op.

26
26

Verdeel de saus erover en leg de haricots verts en citroenpartjes erbij. Besprenkel met de dragon-gremolata en serveer.

bereidingstip:

Liever geen wijn? Je kunt deze vervangen door dezelfde hoeveelheid bouillon.

bereidingstip:

Je kunt de lamsschenkels 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm op laag vuur.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.