Couscous

Couscous: het graanproduct van het Midden-Oosten. In Nederland zijn we er maar al te dol op, vooral in couscoussalades. Niet zo gek, want het vult goed, het is snel klaar en je kunt er eindeloos mee variëren.

Ingrediënten

Bereiding

Hoeveel couscous per persoon?

Je kunt 60-100 gram ongekookte couscous per persoon aanhouden.

Is couscous gezond?

Couscous is gezond mits je de bewuste keuzes maakt. Kies zoals in de Schijf van Vijf voor volkoren couscous. Vul aan met lekker veel groente, (mager) vlees en/of peulvruchten en nootjes. Inspiratie nodig? Probeer eens deze recepten:

Wat is couscous en waar komt het vandaan?

Couscous wordt gemaakt met maar twee ingrediënten:

  • water
  • durum tarwegriesmeel

Dezelfde ingrediënten als in gedroogde pasta. Het graanproduct is onmisbaar in de Noord-Afrikaanse keuken. Couscous wordt origineel gestoomd i.p.v. gekookt; daar wordt het extra luchtig van. Er bestaat daarvoor zelfs een couscoussière, een pan speciaal om couscous te stomen. Vergeet als couscousfan zeker niet een keer parelcouscous te proberen. Of de volkoren variant van couscous, lekker én gezond!

Welke groente doe je in couscous

Couscous is met van alles te combineren. Wat we op de redactie zo lekker vinden aan couscous, is dat het andere smaken laat shinen. Zo geven verse en gedroogde kruiden een krachtige smaak, zoals:

  • Munt
  • Koriander
  • Ras el hanout

In combinatie met groente kun je all out gaan en het laten afhangen van het seizoen, bijvoorbeeld:

In Noord-Afrika eten ze couscous vaak bij een gerecht bereid in een tajine (aardewerken stoofpot). Probeer eens onze tajine met gekruid rundvlees; een echte smaakbom.

Hoe bewaar je couscous?

Wil je couscous ongekookt of gekookt bewaren? Ongekookte couscous is ongeveer een jaar houdbaar. Zorg er wel voor dat je couscous op een droge, donkere plek bewaart in een afgesloten verpakking. Gekookte couscous is zonder de toevoeging van andere ingrediënten 2 dagen houdbaar in de koelkast. Voeg je ingrediënten toe, weet dan dat deze minder lekker kunnen worden. Sla wordt bijvoorbeeld slap en kan verkleuren, en noten worden minder knapperig. Warm al bereide couscous op in de magnetron (vol vermogen, 30-60 seconden) of verwarm op laag vuur in een koekenpan.

Couscous met gestoofde paprika en garnalen

De zacht gestoofde paprika geeft dit couscousgerecht een volle smaak, de specerijen zorgen voor een pittig tintje. Erg lekker met de stevige bite van roze garnalen.

Laat zachtjes stoven
Maak 2 rode paprika’s schoon en snijd ze in dunne reepjes. Snijd 2 uien in dunne halve ringen. Verhit 3 eetlepels olijfolie voor pizza in een koekenpan en bak de paprika en ui 3 minuten op middelhoog v...

02:18