Hasselback (aardappelen)
Hasselback (aardappelen)

Hasselback (aardappelen)

De prijs voor de meest fotogenieke aardappelen gaat zonder twijfel naar de hasselbacks. Behalve knap zijn ze ook nog eens ontzettend lekker: de inkepingen zorgen namelijk voor optimale smaakopname. Liever geen aardappelen? Bietjes en pompoen zijn ook heerlijk als hasselback!

Hasselback aardappelen maken

Hasselback aardappelen maken

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappelen schoon en snijd ze in de breedte in dunne schijfjes van ca. 4 mm, maar laat ze aan de onderkant aan elkaar zitten. Leg de aardappelen in de ovenschaal. Bestrooi met het zeezout.
  2. Smelt de kruidenboter in een steelpan en giet over de aardappelen. Zorg dat er ook boter tussen de inkepingen terechtkomt door de inkepingen een beetje open te houden met een vork.
  3. Laat de aardappelen in ca. 55 min. in de oven gaar worden. Bedruppel halverwege met wat gesmolten kruidenboter uit de ovenschaal.
Hasselback: wat is dat?

Hasselback: wat is dat?

Hasselbacks zijn vastkokende aardappelen die aan de bovenkant zijn ingesneden. Je kerft ze in, maar snijdt ze nét niet door. Zorg ervoor dat er weinig afstand is tussen de inkepingen: een paar millimeter. Om het jezelf gemakkelijker te maken, kun je aan de boven- en onderkant van de aardappel twee houten pollepels of sushistokjes leggen. Door daarop te snijden, voorkom je dat je de aardappel helemaal doorsnijdt én worden alle inkepingen even diep. Smeer de aardappelen in met olijfolie en breng op smaak met peper en eventueel zout. Bak ze in een voorverwarmde oven op 180 °C in ca. 50 minuten gaar.

Welke variaties zijn er op de klassieke hasselback aardappelen?

Behalve alleen peper en eventueel wat zout kun je ook andere smaakmakers toevoegen aan hasselback-aardappelen. Denk aan blauwe kaas en hazelnoten, gerookte paprikapoeder en limoenrasp, of kruidenboter en verse blaadjes laurier. En niet alleen aardappelen lenen zich voor een hasselback-bereiding. Op dezelfde manier kun je ook groente als pompoen of bietjes veel extra smaak geven. Of kerf een stokbrood in en vul deze met een romige kaas zoals camembert en een beetje truffeltapenade voor het ultieme cheesy comfortfood.

Welke variaties zijn er op de klassieke hasselback aardappelen?