Haricots verts
Knapperig, sierlijk en bijzonder lekker: haricots verts maken van elk gerecht een feestje. In een frisse salade, speels omwikkeld met spek óf gewoon lekker op zichzelf. Met deze peulvrucht kun je alle kanten op.
Groente-kerstkrans met gochujangdressing
- Verwarm een koekenpan zonder olie of boter en bak hierin de spekreepjes op middelhoog vuur in 7 min. krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Snijd ondertussen de bloemkool in roosjes van 2-3 cm. Verwijder de steelaanzet van de haricots verts, laat de puntjes zitten.
- Snijd ondertussen de bloemkool in roosjes van 2-3 cm. Verwijder de steelaanzet van de haricots verts, laat de puntjes zitten. Leg de bloemkool in het stoommandje, doe de deksel erop.
- Leg de bloemkool in het stoommandje, doe de deksel erop. Plaats de stoommand boven een pan met een laag water van 4 cm en laat 5-6 min. stomen. Kook de haricots verts 3-4 min. en giet af.
- Meng ondertussen voor de dressing de gochujang met de rijstazijn, sesamolie en honing in een kom. Rasp de gember erboven en roer door. Snijd het bosuitje in dunne ringen. Verdeel de groenten en spekjes in een kransvorm over een schaal en besprenkel met de dressing. Bestrooi met het sesamzaad en de bosui.
- Verdeel de groenten en spekjes in een kransvorm over een schaal en besprenkel met de dressing. Bestrooi met het sesamzaad en de bosui.
Wat zijn haricots verts?
Haricots verts – Frans voor ‘groene bonen’ – zijn de luxere zusjes van de sperzieboon en te herkennen aan hun lange(re), sierlijke vorm. Gekookt zijn haricots verts al hartstikke smaakvol, maar door de boontjes te bakken in de pan of oven, kun je ze nog meer ‘bite’ geven. Bijvoorbeeld door ze te bakken in vet of door smaakmakers als knoflook en kruiden toe te voegen. Haricots verts zijn heerlijk als bijgerecht, maar komen door hun sterke smaak ook goed tot hun recht in een salade, pasta of een ovenschotel.
Wat is het verschil tussen haricots verts en sperziebonen?
Haricots verts zijn donkerder van kleur dan sperziebonen, ze zijn een stuk dunner en langer en hebben daarnaast een iets subtielere smaak. Sperziebonen ‘piepen’ in de mond, haricots verts niet.
Hoe bereid je haricots verts?
Spoel de haricots verts even af onder de kraan en verwijder voor het koken aan beide kanten de steelaanzet: het verdikte puntje dat vaak geel/bruin is. Kook de haricots verts vervolgens in een steelpannetje gevuld met water in 4 minuten beetgaar (eet je ze koud, spoel ze dan af met koud water zodat ze niet doorgaren). Je kunt haricots verts naast koken ook bakken, stoven, roerbakken, stomen en in de oven bereiden. Kortom: deze boontjes zijn lekker veelzijdig!
Hoe bewaar je haricots verts?
Rauwe haricots verts kun je 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Bewaar ze niet kouder dan 5 °C, want de boontjes zijn gevoelig voor lage temperaturen en bederven dan extra snel. Je kunt ze eventueel ook 3 tot 5 dagen buiten de koelkast bewaren, bijvoorbeeld op de fruitschaal. Bereide haricots verts kun je tot 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Laat de boontjes eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Invriezen kan ook; de haricots verts zijn dan tot 3 maanden houdbaar.
Direct aan de slag
Maak je bijgerecht compleet