Rollade
Rollade

Rollade

Met rollade kun je álle kanten op. Gevuld, gekruid of in bladerdeeg: het is een indrukwekkend hoofdgerecht voor een uitgebreid diner of voor de feestdagen. Ga je voor mals vlees of een lekkere vega variant? Aan jou de keuze!

Rollade recepten

Rollade maken
Rollade maken

Rollade maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 el venkelzaad
  • 1 tl zwarte peperkorrel
  • 1 tl grof zeezout
  • 1 varkensfiletrollade
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 75 g zachte pruim
  • 1 perssinaasappel
  • ½ runderbouillontablet
  • 150 ml water
  • 2 steranijsjes

Nodig in de keuken

  • vijzel of staafmixer
  • ovenschaal (15 x 20 cm)
  • aluminiumfolie
  • staafmixer
  1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Doe het venkelzaad, de peperkorrels en het zeezout in de vijzel of het bakje van de staafmixer en stamp of maal grof. Dep de rollade droog en wrijf rondom in met dit mengsel (de kruidenmix uit de verpakking wordt niet gebruikt). Leg het vlees met de helft van de boter in de ovenschaal. Braad in het midden van de oven in ca. 50 min. gaar. Neem het vlees uit de oven en laat 15 min. losjes afgedekt onder aluminiumfolie rusten.
  2. Snijd ondertussen de pruimen grof. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Doe de pruimen met het sinaasappelrasp en -sap, bouillonblokje, het water, de steranijs en de rest van de boter in een steelpan. Breng aan de kook en laat op laag vuur 10 min. zachtjes koken.
  3. Verwijder de steranijs en schenk in een hoge beker. Pureer met de staafmixer tot gladde saus. Breng op smaak met peper. Meng de vleesjus en de aanbaksels uit de ovenschaal door de pruimensaus. Snijd het vlees aan tafel in plakken en serveer met de saus.
Wat is een rollade?
Wat is een rollade?

Wat is een rollade?

Een rollade is een klassiek vleesgerecht en vooral populair tijdens de feestdagen. Het vlees kan op diverse manieren gevuld en gekruid worden. Daarna wordt het opgerold, waarna het goed bij elkaar wordt gehouden met een touwtje waarin een speciale (rollade)knoop gelegd wordt. Na het braden van de rollade wordt het touwtje verwijderd en het vlees in dunne plakjes gesneden. Het gerecht wordt zowel warm als koud gegeten.

Hoe bereid je een rollade?

De meest gangbare bereiding van een rollade is braden in de pan, gevolgd door afbakken in de oven. Verwarm de oven voor op 175 °C en verhit 100 gram boter in een ovalen (niet al te grote) braadpan. Bestrooi de rollade met wat peper en zout en braad ’m op hoog vuur in 4 tot 8 minuten bruin. Keer het vlees regelmatig. Zet de braadpan zonder deksel in het midden van de oven. Keer de rollade af en toe, zodat het vlees gelijkmatig gaart, en bedruip elke 20 minuten met braadvet om te voorkomen dat-ie uitdroogt. Neem de rollade na 45 minuten uit de oven en laat ’m 10 minuten onder de deksel rusten.

Hoe bereid je een rollade?
Hoe bereid je een rollade?
Welke soorten rollade zijn er?
Welke soorten rollade zijn er?

Welke soorten rollade zijn er?

De rollade van varkensvlees is verreweg het populairst, maar ook een rollade van rundvlees, kip of ander gevogelte komt steeds vaker voor. Een lekkere variatie op de klassieke rollade is de rollade Wellington: een ware traktatie verpakt in bladerdeeg. Een keer iets anders? Met deze pompoenrollade zet je een verrassende vegan variant op tafel.

Wanneer is een rollade gaar?

Druk met de bolle kant van een lepel op het vlees. Voelt het vlees stevig aan? Dan is het gaar. Rauw vlees is namelijk zacht en verend. Ook kun je een vleesthermometer gebruiken: steek deze vanaf de bovenkant diagonaal in het dikste deel van de rollade en lees de temperatuur af. Bij varken en kip: 72 °C. Bij rund en lam: 58 °C voor medium rare, 63 °C voor medium en 67 °C voor medium-well. Laat het vlees nadat het uit de oven komt, eventueel afgedekt met aluminiumfolie, 10 tot 30 minuten rusten (afhankelijk van de grootte).

Wanneer is een rollade gaar?
Wanneer is een rollade gaar?