Voorgerechten met coquilles
Voorgerechten met coquilles

Voorgerechten met coquilles

De volle, zachte, lichtzoete smaak van coquilles heeft maar weinig opsmuk nodig. Een indrukwekkend begin van je diner, en minder moeilijk te bereiden dan je denkt! Onze belangrijkste tip? Bak deze ‘parels van de zee’ niet te lang, om te voorkomen dat ze taai worden.

Voorgerechten met coquilles

Voorgerecht met coquilles maken

Voorgerecht met coquilles maken

Ingrediënten

4 personen

3

middelgrote eieren

150 g

tarwebloem

½ tl

zout

7½ g

verse platte peterselie

½

citroen

100 g

verse rivierkreeftjes

2 el

panko

30 g

ongezouten roomboter

½

sjalot

½

vanillestokje

100 ml

droge witte wijn

1 el

milde olijfolie

4

AH Excellent verse coquilles

Dit heb je nodig

  • keukenmachine met deeghaak

  • vershoudfolie

  • deegroller of pastamachine

  • uitsteekvorm (Ø 9-10 cm)

  1. Klop ⅔ van de eieren los in een kom. Doe de bloem, ¾ van het losgeklopte ei (houd de rest apart voor later) en het zout in de kom van de keukenmachine en kneed in 3 min. tot een samenhangend deeg. Neem uit de kom en kneed in 5 min. met je handen tot een elastisch deeg. Voeg eventueel 1 el water toe als het deeg te droog is. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat minimaal 30 min. rusten op kamertemperatuur.
  2. Snijd de peterselie fijn. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Snijd de rivierkreeftjes fijn. Meng in een kom de panko, het laatste ei, de helft van de peterselie, het citroenrasp, 1 ½ el citroensap (per 4 personen) en de gesneden rivierkreeftjes. Breng op smaak met peper.
  3. Rol het pastadeeg zo dun mogelijk uit met een deegroller of gebruik de pastamachine, t/m stand 7. Snijd hier met behulp van de uitsteekring 2 cirkels per persoon uit. De rest van het deeg gebruik je niet.
  4. Verdeel de kreeftvulling over het midden van de helft van de cirkels. Hou 1 ½ cm van de randen vrij. Bestrijk de randen met de rest van het losgeklopte ei en leg er een cirkel op. Druk de grote ravioli stevig aan, zorg dat er geen lucht meer in de vulling zit. Leg de ravioli op een met bloem bestoven bord.
  5. Smelt ondertussen de boter in een steelpan. Snipper de halve sjalot zo fijn mogelijk. Fruit de sjalot 2 min. Halveer het halve vanillestokje in de lengte, schraap met een mes het merg eruit en voeg toe aan de pan. Blus af met de witte wijn, breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat 4 min. zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en maak de saus af met de rest van de boter.
  6. Breng een pan water aan de kook. Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak de coquilles op middelhoog vuur 3 min. tot goudbruin en net gaar. Keer halverwege.
  7. Kook de ravioli 4-5 min. Ze zijn gaar als ze boven komen drijven. Schep de ravioli op de borden. Snijd de coquilles overlangs doormidden. Verdeel de gebakken coquilles over de ravioli en serveer met de vanilleboter en de rest van de peterselie.