Beef Wellington

Het geheim van beef wellington: het laagje parmaham tussen de duxelles (paddenstoelenmengsel) en het bladerdeeg. Dat zorgt dat het deeg mooi droog blijft en goed gaart.

565 kcal

(Voedingswaarden)

1 uur 10 min. bereiden / 30 min. oventijd / 1 uur 45 min. wachten

15 ingrediënten


Aan de slag


  1. Laat het vlees ontdooien. Halveer de ossenhaas in de breedte. Dep de stukken ossenhaas goed droog met keukenpapier en bestrooi met peper en eventueel zout. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op hoog vuur en bak de stukken vlees in delen 5 min. rondom bruin. Haal het vlees uit de pan, smeer rondom in met de mosterd en laat volledig afkoelen.

  2. Pulseer de champignons fijn in een keukenmachine. Snijd de knoflook en sjalotten fijn en ris de blaadjes van de tijm. Verhit ⅔ van de boter in een hapjespan en bak de sjalot, knoflook en champignons op middelhoog vuur ca. 17 min. tot het vocht volledig is verdampt. Voeg de laatste 5 min. de tijm toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat afgedekt op een bord afkoelen tot kamertemperatuur.

  3. Snijd de peterselie fijn. Klop ⅖ van de eieren met een garde los in een kom. Klop de melk erdoor. Zeef de bloem boven de kom en klop met een garde glad. Roer de peterselie erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. Verhit de rest van de boter in een grote koekenpan, voeg de helft van het beslag toe en bak beide zijden goudbruin. Bak nog 3 crêpes met de rest van het beslag.

  4. Leg 2 crêpes naast elkaar op een stuk vershoudfolie van 50 bij 50 cm. Laat de crêpes elkaar iets overlappen. Verdeel de plakken ham in 2 rijen over de crêpes terwijl ze elkaar overlappen. Verdeel hier de helft van het champignonmengsel over en 1 stuk ossenhaas in het midden op. Rol de crêpes met behulp van de vershoudfolie strak om de ossenhaas. Draai de uiteinden van de folie stevig aan door de rol in tegengestelde richting over het werkblad te rollen. Herhaal met de rest van de crêpes, ham en ossenhaas. Leg de ossenhaasrol 1 uur in de koelkast.

  5. Splits de rest van de eieren, het eiwit gebruik je niet. Klop de eidooiers los met het water. Rol het bladerdeeg met het bakpapier uit op een bakplaat. Neem een ossenhaasrol uit de folie en leg in het midden van een stuk bladerdeeg. Bestrijk de randen van het deeg met de wat van het eigeel. Rol het deeg strak rondom de ossenhaas, vouw daarbij de zijkanten dicht. Draai de beef Wellington voorzichtig om, zodat de naad van het deeg aan de onderkant zit. Herhaal met de andere ossenhaasrol. Steek of snijd figuurtjes uit de rest van het deeg en druk op de beef Wellingtons.

  6. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk met de bakkwast de bovenkant van de beef Wellingtons met een dun laagje eigeel en zet 30 min. in de koelkast.

  7. Steek de kerntemperatuurmeter in het midden van het vlees en leg de beef Wellingtons naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de beef Wellingtons 30-35 min. in het midden van de oven of tot de thermometer 50 °C aangeeft. Haal de beef Wellingtons uit de oven en laat 15 min. rusten onder aluminiumfolie. De temperatuur stijgt nog naar 55 °C. Snijd het vlees aan tafel in dikke plakken. Gebruik hiervoor een scherp (brood)mes zodat het bladerdeeg heel blijft.

  • vegatipBekijk ook deze vega Wellington.
  • bewaartipJe kunt de ossenhaas 1 dag van tevoren bereiden tot en met het oprollen van het vlees in de ham. Bewaar in vershoudfolie in de koelkast. Laat het vlees voor je verder gaat op kamertemperatuur komen. Begin maximaal 3 uur van tevoren met de volgende stap.
  • algemeenMeer weten over kooktechnieken?
  • Beef Wellington

    Instructievideo - 04:03 min.

Gerelateerde recepten

Beef Wellington

Het geheim van beef wellington: het laagje parmaham tussen de duxelles (paddenstoelenmengsel) en het bladerdeeg. Dat zorgt dat het deeg mooi droog blijft en goed gaart.

Lekker van Albert Heijn: /allerhande

logo

Dit heb je nodig