Oesters
Oesters

Oesters

Zilte delicatesse met sterallures: oesters! Super fancy als amuse of voorgerecht - vooral met een zelfgemaakte vinaigrette erbij. Wij geven tips, van openen tot serveren én gratineren.

Oesters recepten

Oesters maken
Oesters maken

Oesters maken

Ingrediënten

4 personen

12

oesters

2 cm

verse gemberwortel

2

limoenen

3 takjes

verse koriander

1 mespunt

cayennepeper

ijsklontjes

Dit heb je nodig

  • schone theedoek zonder wasmiddelenluchtjes

  • oestermes

  • stevige knoflookpers

  1. Oester met bolle kant naar beneden in dubbelgevouwen theedoek stevig tegen werkvlak aandrukken. Oestermes tussen 2 schelphelften in scharnier steken. Lemmet van mes heen en weer bewegen om sluitspier van oester te vinden. Bovenkant van sluitspier doorsnijden en met draaibeweging schelp openmaken. Oester recht houden zodat oestervocht er niet uit loopt. Platte schelp verwijderen. Onderkant van sluitspier lossnijden zodat oester los in schelp ligt, eventueel gruis verwijderen. Gemberwortel in stevige knoflookpers boven limoensap uitknijpen, koriander erdoor roeren en op smaak brengen met cayennepeper. IJsklontjes in theedoek wikkelen en met deegroller of hamer tot gruis slaan. IJs over schaal verdelen en oesters in schelp erop leggen. Elke oester besprenkelen met gembervinaigrette. Oesters uit schelp slurpen.