Kaasfondue
Kaasfondue

Kaasfondue

Kaasfondue heeft iets verslavends: een grote pan smeltende kaas is voor de echte liefhebber absoluut hemels! Degene die dan ook nog heeft verzonnen dat je kaasfondue als hoofdgerecht kan eten, krijgt van ons eeuwige credits.

Kaasfondue maken

Kaasfondue maken

  1. Rasp de 2 soorten kaas. Halveer de knoflook en wrijf de kaasfonduepan ermee in. Schenk de wijn in de pan en verhit op middelhoog vuur. Voeg de kaas en het citroensap toe en laat al roerend rustig smelten.
  2. Meng de maizena met de kirsch, voeg al roerend toe aan de kaasfondue. Roer tot een samenhangend geheel. Breng op smaak met de nootmuskaat en peper.
Welke kaas bij kaasfondue? 

Welke kaas bij kaasfondue? 

De klassieke Zwitserse kaasfondue bevat vaak gruyère en emmentaler, maar ook Goudse- of boerenkaas smelt goed en smaakt lekker. Het fijne aan kaasfondue is dat bijna elke kaas geschikt is om te smelten. Oudere kazen smelten minder goed en zijn daardoor minder geschikt. Wil je meer smaakvariatie? Gebruik dan een combinatie van mildere kazen zoals belegen Goudse kaas en pittigere kazen zoals blauwe kaas. Tip van Allerhande: rasp de kazen voordat je ze verwerkt, zo smelten ze beter!

Wat is lekker bij kaasfondue?

Behalve het klassieke stokbrood zijn er nog veel meer lekkere dips om te serveren bij kaasfondue. Zo zijn groenten ook heel lekker om in de kaas te dopen. Weinig tijd? Rauwe groenten zoals bleekselderij, tomaten, radijsjes en geschrapte wortels zijn niet alleen lekker en snel klaar, ze zorgen ook voor extra kleur op tafel. Heb je meer tijd? Vul de tafel ook met gekookte of geroosterde groenten zoals bloemkool, broccoli, champignons of pompoen. Aardappeltjes, gehaktballetjes en soepstengels zijn trouwens ook top om te dippen in de gesmolten kaas. Zo is er voor iedereen wat lekkers!

Wat is lekker bij kaasfondue?
Hoe varieer je met kaasfondue?

Hoe varieer je met kaasfondue?

Je kunt variëren met de soort kaas, drank, kruiden en smaakmakers in kaasfondue. Vaak wordt droge witte wijn gebruikt. Het zuur van de wijn zorgt ervoor dat de kaasfondue een mooi homogeen mengsel vormt. Naast wijn kun je bier, cider, melk of appelsap gebruiken om je kaasfondue op smaak te brengen. De soort kaas is de grootste smaakbepaler. Zin in een kaasfondue met pit? Kies voor blauwe kaas zoals gorgonzola. Of ga eens voor een fondue met geitenkaas, net wat anders en ook erg lekker. Wil je extra diepgang? Breng de fondue op smaak met truffel(tapenade), verse kruiden of mosterd.

Welke wijn bij kaasfondue?

Doorgaans is witte wijn het lekkerst bij kaasfondue. Maar dat is natuurlijk nogal een breed begrip, want gha je dan voor chardonnay, sauvignon of misschien zelfs bubbels? Lees er uitgebreid over in het blog 'Wijn bij kaasfondue'.

Welke wijn bij kaasfondue?