Glühwein
Glühwein

Glühwein

Winter in een glas! Glühwein maak je gewoon zelf, met een kaneelstokje, kruidnagel en hint van sinaasappel. Kom in eigen huis in de kerstmarktsfeer en geef je volle rode (of witte!) wijn die typische glühwein-vibe.

Glühwein

Glühwein

  1. Boen de sinaasappel goed schoon en snijd deze in plakjes.
  2. Giet de wijn in een ruime pan. Voeg de sinaasappel, het kaneelstokje, steranijs en de kruidnagels bij de wijn. Verwarm het mengsel in ca 10 min. zachtjes tot het begint te dampen (de wijn is dan ca. 70 °C), maar houd het vuur vervolgens laag. Boven de 78 °C begint de alcohol namelijk te verdampen.
  3. Laat de smaken minimaal 15 min. in de wijn trekken. Zeef de glühwein, voeg de honing toe, roer goed en serveer direct.
Wat is glühwein

Wat is glühwein

Glühwein, mulled wine in het Engels, is rode of witte wijn die wordt verwarmd met winterse specerijen en citrus – vaak sinaasappel. Soms wordt de drank gezoet met suiker of honing, of aangevuld met een sterke drank zoals likeur of gin. Kies als basis voor een eenvoudige, stevige, volle wijn zoals merlot of shiraz. Verwarm de wijn zachtjes met de verschillende specerijen, maar verhit de drank niet boven de 70 °C. Als je de glühwein laat koken, verdampt namelijk een deel van de alcohol (niet alles, want ook na uren koken zit er nog alcohol in). Bovendien krijgt de wijn meer smaak van de specerijen als je hem op lage temperatuur laat trekken.

Glühwein-kruiden

Specerijen die vaak gebruikt worden in glühwein, zijn kaneel, kruidnagel, steranijs en citrusschillen – vaak sinaasappel of citroen. Soms worden ook jeneverbessen, kardemom of anijszaadjes gebruikt.

Glühwein-kruiden
Snacks en eten bij glühwein

Snacks en eten bij glühwein

De volle, zoete, kruidige smaak van glühwein doet het goed bij hapjes met stevige smaken. Maak bijvoorbeeld deze kerstkrans van knakworsten en bladerdeeg, of serveer de wijn bij verschillende soorten bruschette (geroosterd brood met verschillende toppings). Glühwein is ook lekker bij een kaasplank met uitgesproken smakende kazen, waar je dunne crackers bij eet om tussendoor de smaak te neutraliseren. Maar ook in combinatie met good old oliebollen: klassiek zoet of zelfs hartig!