Ragout
Ragout

Ragout

Ragout is hét ultieme comfortfood en een klassieker die nooit gaat vervelen. Lekker in een bladerdeegpasteitje of direct op je bord geschept: succes gegarandeerd!

Pasteitjes met kipragout en bieslook

Pasteitjes met kipragout en bieslook

Ingrediënten

4 personen

2

scharrelkippenpoten

2

kippenbouillonblokjes

1 l

water

250 g

kastanjechampignons

50 g

ongezouten roomboter

25 g

tarwebloem

125 ml

verse slagroom

5 g

verse bieslook

4

pasteitjes

  1. Doe de kippenpoten en bouillonblokjes met het water in een grote (soep)pan, breng op hoog vuur aan de kook en laat op laag vuur 1 uur zachtjes koken. Neem de poten uit de pan en bewaar de bouillon.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Snijd de champignons in plakjes. Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak de champignons 6 min. op hoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  3. Verwijder het vel van de kippenpoten. Pluk met 2 vorken het vlees van de botten en snijd in stukjes. Verhit de rest van de boter in een pan en voeg al roerend de bloem toe (roux). Laat de roux op laag vuur in 3 min. gaar worden. Roer regelmatig.
  4. Voeg 375 ml van de afgekoelde bouillon (per 4 personen) en de slagroom toe aan de roux en laat al roerend met een garde op middelhoog vuur binden. Voeg de kip en champignons toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat eventueel inkoken op laag vuur als de ragout te dun is.
  5. Bak ondertussen de ragoutbakjes in 8 min. af in de oven. Schep de ragout in de bakjes en knip de bieslook erboven.
Wat is ragout?

Wat is ragout?

Ragout bestaat uit stukjes vlees, gevogelte of vis in een smeuïge gebonden saus. Tegenwoordig zijn er ook tal van lekkere vega(n) varianten, zoals champignonragout en groenteragout of deze ragout met jackfruit. Ragout wordt vaak geserveerd in een vidé – een luchtig, warm bladerdeegpasteitje – en afgetopt met een bladerdeegdakje. Traditioneel wordt het gebakje in Frankrijk en België geserveerd met kippenragout.

Hoelang kan je ragout bewaren?

Ragout kun je in een afgesloten bakje maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat de saus wel eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt de ragout ook invriezen en 3 maanden in de vriezer bewaren. Weer trek in ragout? Laat de saus eerst goed ontdooien om de juiste smaak te behouden. Je kunt ragout het beste de avond of ochtend van tevoren uit de vriezer halen en in de koelkast bewaren. Warm de ragout vervolgens op in een pan met dikke bodem. Blijf hierbij constant roeren en haal de pan van het vuur voordat de saus begint te koken.

Hoelang kan je ragout bewaren?