Carpaccio
Carpaccio

Carpaccio

Carpaccio is dé ultieme antipasto. Maak dit klassiek Italiaanse gerecht van ossenhaas, met mayonaisedressing en kappertjes of supersmaakvolle olijfolie en citroensap. Variëren met vis of groente kan ook. Hoe eet jij ’m het liefst?

Carpacciowrap

Carpacciowrap

Ingrediënten

8 porties

123 g

AH Excellent greenfields carpaccio met truffelmayonaise

15 g

pijnboompitten

20 g

rucola

1

sjalot

20 g

Parmigiano Reggiano 32+ kaas

40 g

zuivelspread

½ el

wittewijnazijn

Dit heb je nodig

  • staafmixer met hoge beker

  1. Voeg de pijnboompitten uit de carpaccio verpakking toe aan de extra pijnboompitten. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster alle pijnboompitten in 3 min. al omscheppend goudbruin. Laat afkoelen op een bord.
  2. Snijd ondertussen de rucola grof. Snipper de sjalot en rasp de Parmigiano Reggiano. Doe de zuivelspread met ⅔ van de pijnboompitten, ⅔ van de kaas, de azijn en de kaas en truffelmayonaise uit de verpakking in een hoge beker en pureer met de staafmixer grof. Meng de sjalot erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  3. Leg ½ van de carpaccio op een snijplank (keer de carpaccio met behulp van het bijgeleverde plastic om boven de snijplank). Verdeel ½ van de pijnboompittencrème en een kwart van de rucola erover. Rol de carpaccio op tot een rolletje en snijd in 4 stukken. Herhaal deze stap met de rest van de carpaccio
  4. Verdeel de rest van de rucola (evt. over gouden onderzetters) over een schaal. Verdeel de carpacciowraps erover en bestrooi met de rest van de kaas en pijnboompitten.
Wat is carpaccio?

Wat is carpaccio?

Carpaccio is een populair koud gerecht uit de Italiaanse keuken. Het bestaat uit zeer dun gesneden plakjes rauw rundvlees en wordt traditioneel als voorgerecht geserveerd met kappertjes en een dressing van mayonaise, citroensap, worcestersaus en melk. Buiten Italië is het gerecht vooral populair met een truffelmayonaise of balsamicodressing en een topping van rucola, pijnboompitten en snippers van Parmezaanse kaas. Buon appetito!

Carpaccio, welk vlees?

Voor de klassieke carpaccio wordt rauw rundvlees gebruikt. De bekendste vleessoort voor carpaccio is ossenhaas. Maar naast dit fijne stukje vlees zijn er genoeg alternatieven. Denk aan rosbief of kogelbiefstuk: allebei mals en geschikt om in dunne plakken te snijden. Je krijgt het vlees in mooie dunne plakken door het strak in plasticfolie te verpakken en vervolgens 1 à 2 uur in de diepvries te leggen. Hierdoor wordt het vlees stevig en kun je het extra dun snijden. Liever iets anders dan vlees? Varieer met vis, groente en fruit: met een zalmcarpaccio met dillesaus of een bietencarpaccio met dijonmosterd zet je zo een verrassende twist op tafel!

Carpaccio, welk vlees?
Is carpaccio gezond?

Is carpaccio gezond?

Carpaccio is gezond mits je het gerecht maakt van ossenhaas en je je beperkt tot gezonde toppings. Een gezonde variant maak je door magere, dungesneden plakjes ossenhaas te serveren met wat olijfolie, citroensap en veel rucola. Carpaccio is niet geschikt voor zwangere vrouwen.

Welke dressing bij carpaccio?

Truffelmayonaise, balsamicoazijn, olijfolie en dijonmosterd zijn goede smaakmakers voor een carpaccio. Met een balsamicoazijn dressing geef je het gerecht een lekkere zoetzure bijsmaak. Liever iets pittigers? Probeer dan een dressing met mosterd als basis, zoals in deze carpaccio met dijonmosterd en olijfolie dressing.

Welke dressing bij carpaccio?