Kerstmenu 2023
Kerstmenu 2023

Kerstmenu 2023

Wat eten we met kerst? Dé periode van lekker eten en drinken tijdens het kerstontbijt, kerstbrunch of kerstdiner.

Kies uit één van onze onderstaande voorafsamengestelde kerstmenu's: Goedkoop kerstmenu, vegetarisch kerstmenu, eenvoudig kerstmenu, kindvriendelijke kerstmenu, vegan kerstmenu en italiaans kerstmenu. Wel zo makkelijk, en je kunt gelijk aan de slag!

Of je kunt zelf een heerlijk (klassiek) kerstmenu samenstellen. Ontdek hier al onze favoriete voor, hoofd en na kerstrecepten om een feestje op tafel te zetten tijdens de feestdagen. Van carpaccio tot kalkoen en van rollade tot ijstaart. Voor wie het ultieme gemak wil, maar ook voor wie lekker zelf wil koken, en alles daartussenin. Laat je inspireren door Allerhande!

Voorgerechten kerst

Hoofdgerechten kerst

Bijgerechten kerst

Kerstdesserts

Kerstmenu topper

Kerstmenu topper

 1. MERINGUE: Verwarm de oven voor op 135 °C (onder- en bovenwarmtestand).
 2. Teken een cirkel van Ø 15 cm op het midden van een vel bakpapier. Draai het bakpapier om en leg het op een bakplaat.
 3. Maak een kom en de gardes van de mixer vetvrij met wat citroensap. Splits de eieren, de eidooiers gebruik je niet. Zorg dat er geen spoortje eigeel in het wit komt, want dan worden de eiwitten niet stijf. Splits daarom elk ei boven een apart kommetje en voeg het eiwit dan pas aan het andere eiwit toe.
 4. Klop de eiwitten met het zout met de mixer op lage stand in 2 min. net stijf. Voeg al kloppend voorzichtig het water toe. Voeg al kloppend op middelhoge stand in 8-10 min. de fijne kristalsuiker lepel voor lepel toe. Klop het mengsel tot heel stijve, glanzende pieken. Controleer dit door de garde(s) ondersteboven te houden: de meringue moet dan een stevige piek vormen die omhoog blijft staan. Meng nog steeds kloppend het vanille-extract en de azijn erdoor. Strooi de maizena erover en meng met de mixer 2 min. goed erdoor, zodat de pieken weer stijf worden.
 5. Schep de meringue in delen op elkaar tot een hoge berg in het midden van de cirkel op het bakpapier. Smeer grote luchtbellen weg met een spatel. Werk de onderkant en zijkanten bij tot een berg. Blijf binnen de getekende cirkel. Vorm met de achterkant van een lepel elegante banen van onder naar boven, recht omhoog, tot boven een opstaand randje ontstaat. Voeg steeds een druppel van de rode kleurstof toe op de achterkant van de lepel, zodat er strepen en een gemarmerd effect ontstaan.
 6. Je houdt wat meringue over na het opstrijken, dit gebruik je niet. Maak de bovenkant van de berg iets plat en druk en draai er met de lepel een ondiepe holte in (ongeveer 6 cm) met een randje eromheen. De meringueberg lijkt nu op een vulkaan.
 7. Zet de meringueberg 1 uur net onder het midden van de oven (op 135 °C), zodat de meringue in het midden staat. Hij mag iets van kleur veranderen en in het midden wat inzakken (dit wordt de holte die je kunt vullen met ijs en room). Open de ovendeur tussendoor niet.
 8. Zet na 1 uur de oventemperatuur op 120 °C. Bak de meringue dan nog 1 uur tot hij mooi bolvormig is. Een paar barsten maakt niet uit. Zet de oven uit, maar open de ovendeur niet, want dan kan de meringue barsten. Laat minimaal 3 uur helemaal afkoelen in de oven of laat een nacht in de gesloten oven staan.
 9. GESUIKERDE ROZEMARIJN: Schenk de siroop in een klein kommetje. Bestrijk de rozemarijn met behulp van de bakkwast met de siroop. Doe de suiker in een ondiep schaaltje en wentel de takjes rozemarijn erdoor tot ze helemaal bedekt zijn met een laagje suiker. Laat de gesuikerde rozemarijn 30 min. drogen. Bewaar een half gesuikerd takje voor de rozemarijnmascarpone.
 10. ROZEMARIJN MASCARPONE: Boen de citroen schoon, rasp de gele schil van de halve vrucht. Snijd de naaldjes van het achtergehouden takje gesuikerde rozemarijn heel fijn. Klop met een garde de mascarpone 2 min. met het citroenrasp en de poedersuiker luchtig en meng de rozemarijn erdoor.
 11. PAVLOVA OPBOUWEN: Laat het sorbetijs in 15 min. iets zachter worden, schepbaar maar nog stevig. Leg de meringue op een schaal. Maak de holte van de meringue eventueel met een lepel of mesje voorzichtig groter voor de vulling. Schep de helft van het ijs in de holte. Schep de mascarpone erop en verdeel de rest van het ijs in bolletjes erover. Versier met de blauwe bessen en gesuikerde rozemarijn. Bespuit de pavlova rondom met goudspray. Serveer direct.