Haricots verts

Haricots verts

Knapperig, sierlijk en bijzonder lekker: haricots verts maken van elk gerecht een feestje. In een frisse salade, speels omwikkeld met spek óf gewoon lekker op zichzelf. Met deze peulvrucht kun je alle kanten op.

Geroosterde haricots verts met spek en tomatendressing

Geroosterde haricots verts met spek en tomatendressing

  1. Maak de haricots verts schoon. Verhit de grillpan zonder olie of boter op hoog vuur. Schep de haricots verts om met de milde olijfolie en gril ze in delen op middelhoog tot hoog vuur 10-12 min. tot ze beetgaar zijn en grillstrepen hebben. Schep regelmatig om. Zet eventueel het vuur wat lager als de boontjes te donker worden.
  2. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekjes op middelhoog vuur in 7-8 min. knapperig. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  3. Halveer ondertussen de tomaten en rasp het vruchtvlees op een grove rasp in een zeef boven een kom. Het velletje wordt niet gebruikt. Doe het tomatenrasp in de kom. Rasp de knoflook op een fijne rasp erboven. Meng de extra vierge olijfolie en azijn erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Leg een kleine kom in het midden van een ronde platte schaal. Leg de haricots verts rond de kom en verdeel de spekjes over de haricots verts. Besprenkel met de tomatendressing en breng op smaak met peper. Haal de kom weg en serveer.
Wat zijn haricots verts?

Wat zijn haricots verts?

Haricots verts – Frans voor ‘groene bonen’ – zijn de luxere zusjes van de sperzieboon en te herkennen aan hun lange(re), sierlijke vorm. Gekookt zijn haricots verts al hartstikke smaakvol, maar door de boontjes te bakken in de pan of oven, kun je ze nog meer ‘bite’ geven. Bijvoorbeeld door ze te bakken in vet of door smaakmakers als knoflook en kruiden toe te voegen. Haricots verts zijn heerlijk als bijgerecht, maar komen door hun sterke smaak ook goed tot hun recht in een salade, pasta of een ovenschotel.

Wat is het verschil tussen haricots verts en sperziebonen?

Haricots verts zijn donkerder van kleur dan sperziebonen, ze zijn een stuk dunner en langer en hebben daarnaast een iets subtielere smaak. Sperziebonen ‘piepen’ in de mond, haricots verts niet.

Wat is het verschil tussen haricots verts en sperziebonen?
Hoe bereid je haricots verts?

Hoe bereid je haricots verts?

Spoel de haricots verts even af onder de kraan en verwijder voor het koken aan beide kanten de steelaanzet: het verdikte puntje dat vaak geel/bruin is. Kook de haricots verts vervolgens in een steelpannetje gevuld met water in 4 minuten beetgaar (eet je ze koud, spoel ze dan af met koud water zodat ze niet doorgaren). Je kunt haricots verts naast koken ook bakken, stoven, roerbakken, stomen en in de oven bereiden. Kortom: deze boontjes zijn lekker veelzijdig!

Hoe bewaar je haricots verts?

Rauwe haricots verts kun je 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Bewaar ze niet kouder dan 5 °C, want de boontjes zijn gevoelig voor lage temperaturen en bederven dan extra snel. Je kunt ze eventueel ook 3 tot 5 dagen buiten de koelkast bewaren, bijvoorbeeld op de fruitschaal. Bereide haricots verts kun je tot 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Laat de boontjes eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Invriezen kan ook; de haricots verts zijn dan tot 3 maanden houdbaar.

Hoe bewaar je haricots verts?