Verwarm de melk tot 46 °C in een steelpan. Haal van het vuur en voeg de azijn toe. Roer 30 sec. door, dek af met een deksel en laat ca. 10 min. staan.
Verwijder de wrongel met een schuimspaan uit de vloeibare wei, doe eventueel handschoenen aan. Pak de wrongel en knijp er zachtjes zoveel mogelijk wei (het vocht) uit. Herhaal dit en gebruik steeds wat meer kracht om de wei eruit te knijpen.
Verwarm de wei in de steelpan tot 65 °C en voeg de wrongel voor 30 sec. toe, keer eventueel halverwege. Haal de bal met een schuimspaan eruit en knijp er weer zoveel mogelijk wei uit. Druk de bal wat platter en vouw vervolgens dubbel.
Herhaal stap 3 5 keer, totdat de bal elastisch en glad wordt. De wrongelbal is de eerste keer wat korrelig, maar wordt na elke keer uitknijpen steeds wat gladder van structuur.
Bestrooi de bal met het zout, vorm tot een mozzarellabol en doe ca. 10 min. in een kom met ijswater.
Zelf mozzarella maken
Zin om zelf aan de slag te gaan met mozzarella maken? Met slechts drie ingrediënten – melk, natuurazijn en een snufje zout – maak je in een handomdraai je eigen verse mozzarella.
- bewaartipBewaar de kaas in het ijswater of in de wei en bewaar max. 1 week in de koelkast.
- achtergrondinfoKaas wordt ook vaak gemaakt met stremsel, dit zorgt voor een nog betere textuur van de kaas. Maar ook zonder stremsel kun je mozzarella maken, daarom wordt er vaak gebruik gemaakt van een zuur, zoals azijn.
- kookstaptipMaak je keukenmateriaal het liefst direct schoon, anders is het lastig de wrongel te verwijderen.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Zelf mozzarella maken
Zin om zelf aan de slag te gaan met mozzarella maken? Met slechts drie ingrediënten – melk, natuurazijn en een snufje zout – maak je in een handomdraai je eigen verse mozzarella.

bijgerecht
1 personen
575 kcal
25 min. bereiden
20 min. wachten
Aan de slag
Verwarm de melk tot 46 °C in een steelpan. Haal van het vuur en voeg de azijn toe. Roer 30 sec. door, dek af met een deksel en laat ca. 10 min. staan.
Verwijder de wrongel met een schuimspaan uit de vloeibare wei, doe eventueel handschoenen aan. Pak de wrongel en knijp er zachtjes zoveel mogelijk wei (het vocht) uit. Herhaal dit en gebruik steeds wat meer kracht om de wei eruit te knijpen.
Verwarm de wei in de steelpan tot 65 °C en voeg de wrongel voor 30 sec. toe, keer eventueel halverwege. Haal de bal met een schuimspaan eruit en knijp er weer zoveel mogelijk wei uit. Druk de bal wat platter en vouw vervolgens dubbel.
Herhaal stap 3 5 keer, totdat de bal elastisch en glad wordt. De wrongelbal is de eerste keer wat korrelig, maar wordt na elke keer uitknijpen steeds wat gladder van structuur.
Bestrooi de bal met het zout, vorm tot een mozzarellabol en doe ca. 10 min. in een kom met ijswater.
bewaartip:Bewaar de kaas in het ijswater of in de wei en bewaar max. 1 week in de koelkast.
achtergrondinfo:Kaas wordt ook vaak gemaakt met stremsel, dit zorgt voor een nog betere textuur van de kaas. Maar ook zonder stremsel kun je mozzarella maken, daarom wordt er vaak gebruik gemaakt van een zuur, zoals azijn.
kookstaptip:Maak je keukenmateriaal het liefst direct schoon, anders is het lastig de wrongel te verwijderen.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 1 persoon)
1 l biologische volle melk
50 ml natuurazijn
¼ tl zout
Dit heb je nodig
keukenthermometer