bewaar
Valenciaanse paella
Valenciaanse paella
bewaar

Valenciaanse paella

Dit rijstgerecht wordt overal in Spanje weer anders gemaakt, maar de eerste paella werd bereid in... inderdaad: Valencia!

50 min. bereiden
136waarderingen

Ingrediënten

4 personen

300 g

verse snijbonen

1

rode paprika

400 g

gepelde tomaten in blik

150 g

chorizoworst aan een stuk

6 el

traditionele olijfolie

4

kipdrumsticks

2 tenen

knoflook

1 el

paprikapoeder

750 ml

water

1½

kippenbouillontablet

1

envelopje saffraandraadjes

300 g

risottorijst

400 g

boterboontjes in blik

200 g

gekookte gamba's

Dit rijstgerecht wordt overal in Spanje weer anders gemaakt, maar de eerste paella werd bereid in... inderdaad: Valencia!

Aan de slag

1

Was de snijbonen, snijd in stukken van ca. 5 cm. Maak de paprika en schoon en snijd in stukjes. Giet de tomaten af, bewaar het vocht en snijd ze fijn. Snijd de chorizo in blokjes van ca. 1 x1 cm.

2

Verhit ineen grote pan de olie. Bak de kip in ca. 5 min. rondom bruin. Pers de knoflook boven de pan uit en bak met de paprika 2 min. mee. Voeg paprikapoeder en tomaten met vocht toe.

3

Breng het water met bouillonblokjes aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de saffraan toe. Roer de rijst door het tomatenmengsel. Voeg de bouillon en snijbonen toe. Kook de rijst in ca. 15 min. onafgedekt op middelhoog vuur droog.

4

Schep na ca. 10 min. de boterbonen erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep de gamba's of mosselen door de rijst en warm kort mee.

variatietipPaella wordt in veel variaties gemaakt. In Spanje heeft elke familie een eigen recept. Vaak gaat er behalve kip ook konijn in en vervalt de chorizo. In plaats van gamba's kunnen grote gepelde garnalen of gekookte mosselen gebruikt worden, maar nog authentieker is het om slakken te gebruiken.