Voorgerechten met zalm
Voorgerechten met zalm

Voorgerechten met zalm

Zalm is een elegant ingrediënt om je diner mee af te trappen. Rauw, gerookt of gebakken: met deze vet lekkere vis kun je alle culinaire kanten op. Maak de mooiste voorgerechten met zalm in de vorm van een zalmtompouce, een tartaar van zalm of een zalmcarpaccio.

Zalmkrans met pompoen en sinaasappeldressing

Zalmkrans met pompoen en sinaasappeldressing

  1. Meng het griesmeel met de bloem, ½ el olie, het zeezout en het water. Roer tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg steeds 1 tl extra water toe als het deeg te droog blijft. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat 15 min. rusten.
  2. Verwarm de oven voor op 220°C en zet 1 bakplaat in de oven. Bestuif je werkblad ruim met griesmeel. Rol het deeg uit tot een zo dun mogelijke lap van ongeveer 35 x 35 cm. Bestuif de hete bakplaat met wat griesmeel en leg de deeglap erop. Prik het deeg in met een vork. Bak de cracker in de oven in 8-10 min. lichtbruin en knapperig. Neem de cracker van de bakplaat, laat afkoelen en breek in grove stukken Zet de oventemperatuur terug naar 200 °C.
  3. Schil ondertussen de pompoen, halveer en verwijder de draderige binnenkant. Snijd in halve plakjes van een ½ cm dik. Verdeel over de 2e met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met 1 el olie en bestrooi met peper. Bak ca. 20 min. in de oven.
  4. Schil ondertussen de wortels en schaaf met de dunschiller of een kaasschaaf in de lengte in lange linten. Doe de paarse linten in een kom en de rest van de wortel in een andere kom. Verdeel 1 el olie en 1 el balsamicoazijn over de kommen, schep om. Laat staan tot gebruik.
  5. Boen de sinaasappels schoon, rasp de oranje schil van 1 sinaasappel en pers beide vruchten uit. Snijd de dille fijn (houd wat hele takjes achter voor garnering). Meng met de zuivelspread, mierikswortel, 2 el sinaasappelsap, 1 tl -rasp, peper en eventueel zout. Doe in de spuitzak en bewaar tot gebruik in de koelkast.
  6. Breng in een kleine pan 100 ml sinaasappelsap met het gedroogde sinaasappelschijfje en de honing aan de kook en kook 6 min. op middelhoog vuur in tot stroopdikte. Verwijder het sinaasappelschijfje en snijd fijn. Doe het samen met het ingekookte sinaasappelsap in een kom en klop de rest van de olie, de mosterd en de rest van de azijn erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  7. Snijd de komkommers in dunne schuine plakjes. Snijd de kropjes babyromaine in de lengte in smalle parten. Verdeel de gold dust over de gedroogde sinaasappelschijfjes.
  8. Spuit ¾ van de mierikswortelroomkaas in een krans over de serveerplank. Verdeel de crackers, veldsla en romainesla erover. Verdeel de wortellinten, pompoenplakjes, komkommer, gerookte zalm en de gedroogde sinaasappelschijfjes erover. Spuit de rest van de mierikswortelroomkaas in toefjes erover. Bestrooi met de achtergehouden dille en besprenkel met de sinaasappeldressing. Bestrooi de krans eventueel met extra gold glitter dust.