Verwarm de melk met de slagroom en het zout tot 90 °C. Halveer ondertussen de citroen en pers vrucht uit.. Haal van het vuur en voeg 2 el citroensap toe. Roer 30 sec. door, dek af met een deksel en laat 10 min. staan.
Vouw de kaasdoek dubbel, leg in een zeef en zet deze op een kom of pan. Zeef het mengsel en laat ca. 15 min. uitlekken tot ricotta. Verdeel de ricotta over een kommetje, laat iets afkoelen, eventueel in de koelkast.
Zelf ricotta maken
Je eigen ricotta maken? Met melk, slagroom, citroensap en zout zet je in een handomdraai een verse ricotta op tafel. Laat ’m kort uitlekken voor een romige spread of wat langer voor een stevige, kruimelige structuur.
- bewaartipBewaar de ricotta afgesloten max. 3-4 dagen in de koelkast.
- bereidingstipHoe langer je de ricotta laat uitlekken, hoe meer vocht eruit verdwijnt en hoe droger en korreliger de kaas wordt. Voor een romige, smeerbare ricotta kun je hem korter laten uitlekken. Wil je een cottagecheese-achtige consistentie, dan kun je hem langer laten uitlekken.
- achtergrondinfoHet verwarmen van de melk en room tot 90°C is essentieel om een stevige wrongel te vormen. Als je de melk en room niet voldoende verwarmt, kan de wrongel minder stevig zijn en krijgt de ricotta een korreligere textuur.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Zelf ricotta maken
Je eigen ricotta maken? Met melk, slagroom, citroensap en zout zet je in een handomdraai een verse ricotta op tafel. Laat ’m kort uitlekken voor een romige spread of wat langer voor een stevige, kruimelige structuur.

bijgerecht
1 personen
300 kcal
10 min. bereiden
25 min. wachten
Aan de slag
Verwarm de melk met de slagroom en het zout tot 90 °C. Halveer ondertussen de citroen en pers vrucht uit.. Haal van het vuur en voeg 2 el citroensap toe. Roer 30 sec. door, dek af met een deksel en laat 10 min. staan.
Vouw de kaasdoek dubbel, leg in een zeef en zet deze op een kom of pan. Zeef het mengsel en laat ca. 15 min. uitlekken tot ricotta. Verdeel de ricotta over een kommetje, laat iets afkoelen, eventueel in de koelkast.
bewaartip:Bewaar de ricotta afgesloten max. 3-4 dagen in de koelkast.
bereidingstip:Hoe langer je de ricotta laat uitlekken, hoe meer vocht eruit verdwijnt en hoe droger en korreliger de kaas wordt. Voor een romige, smeerbare ricotta kun je hem korter laten uitlekken. Wil je een cottagecheese-achtige consistentie, dan kun je hem langer laten uitlekken.
achtergrondinfo:Het verwarmen van de melk en room tot 90°C is essentieel om een stevige wrongel te vormen. Als je de melk en room niet voldoende verwarmt, kan de wrongel minder stevig zijn en krijgt de ricotta een korreligere textuur.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 1 persoon)
750 ml volle melk
250 ml verse slagroom
¼ tl zout
1 citroen
Dit heb je nodig
keukenthermometer
kaasdoek