Garnalencocktails
Garnalencocktails

Garnalencocktails

Romige whiskysaus, friszure slablaadjes en natuurlijk Neerlands trots: de Hollandse garnaal. Dat is de basis voor de klassieke Hollandse garnalencocktail. Saai, te vaak gegeten of te standaard? Ontdek spannende variaties!

Mini-garnalencocktail met babyromaine

Mini-garnalencocktail met babyromaine

  1. Meng de garnalen met de cocktailsaus.
  2. Verdeel de garnalen over de slablaadjes en bestrooi met de cayennepeper.
Wat is een garnalencocktail?

Wat is een garnalencocktail?

De klassieke garnalencocktail bestaat uit Hollandse garnalen, slablaadjes en (zelfgemaakte) whiskysaus. De cocktail ziet er chic uit – hij wordt vaak in een feestelijk glaasje geserveerd – en staat ook nog eens in no time op tafel. Dit maakt het een populair voorgerecht, geschikt voor elk feestje. Ook een voordeel: je kunt er volop mee variëren! Vul je garnalencocktail bijvoorbeeld aan met avocado, friszure appel en aardappel of serveer ’m in een blaadje witlof of sla.

Welke garnalen zijn geschikt voor een garnalencocktail?

Hollandse garnalen of grotere tijgergarnalen vormen met hun pittige, zilte smaak een goede basis voor de garnalencocktail. Noorse garnalen zijn ook een prima optie, al zijn deze garnalen minder sterk van smaak, waardoor ze nóg beter tot hun recht komen in onder andere roerbakgerechten.

Welke garnalen zijn geschikt voor een garnalencocktail?
Welke wijn past bij een garnalencocktail?

Welke wijn past bij een garnalencocktail?

Een garnalencocktail kun je het beste combineren met een frisse, lichte witte wijn. Deze wijn past goed bij de volle smaak van de whiskysaus en de zacht-pittige smaak van de garnalen. Kies bijvoorbeeld voor een frisse sauvignon blanc of een droge riesling. Als je liever een iets vollere wijn wilt, past een fruitige chardonnay-semillon er ook goed bij.

Mag je garnalencocktail eten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, mag je alleen een garnalencocktail eten als de garnalen goed zijn verhit. De kerntemperatuur van de garnalen moet daarvoor 73 ºC zijn. Die temperatuur bereiken garnalen na 8 tot 12 minuten (afhankelijk van de grootte) in de oven op 180 ºC of 4 tot 5 minuten op middelhoog vuur in de koekenpan. De garnalen zijn goed verhit wanneer ze wit/roze kleuren (en niet meer doorzichtig/grijs zijn). Ook is het verstandig om de garnalen binnen 24 uur na het openen van het bakje op te eten. Hollandse garnalen zijn meestal al gekookt als je ze koopt, maar doordat ze langdurig gekoeld worden bewaard, kunnen ze alsnog worden besmet met de listeria-bacterie. Je kunt het beste rauwe garnalen kopen (eventueel uit de diepvries) en ze zelf garen. Naast de garnalen is de saus ook belangrijk. Een goed alternatief tijdens de zwangerschap is de whisky in de whiskeysaus te vervangen door bijvoorbeeld Worcestersaus.

Mag je garnalencocktail eten als je zwanger bent?