Ragout
Ragout

Ragout

Ragout is hét ultieme comfortfood en een klassieker die nooit gaat vervelen. Lekker in een bladerdeegpasteitje of direct op je bord geschept: succes gegarandeerd!

Ragout recepten

Ragoutpasteitjes
Ragoutpasteitjes

Ragoutpasteitjes

Ingrediënten

6 personen

300 g

runder soepvlees

2

runderbouillontabletten

1½ liter

heet water

150 g

sjalot

2 tenen

knoflook

25 g

ongezouten roomboter

30 g

tarwebloem

125 ml

verse slagroom

2

AH Excellent Feestfavoriet bladerdeegbakjes in stervorm

15 g

verse platte peterselie

  1. Bestrooi het vlees met peper en zout en snijd eventuele grote stukken kleiner. Doe het vlees samen met de bouillonblokjes en het hete water in een (soep)pan, breng op hoog vuur aan de kook en laat op laag vuur 2 uur met de deksel op de pan zachtjes koken. Neem het vlees uit de pan en bewaar de bouillon.
  2. Verwarm de oven voor op 165 °C. Snijd de sjalotten in dunne halve ringen en de knoflook fijn. Verhit de boter en bak de sjalot en knoflook op laag vuur 15 min. Schep regelmatig om. Voeg de bloem toe en bak nog 2 min. op middelhoog vuur (roux). Voeg 200 ml van de bouillon (per 6 personen) en de slagroom toe aan de roux en laat al roerend met een garde op middelhoog vuur binden.
  3. Verwarm de bladerdeegbakjes volgens de aanwijzingen op de verpakking in de oven.
  4. Snijd de peterselie fijn. Trek met 2 vorken het vlees in stukjes en voeg samen met de peterselie toe aan de roux. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat eventueel wat inkoken op laag vuur tot een mooie ragout.
  5. Schep de ragout in de bakjes, en eventueel iets ernaast. Bestrooi met de rest van de peterselie. Serveer 2 bakjes per persoon.
Wat is ragout?
Wat is ragout?

Wat is ragout?

Ragout bestaat uit stukjes vlees, gevogelte of vis in een smeuïge gebonden saus. Tegenwoordig zijn er ook tal van lekkere vega(n) varianten, zoals champignonragout en groenteragout of deze ragout met jackfruit. Ragout wordt vaak geserveerd in een vidé – een luchtig, warm bladerdeegpasteitje – en afgetopt met een bladerdeegdakje. Traditioneel wordt het gebakje in Frankrijk en België geserveerd met kippenragout.

Hoelang kan je ragout bewaren?

Ragout kun je in een afgesloten bakje maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat de saus wel eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt de ragout ook invriezen en 3 maanden in de vriezer bewaren. Weer trek in ragout? Laat de saus eerst goed ontdooien om de juiste smaak te behouden. Je kunt ragout het beste de avond of ochtend van tevoren uit de vriezer halen en in de koelkast bewaren. Warm de ragout vervolgens op in een pan met dikke bodem. Blijf hierbij constant roeren en haal de pan van het vuur voordat de saus begint te koken.

Hoelang kan je ragout bewaren?
Hoelang kan je ragout bewaren?