Kerstdiner 2024
Of je nu alles uit de keukenkast haalt of juist gaat voor een eenvoudig kerstmenu: wij hebben ideeën voor elk kerstdiner. Haalbare, feestelijke recepten waarmee je je gasten blij maakt. Echt een zalig kerstfeest dus!
Kabeljauw met saffraansaus
- Verwarm de oven voor op 160 °C. Smelt 2 el boter (per 4 personen) in een steelpan. Schil de aardappelen en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes op de mandoline of met de dunschiller. Leg 10-12 plakjes steeds dakpansgewijs op een met bakpapier beklede bakplaat. Per persoon maak je 1 aardappeldakje in een rechthoekje, op het formaat van een kabeljauwhaasje. Zorg dat de plakjes elkaar overlappen. Bestrijk met gesmolten boter en bestrooi met zout. Bak ca. 35 min. tot goudgeel en knapperig.
- Snipper ondertussen de sjalot heel fijn. Smelt 1 el boter (per 4 personen) in een steelpan op laag vuur en fruit de sjalot in 2 min. zacht. Verkruimel de saffraan tussen je vingers en meng met het hete water. Voeg de wijn toe aan de sjalot, breng aan de kook en laat 1 min. inkoken. Voeg de saffraan met aanhangend water en de slagroom toe en laat 15 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Verhit 5 min. voor het einde van de oventijd de olie met 1 ½ el boter (per 4 personen) in een koekenpan met antiaanbaklaag. Bak hierin de kabeljauw 4 min. op hoog vuur. Keer halverwege. Haal de aardappelplakjes uit de oven en druk ze aan met een spatel, zodat ze goed aan elkaar plakken. Leg met een spatel op elk stukje vis een aardappeldakje. Houd warm op een warm bord afgedekt met aluminiumfolie. Maak de saus af: roer met een garde de rest van de boter erdoorheen tot een glad, goudgeel geheel.
- Verdeel de babyspinazie over warme borden. Leg de kabeljauw met aardappeldakje in het midden erop. Besprenkel rondom met de saffraansaus.
Wat te maken voor het kerstdiner?
Voor het kerstdiner is het handig om eerst te bedenken of je gaat voor vis, vlees, vegetarisch of vegan. Of misschien wil je het combineren? Op basis daarvan kun je een hoofdgerecht kiezen, en daarna een voor- en nagerecht. Bij een zwaarder hoofdgerecht als confit de canard is het bijvoorbeeld lekker om een licht voorgerecht te koken, zoals deze bietencarpaccio of een soepje. Heb je gasten die vegetarisch eten? Houd het menu dan vegetarisch, zodat je geen twee compleet verschillende menu’s hoeft te koken. Wil je toch iets van vis of vlees toevoegen, kies er dan voor om dat te doen in de vorm van kleine extraatjes die je ook gemakkelijk kunt weglaten zonder iets af te doen aan het gerecht. Denk aan een knapperig gebakken stukje Parmaham op een risotto, of Hollandse garnalen die je vlak voor het serveren in een soepje schept. Sluit het diner af met een echte showstopper zoals deze meringuetaart.
Welke groente eet je bij het kerstdiner?
Het is altijd lekker om iets van geroosterde aardappels of aardappelpuree bij het kerstdiner te eten, en daarnaast een of twee andere soorten groente te kiezen. Denk aan rode balsamicobietjes, geroosterde wortels met peterseliepesto, pastinaak-spruitjes salade, broccoli met noten of een salade van roodlof, wortelpeterselie en mandarijn. Je kunt groenten ook in een nieuw jasje steken en ze helemaal de show laten stelen: bereid ze op een nieuwe manier zoals deze rodekoolsteaks, geef witlof en wortel een knapperige hazelnoot-spektopping of maak onverwachte combinaties, zoals hier van bloemkool en witte chocolade.
Welk vlees eet je bij het kerstdiner?
Welk vlees je kiest voor het kerstdiner hangt vooral af van je wensen voor het bereiden ervan. Vind je het leuk om iets nieuws te proberen en wat langer in de keuken te staan? Dan is deze gestoofde kalfsschenkel misschien iets voor jou. Ga je liever voor niet te ingewikkeld en snel op tafel? Probeer dan deze beenham eens!
Hoofdgerechten
Kerstdesserts