Ragout

Ragout

Ragout is hét ultieme comfortfood en een klassieker die nooit gaat vervelen. Lekker in een bladerdeegpasteitje of direct op je bord geschept: succes gegarandeerd!

Mini-pithivier met kalkoenragout

Mini-pithivier met kalkoenragout

  1. Breng het water met de kalkoenblokjes en het bouillonblokje aan de kook. Laat op laag vuur 10 min. zachtjes koken. Schep met de schuimspaan de kalkoenblokjes uit de bouillon en laat iets afkoelen. Bewaar de bouillon.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Verhit de boter in een pan en voeg al roerend de bloem toe (roux). Laat de roux op laag vuur in 3 min. gaar worden. Roer regelmatig. Voeg de melk en 25 ml afgekoelde bouillon (per 4 personen) toe aan de roux en laat al roerend met een garde op middelhoog vuur binden.
  3. Snijd de peterselie fijn. Trek met 2 vorken het kalkoenvlees in stukjes en voeg samen met de helft van de fijngesneden peterselie toe aan de roux. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Rol ½ plakjes bladerdeeg iets uit. Steek er met de uitsteekvorm 4 rondjes van Ø 13 cm uit. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel het mengsel erover, laat 1.5 cm van de rand vrij.
  5. Steek uit de rest van de plakjes met de uitsteekvorm 4 rondjes van Ø 11 cm. Verdeel de deegrondjes over de vulling. Druk voorzichtig de randen aan, rol de rand op en duw met een mesje tegen de rand omhoog.
  6. Maak in het midden van het deeg met een klein, scherp mes een rond gaatje. Maak vanaf het gaatje tot aan de onderkant streepjes, zonder het deeg door te snijden. Klop het ei los, bestrijk de mini-pithiviers ermee en bak ze in ca. 25 min. in de oven lichtbruin.
  7. Haal ondertussen de bladeren van de kropsla en snijd grof. Snijd de muntblaadjes fijn. Meng de sla met de munt, de rest van de peterselie, de olie en azijn. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Leg de mini-pithiviers op borden en verdeel de salade eromheen.
Wat is ragout?

Wat is ragout?

Ragout bestaat uit stukjes vlees, gevogelte of vis in een smeuïge gebonden saus. Tegenwoordig zijn er ook tal van lekkere vega(n) varianten, zoals champignonragout en groenteragout of deze ragout met jackfruit. Ragout wordt vaak geserveerd in een vidé – een luchtig, warm bladerdeegpasteitje – en afgetopt met een bladerdeegdakje. Traditioneel wordt het gebakje in Frankrijk en België geserveerd met kippenragout.

Hoelang kan je ragout bewaren?

Ragout kun je in een afgesloten bakje maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat de saus wel eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt de ragout ook invriezen en 3 maanden in de vriezer bewaren. Weer trek in ragout? Laat de saus eerst goed ontdooien om de juiste smaak te behouden. Je kunt ragout het beste de avond of ochtend van tevoren uit de vriezer halen en in de koelkast bewaren. Warm de ragout vervolgens op in een pan met dikke bodem. Blijf hierbij constant roeren en haal de pan van het vuur voordat de saus begint te koken.

Hoelang kan je ragout bewaren?