Garnalencocktails
Garnalencocktails

Garnalencocktails

Romige whiskysaus, friszure slablaadjes en natuurlijk Neerlands trots: de Hollandse garnaal. Dat is de basis voor de klassieke Hollandse garnalencocktail. Saai, te vaak gegeten of te standaard? Ontdek spannende variaties!

Garnalencocktail recepten

Garnalencocktail maken
Garnalencocktail maken

Garnalencocktail maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 middelgroot ei
  • 1 teen knoflook
  • 30 g gember
  • 7½ g verse koriander
  • ½ tl chilivlokken
  • 1 salade-ui
  • 2 el zoete chilisaus
  • 2 tl vissaus
  • 300 g cocktailgarnalen
  • 1 el maizena
  • 1 mespunt zout
  • 4 sneetjes wit casinobrood
  • 1 el zonnebloemolie
  • 30 g sesamzaad
  • 7½ g verse basilicum
  • 1 limoen
  • 6 el mayonaise
  • 8 blaadjes babyromainesla

Nodig in de keuken

  • staafmixer met hoge beker
  • bakpapier
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Splits het ei. Doe het eiwit, de knoflook, gember, de helft van de koriander en de chilivlokken in een hoge beker. Voeg daarbij het groen van de salade-ui, de helft van de chilisaus, de helft van de vissaus, 2 el garnalen (per 4 personen), de maizena en het zout in een hoge beker en maal grof met de staafmixer.
  2. Snijd de korstjes van het brood (liefst 2 dagen oud). Snijd het brood diagonaal doormidden. Besprenkel 1 zijde met de olie en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Besmeer de andere zijde met de garnalenspread. Klop de eidooier los, schep op de spread en bestrooi met het sesamzaad. Bak in 10-15 min. in de oven goudbruin en knapperig.
  3. Snijd ondertussen het wit van de salade-ui fijn. Snijd het basilicum en de rest van de koriander fijn. Boen de limoen schoon, rasp de groene schil en pers de helft uit. Meng de rest van de chilisaus en de rest van de vissaus met de salade-ui, het basilicum, de koriander, het limoenrasp en -sap en de mayonaise. Meng de rest van de garnalen erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Zet de blaadjes babyromaine rechtop in coupes. Schep er een flinke lepel garnalencocktail op en steek de sesamtoast erbij.
Wat is een garnalencocktail?
Wat is een garnalencocktail?

Wat is een garnalencocktail?

De klassieke garnalencocktail bestaat uit Hollandse garnalen, slablaadjes en (zelfgemaakte) whiskysaus. De cocktail ziet er chic uit – hij wordt vaak in een feestelijk glaasje geserveerd – en staat ook nog eens in no time op tafel. Dit maakt het een populair voorgerecht, geschikt voor elk feestje. Ook een voordeel: je kunt er volop mee variëren! Vul je garnalencocktail bijvoorbeeld aan met avocado, friszure appel en aardappel of serveer ’m in een blaadje witlof of sla.

Welke garnalen zijn geschikt voor een garnalencocktail?
Welke garnalen zijn geschikt voor een garnalencocktail?

Welke garnalen zijn geschikt voor een garnalencocktail?

Hollandse garnalen of grotere tijgergarnalen vormen met hun pittige, zilte smaak een goede basis voor de garnalencocktail. Noorse garnalen zijn ook een prima optie, al zijn deze garnalen minder sterk van smaak, waardoor ze nóg beter tot hun recht komen in onder andere roerbakgerechten.

Welke wijn past bij een garnalencocktail?
Welke wijn past bij een garnalencocktail?

Welke wijn past bij een garnalencocktail?

Een garnalencocktail kun je het beste combineren met een frisse, lichte witte wijn. Deze wijn past goed bij de volle smaak van de whiskysaus en de zacht-pittige smaak van de garnalen. Kies bijvoorbeeld voor een frisse sauvignon blanc of een droge riesling. Als je liever een iets vollere wijn wilt, past een fruitige chardonnay-semillon er ook goed bij.

Mag je garnalencocktail eten als je zwanger bent?
Mag je garnalencocktail eten als je zwanger bent?

Mag je garnalencocktail eten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, mag je alleen een garnalencocktail eten als de garnalen goed zijn verhit. De kerntemperatuur van de garnalen moet daarvoor 73 ºC zijn. Die temperatuur bereiken garnalen na 8 tot 12 minuten (afhankelijk van de grootte) in de oven op 180 ºC of 4 tot 5 minuten op middelhoog vuur in de koekenpan. De garnalen zijn goed verhit wanneer ze wit/roze kleuren (en niet meer doorzichtig/grijs zijn). Ook is het verstandig om de garnalen binnen 24 uur na het openen van het bakje op te eten. Hollandse garnalen zijn meestal al gekookt als je ze koopt, maar doordat ze langdurig gekoeld worden bewaard, kunnen ze alsnog worden besmet met de listeria-bacterie. Je kunt het beste rauwe garnalen kopen (eventueel uit de diepvries) en ze zelf garen. Naast de garnalen is de saus ook belangrijk. Een goed alternatief tijdens de zwangerschap is de whisky in de whiskeysaus te vervangen door bijvoorbeeld Worcestersaus.

Klassieke garnalencocktail

Geen kerstdiner is compleet zonder een klassieke garnalencocktail! De cocktailsaus maak je natuurlijk zelf, met een lekkere scheut whisky erin. Eten er kinderen mee? Een alcoholvrije cocktailsaus is (bijna) net zo lekker. Zo wordt het een kerstfeest voor de hele familie!

Cocktailsaus maken
Meng 75 g crème fraîche met 4 el mayonaise, 2 el ketchup en 1 el whisky tot cocktailsaus. Bren...

00:39