Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in goed gezouten water al dente, maar verkort de kooktijd met 1 min.
Verhit ondertussen een grote koekenpan zonder boter of olie op middelhoog vuur. Bak de guanciale in 5 min. knapperig. Roer af en toe.
Rasp ondertussen de pecorino. Splits de helft van de eieren. De eiwitten gebruik je niet. Voeg de eidooiers en overige eieren toe aan de pecorino. Breng op smaak met veel versgemalen zwarte peper. Voeg 3 el (per 4 personen) kookwater van de pasta toe en meng goed.
Giet de pasta af, maar bewaar een kopje van het kookwater. Voeg de pasta met 1 el kookwater p.p. toe aan de guanciale in de koekenpan. Meng goed.
Haal de pan van het vuur en roer het eimengsel erdoor. Meng tot het eimengsel een romige saus is geworden. Voeg eventueel extra pastawater toe om de saus romiger te maken.
Verdeel de spaghetti over borden en breng op smaak met extra versgemalen zwarte peper. Bestrooi eventueel met extra pecorino.
Italiaanse recepten
Indrukwekkende gerechten met mooie ingrediënten, die snel of gemakkelijk op tafel te zetten zijn: Italiaanse recepten hebben het allemaal. Van pizza, risotto, spaghetti en lasagne tot tiramisu. Wij zijn er net zo dol op als de Italianen!
*op deze pagina zijn ook veel recepten te vinden die niet specifiek uit Italië komen, maar hun inspiratie vinden in deze keuken of gemaakt met ingrediënten die vaak gebruikt worden.
Klassieke spaghetti carbonara
Ingrediënten
Aantal personen
300 gram spaghetti | |
200 gram guanciale blokjes | |
90 gram Pecorino Romano | |
4 middelgrote scharreleieren |
Pizza maken: hoe doe je dat?
Het is natuurlijk het lekkerst om zelf pizzadeeg te maken. Daarvoor heb je bloem of meel, een zakje gist, een snuf zout en een scheutje olijfolie nodig. Houd er wel rekening mee dat het deeg een poosje moet rijzen, je kunt dus niet meteen aan tafel. Beleg je pizza daarna met je favoriete toppings. Let wel op: in Italië beleggen ze pizza nooit te dik. Op die manier wordt, en blijft, de bodem lekker knapperig.
Risotto maken: waar moet je op letten?
Risotto is een rijstgerecht uit Noord-Italië. Al sinds 1400 wordt er in de provincie Piemonte risottorijst – de basis – verbouwd. De Italianen zweren bij vijf bereidingsstappen die leiden tot de perfecte risotto. De eerste is de soffrito, het fruiten van een ui of sjalot (daar zijn ze het in de verschillende dorpen nog niet over eens). Daarna wordt de rijst 3 minuten meegebakken. Pas dan volgen het gefaseerd toevoegen van de bouillon, het roeren (niet te veel) en ten slotte het mengen met boter en parmezaan, als de risotto al van het vuur af is.
Italiaanse toetjes maken: welke kies je?
Italianen zijn dol op zoet en er is dus genoeg keus wat deserti, oftewel toetjes, betreft. Of je nou voor panna cotta, tiramisu - probeer ook eens de zomerse variant met aardbeien - een Italiaanse taart of een glaasje limoncello gaat, je sluit er je Italiaanse diner pico bello mee af. Want het beste bewaar je voor het laatst, toch?
Gebakken gnocchi met gegrilde groenten
Wat eten we vandaag? 5 ingrediënten recepten zijn altijd een goede keuze! Zoals dit makkelijke recept voor gnocchi, heerlijk met gegrilde groenten en mozzarella.
HOOFDGERECHT - 4 PERS. - 20 MIN.
INGREDIËNTEN
3 el (olijf)olie
500g gnocchi
450 g gegrilde groenten (diepvries)
350 ml gezeefde tomaten
125 g mozzarella
75 g rucola...
00:19
Italiaanse recepten
Meer Italiaans