Rollade
Rollade

Rollade

Met rollade kun je álle kanten op. Gevuld, gekruid of in bladerdeeg: het is een indrukwekkend hoofdgerecht voor een uitgebreid diner of voor de feestdagen. Ga je voor mals vlees of een lekkere vega variant? Aan jou de keuze!

Rollade maken

Rollade maken

Ingrediënten

4 personen

1

filetrollade gevuld met appel

5

sjalotten

3 tenen

knoflook

4 el

milde olijfolie

150 ml

rode wijn

100 ml

water

7.5 g

verse tijm

1

bospaddenstoelenbouillonblokje

1½ tl

balsamicoazijn

½

rode kool

1 flesje

gold glitterspray 

Dit heb je nodig

  • grillpan

  1. Laat de varkensrollade op kamer­temperatuur komen. Verwarm de oven voor op 150 °C. Verwijder de verpakking en zet de rollade, in de aluminiumschaal, in de oven. Braad in ca. 1 uur en 15 min. gaar. Haal de rollade uit de oven, laat 10 min. rusten onder aluminiumfolie.
  2. Snijd ondertussen de sjalotten in halve ringen. Snijd de knoflook fijn. Verhit de helft van de olie in een steelpan en bak de sjalotten en knoflook 5 min. op middelhoog vuur. Blus af met de wijn en het water en voeg de tijm, het bouillonblokje en ⅓ van de balsamicoazijn toe. Laat 15 min. koken op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  3. Snijd ondertussen de harde kern uit de rodekool en haal de bladeren los. Doe ze in een kom en schep om met de rest van de olie. Verhit een grillpan op middelhoog vuur en gril de koolbladeren in delen in 7 min. gaar. Keer regelmatig om. Doe terug in de kom, schep om met de rest van de azijn en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Spuit de bladeren in met goudspray en verdeel ze over een grote schaal. Verwijder het touw van de rollade, snijd de rollade in 8 plakken en verdeel over de kool. Serveer met de sjalottenjus.
Wat is een rollade?

Wat is een rollade?

Een rollade is een klassiek vleesgerecht en vooral populair tijdens de feestdagen. Het vlees kan op diverse manieren gevuld en gekruid worden. Daarna wordt het opgerold, waarna het goed bij elkaar wordt gehouden met een touwtje waarin een speciale (rollade)knoop gelegd wordt. Na het braden van de rollade wordt het touwtje verwijderd en het vlees in dunne plakjes gesneden. Het gerecht wordt zowel warm als koud gegeten.

Hoe bereid je een rollade?

De meest gangbare bereiding van een rollade is braden in de pan, gevolgd door afbakken in de oven. Verwarm de oven voor op 175 °C en verhit 100 gram boter in een ovalen (niet al te grote) braadpan. Bestrooi de rollade met wat peper en zout en braad ’m op hoog vuur in 4 tot 8 minuten bruin. Keer het vlees regelmatig. Zet de braadpan zonder deksel in het midden van de oven. Keer de rollade af en toe, zodat het vlees gelijkmatig gaart, en bedruip elke 20 minuten met braadvet om te voorkomen dat-ie uitdroogt. Neem de rollade na 45 minuten uit de oven en laat ’m 10 minuten onder de deksel rusten.

Hoe bereid je een rollade?
Welke soorten rollade zijn er?

Welke soorten rollade zijn er?

De rollade van varkensvlees is verreweg het populairst, maar ook een rollade van rundvlees, kip of ander gevogelte komt steeds vaker voor. Een lekkere variatie op de klassieke rollade is de rollade Wellington: een ware traktatie verpakt in bladerdeeg. Een keer iets anders? Met deze pompoenrollade zet je een verrassende vegan variant op tafel.

Wanneer is een rollade gaar?

Druk met de bolle kant van een lepel op het vlees. Voelt het vlees stevig aan? Dan is het gaar. Rauw vlees is namelijk zacht en verend. Ook kun je een vleesthermometer gebruiken: steek deze vanaf de bovenkant diagonaal in het dikste deel van de rollade en lees de temperatuur af. Bij varken en kip: 72 °C. Bij rund en lam: 58 °C voor medium rare, 63 °C voor medium en 67 °C voor medium-well. Laat het vlees nadat het uit de oven komt, eventueel afgedekt met aluminiumfolie, 10 tot 30 minuten rusten (afhankelijk van de grootte).

Wanneer is een rollade gaar?