Bitterballen
Bitterballen

Bitterballen

Borrelhapje bij uitstek: de bitterbal. En als je zelf (met succes) bitterballen hebt gemaakt, is dat helemáál reden voor een feestje. Aan de slag dus met deze party snack!

Bitterballen maken

Bitterballen maken

  1. Doe het vlees in een pan met de fond, laurier, foelie en peterselie en het water. Breng tegen de kook aan. Laat op laag vuur 3 uur met deksel op de pan garen. Zet het vuur uit en laat het vlees afkoelen zonder deksel op de pan in de bouillon. Dit duurt ongeveer 3 uur. Haal het vlees uit de pan en snijd fijn. Zeef de bouillon. Meet 400 ml van de bouillon af.
  2. Smelt de boter in een pan. Voeg 4/5 bloem toe. Laat al roerend op laag vuur gaar worden tot de bloem begint te kleuren (roux). Dit duurt ca. 5 min. Schenk in delen de apart gehouden bouillon bij de roux en roer op laag vuur tot een dikke saus. Laat 3 min. op laag vuur zachtjes koken, tot de ragout mooi glanst en gaar is. Voeg het vlees toe. Voeg de mosterd toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Haal van het vuur. Week de gelatine 5 min. in koud water. Knijp uit en laat oplossen in de nog warme ragout. Schep de ragout in de braadslee. Laat in 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur. Zet 3 uur afgedekt in de koelkast.
  3. Snijd de dikke ragout (ook wel salpicon genoemd) in 40 stukjes en rol er balletjes van. Klop de eieren los. Haal de ballen achtereenvolgens door de rest van de bloem, het ei, fijne paneermeel, opnieuw het ei en tenslotte de panko. Zet 30 min. in de vriezer. Verhit de olie in een frituurpan of ruime pan tot 180 °C. Frituur telkens ca. 10-12 bitterballen in ca. 4 min. goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Lekker met mosterd.
Kunnen bitterballen in de airfryer en de oven?

Kunnen bitterballen in de airfryer en de oven?

Kant-en-klare bitterballen kunnen in de airfryer en de oven als dit op de verpakking vermeld staat (hier vind je ook de bereidingstijd en temperatuur). Zelfgemaakte bitterballen lenen zich niet zo goed voor de oven of airfryer. Daarin krijgen ze niet het bruine, knapperige korstje dat zo kenmerkend is voor een bitterbal. De reden dat kant-en-klare bitterballen in de oven en airfryer wél krokant worden, is dat ze al kort zijn voorgebakken.

Welke variaties zijn er voor de vulling?

De klassieke bitterbal is gevuld met een ragout van rundvlees. Hiervoor wordt meestal runderpoulet gebruikt: dat heeft veel smaak en is ideaal om lang te laten stoven. Naast deze traditionele variant kun je met bitterballen eindeloos variëren. Wat dacht je van mac ‘n cheese bitterballen, of een bitterbal met pompoen en chorizo? En wist je dat je ook heel goed bitterballen zonder vlees kunt maken, bijvoorbeeld met een vulling van kaas of tofu?

Welke variaties zijn er voor de vulling?
Hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Bitterballen kun je, zowel ongebakken als gebakken, ongeveer 2 dagen in de koelkast en 2 maanden in de vriezer bewaren. Doe de bitterballen dan in een goed afgesloten bakje en leg tussen ongebakken bitterballen een stuk bakpapier als je ze gaat stapelen. Opwarmen? Frituur zelfgemaakte bitterballen in 2 tot 3 minuten (ontdooid) of 3 tot 4 minuten (bevroren) in frituurolie van 180 °C goudbruin. Zijn ze al eerder gefrituurd, dan kun je de bitterballen het best besprenkelen met een paar druppels water en ze dan 8 tot 10 minuten in een oven op 180 °C opwarmen.