Panna cotta

Panna cotta

Panna cotta, ‘gekookte room’ in het Italiaans, is een klassieker waar je eindeloos mee kunt variëren. Zodra je de basis onder de knie hebt, is het echt een eitje. Beloofd!

Panna cotta maken

Panna cotta maken

  1. Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Voeg het merg en stokje samen met de suiker en slagroom toe aan een steelpan en verwarm tot net onder het kookpunt. Verwarm al roerend 10 min. op laag vuur. Zorg ervoor dat het niet meer kookt.
  2. Week ondertussen de gelatine 5 min. in koud water, knijp uit en voeg toe aan de warme room. Roer door totdat de gelatine helemaal opgelost is. Verwijder het vanillestokje. Meng de vanilleroom nogmaals door en verdeel over de vormpjes. Zet minimaal 6 uur afgedekt in de koelkast.
  3. Neem de vormpjes uit de koelkast en houd de onderkant van de glaasjes al draaiend 15 sec. onder de hete kraan. Stort elke panna cotta op een bord. Serveer direct.
Wat is panna cotta?

Wat is panna cotta?

Panna cotta is een zijdezacht, puddingachtig dessert op basis van room en suiker. De truc bij het maken van panna cotta is om precies genoeg gelatine te gebruiken. Zo stijft de panna cotta op, maar blijft-ie ook mooi zacht. Je kunt het toetje in metalen of siliconen vormpjes maken en die op een bord storten voor het serveren.

Panna cotta: hoe bewaren / invriezen?

Goed afgedekt kun je panna cotta ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het dus goed van tevoren maken, waardoor het een ideaal dessert is als je een etentje geeft. Panna cotta invriezen beïnvloedt de structuur in hoge mate en is dus niet zo’n goed idee.

Panna cotta: hoe bewaren / invriezen?
Panna cotta uit vorm halen

Panna cotta uit vorm halen

Heb je de panna cotta’s in metalen of siliconen vormpjes gemaakt en wil je ze uit hun vorm halen? Dat gaat het beste door de buitenkant van de vormpjes een paar seconden in heet water te dompelen. Metalen vormpjes geleiden de warmte goed, dus die zijn voor dit gerecht het fijnst om te gebruiken. Na het verwarmen kun je de panna cotta gemakkelijk storten op het bordje waarop je ’m wilt serveren.

Panna cotta & zwanger

Als je zwanger bent, kun je panna cotta met een gerust hart eten, mits er geen alcohol in verwerkt is.

Panna cotta & zwanger