Cheesecake

Cheesecake

Met of zonder oven: cheesecake variaties zijn er in overvloed! Deze gemakkelijke taart knalt op elke verjaardag of uitgebreide high tea. Ben jij team New York cheesecake of team no bake cheesecake? Ontdek het hier!

New York cheesecake maken

New York cheesecake maken

  1. Verwarm de oven voor op 120 °C. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Maal de biscuits in de keukenmachine fijn. Smelt de boter. Doe de gemalen koekjes in een kom en roer de boter en kaneel erdoor. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de vorm en druk stevig aan. Zet tot gebruik in de koelkast.
  2. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mespunt het merg eruit. Meng samen met de roomkaas, bloem, suiker, eieren en crème fraîche in de keukenmachine tot een egale massa.
  3. Schep in de vorm en strijk glad. Bak ca. 1 uur en 45 min. in het midden van de oven. De cheesecake is klaar als de buitenkant stevig is en het midden nog niet. Zet de oven uit en laat de cheesecake in de oven afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de cheesecake voor het serveren minimaal 4 uur afgedekt in de koelkast.
Wat is cheesecake?

Wat is cheesecake?

Cheesecake is een vaak zoete taart bereid met zachte (room)kaas en een bodem van verkruimelde koekjes met gesmolten boter. De taart schijnt te zijn ontstaan in het oude Griekenland, waar ‘ie geserveerd werd tijdens de eerste editie van de Olympische Spelen. Inmiddels kennen veel landen een eigen variant, en hoewel ze na vertaling op hetzelfde neerkomen, worden ze allemaal net even anders gemaakt. Zo eet je in Amerika de alom bekende New York cheesecake, is het gros van Nederland dol op kwarktaart en eten onze oosterburen Käsekuchen.

Welke roomkaas voor cheesecake?

Veelgebruikt en in vrijwel elke cheesecake toepasbaar is ‘basis’ verse roomkaas – bij velen bekend onder het merk Philadelphia. Maar cheesecake kun je maken met verschillende soorten (room)kaas. Denk aan monchou, mascarpone en ricotta. En hoewel kwark geen kaas is, kun je deze ook prima in jouw taart verwerken, mits je hem verstevigt met bijvoorbeeld gelatine. Houd het volgende in je achterhoofd: mascarpone is romig en smeuïg, ricotta zacht en iets korrelig en monchou vrij stevig.

Welke roomkaas voor cheesecake?
Cheesecake bewaren of invriezen?

Cheesecake bewaren of invriezen?

Een cheesecake kun je 1 dag bewaren in de koelkast. Een gebakken cheesecake kun je, eerst afgekoeld en eventueel voorgesneden, tot 1 maand in de vriezer bewaren. Laat een no bake cheesecake eerst opstijven zoals voorgeschreven in het recept en vries ’m daarna pas in. Deze is dan ook tot 1 maand houdbaar.