Garnalen
Garnalen

Garnalen

Van Hollandse garnalencocktail tot grote garnalen van de barbecue of garnalenkroketten: je kunt met garnalen alle culinaire kanten op. Wij delen onze garnalenfavorieten!

Garnalen bakken

Garnalen bakken

  1. Pel de garnalen en maak met de punt van een scherp mesje een snee in de rug van de garnaal. Verwijder met het mesje voorzichtig het darmkanaal. Dep de garnalen goed droog met keukenpapier. Bestrooi met peper en het zeezout. Snijd de knoflook fijn.
  2. Verhit de olie in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag op hoog vuur. Voeg, als de pan heet is, de garnalen toe en roerbak 3 min. Blijf omscheppen. Voeg na 2½ min de knoflook toe, blijf omscheppen. Neem uit de pan en serveer direct.
Hoe kun je garnalen marineren, bakken en wokken?

Hoe kun je garnalen marineren, bakken en wokken?

Zorg ervoor dat de garnalen die je gebruikt zijn ontdooid, gepeld en dat het darmkanaal is verwijderd. Dan kun je gaan marineren. Maak bijvoorbeeld een marinade voor garnalen op basis van olie en een of meer smaakmakers. Knoflook doet het altijd goed, net als citroenrasp, verse kruiden of verse gember, zoals bij deze marinade voor geroosterde garnalen.

Gebruik je citroensap in je marinade? Houd er dan rekening mee dat het zuur in het citroensap het garnalenvlees licht gaart. Dat komt doordat het zuur de structuur van de eiwitten in de garnalen verandert. Bak garnalen altijd kort en op hoog vuur, in een klein beetje olie. Bak je garnalen te lang, dan worden ze taai. Afhankelijk van de grootte en hoeveelheid roerbak je ze 2 tot 5 minuten. Grote garnalen zoals gamba’s hebben meer tijd nodig dan kleine cocktailgarnalen. Bovendien hangt het ervan af of de garnalen al zijn voorgekookt. Dit zie je terug op de verpakking. Hollandse garnalen, zoals bij deze wraps met garnalen, zijn al gekookt en hoef je niet te bakken, maar kun je wel marineren.

Hoe moet je garnalen pellen?

Laat bevroren garnalen eerst ontdooien. Dit kun je doen door ze de avond voor gebruik in de koelkast te leggen, of op de dag zelf in een schaal met koud water. Verwijder bij garnalen zonder kop voorzichtig de schaal, vanaf de binnenkant. Het laatste stukje schil, met het staartje, trek je er dan gemakkelijk vanaf. Maak met een scherp mes een sneetje in de rug van de garnaal en verwijder het darmkanaal. Hier kan wat zand in zijn achtergebleven en dat eet niet lekker. Spoel de garnalen dan schoon onder koud stromend water. Bij garnalen met kop trek je voorzichtig met een draaiende beweging de kop eraf en verwijder je de rest zoals in deze ‘video garnalen pellen’.

Hoe moet je garnalen pellen?
Mag je garnalen eten als je zwanger bent?

Mag je garnalen eten als je zwanger bent?

Je kunt garnalen eten als je zwanger bent, mits ze heel goed verhit zijn. Dat doodt schadelijke bacteriën. Garnalen zijn gaar na 2 tot 3 minuten bakken op hoog vuur, of als ze wit/roze zijn en niet meer doorzichtig/grijs.

Garnalen: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Ontdooide garnalen uit de diepvries zijn in de koelkast 1 tot 2 dagen houdbaar. Als je ze buiten de koelkast ontdooit, moet je ze meteen daarna opeten. In de vriezer zijn garnalen 3 maanden houdbaar in een goed afgesloten zak of bak. Verse garnalen uit de supermarkt kun je beter niet invriezen. Eenmaal geopend kun je een bakje verse garnalen 1 dag bewaren in de koelkast. Ontdooi garnalen het liefst langzaam door ze de avond voor gebruik in de koelkast te leggen.

Garnalen: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?