Rijstgerechten
Rijstgerechten

Rijstgerechten

Rijstgerechten worden overal ter wereld gegeten. Het is natuurlijk ook ontzettend veelzijdig, want het kan letterlijk de hele dag gegeten worden. Van rijstepap voor ontbijt tot pudding met fruit als toetje. En met wat over is van het avondeten maak je de volgende dag Nederlands favoriet: nasi goreng!

Yang chow fan (Chinese gebakken rijst)

Yang chow fan (Chinese gebakken rijst)

  1. Spoel de rijst 3 of 4 keer in koud water, totdat het water minder troebel is. Zo voorkom je papperige rijst. Doe de rijst met water in een pan. Het water moet een vingertoplengte boven de rijst staan. Breng aan de kook en laat op middelhoog vuur onafgedekt zacht koken tot het vocht is geabsorbeerd. Draai het vuur zo laag mogelijk en laat de rijst nog 7-10 min. nagaren. Schep nogmaals om. Spreid de rijst uit op een grote schaal en laat minimaal 1 uur afkoelen in de koelkast.
  2. Schil ondertussen de peen met de dunschiller en snijd in blokjes van een ½ cm. Snipper de ui. Verhit ⅓ van de olie in een wok en roerbak de peen met de ui en ham 6 min. op middelhoog vuur. Voeg na 3 min. de erwten toe. Schep uit de pan.
  3. Verhit ⅓ van de olie in de wok op hoog vuur en roerbak de garnalen in 2 min. roze en gaar. Schep uit de pan.
  4. Roer de eieren los in een kom. Snijd de bosuitjes fijn. Verhit de rest van de olie in de wok op hoog vuur. Schenk de eieren erin en roer na 30 sec. los met een houten lepel. Voeg na 1 min. de koude rijst en bosui toe en roerbak 3 min.
  5. Schep de ham met de groenten, garnalen, sojasaus en rijstwijn door de rijst en serveer in kommen.