Hollandse kaasbitterballen

Het is maar moeilijk wachten op deze cheesy snack. Is het al borreltijd?

125 kcal

40 min. bereiden, 4 uur wachten

3.6/5

(19)

Ingrediënten

Aantal porties

  • 1 groentebouillonblokje

    groentebouillonblokje

  • 500 ml kokend water

    kokend water

  • 5 blaadjes gelatine

    gelatine

  • 80 gram ongezouten roomboter

    ongezouten roomboter

  • 130 gram tarwebloem

    tarwebloem

  • 4 middelgrote scharreleieren

    middelgrote scharreleieren

  • 125 gram geraspte Goudse jonge kaas

    geraspte Goudse jonge kaas

  • 125 gram geraspte oude kaas

    geraspte oude kaas

  • 4 eetlepel Zaanse mosterd

    Zaanse mosterd

  • 80 gram panko

    panko

  • 2 liter frituurolie

    frituurolie

Dit heb je nodig

  • vershoudfolie

  • ijsbolletjestang

  • keukenpapier


Aan de slag

  1. Meng de groentebouillontablet met het kokend water en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Week de gelatine ondertussen in ruim koud water.

  2. Smelt de boter op laag vuur in een steelpan met dikke bodem, maar laat niet kleuren. Voeg 100 g bloem (per 30 stuks) toe en laat in 3 min. gaar worden (roux). Roer regelmatig. Zet het vuur middelhoog. Voeg al roerend met een garde de afgekoelde bouillon in delen toe. Laat, als alle bouillon is opgenomen, op laag vuur 5 min. zachtjes koken. Roer regelmatig.

  3. Haal van het vuur. Knijp de gelatine uit en voeg samen met de helft van de eieren, geraspte kaas en ¼ van de mosterd toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Spreid het kaasmengsel met een spatel uit over een platte schaal en dek af met vershoudfolie om te voorkomen dat er een vel ontstaat. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet daarna minstens 3 uur in de koelkast.

  4. Doe de rest van de bloem in een diep bord. Klop de rest van de eieren los in een ander diep bord. Doe de panko in een derde diep bord. Maak van het kaasmengsel met de ijsbolletjestang balletjes ter grootte van een flinke walnoot. Rol de balletjes een voor een achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko. Laat weer 1 uur opstijven in de koelkast.

  5. Verhit de frituurolie tot 170 °C en frituur de bitterballen in ca. 2 min. goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met de rest van de Zaanse mosterd.

Wat vond je van dit recept?

Hollandse kaasbitterballen

Het is maar moeilijk wachten op deze cheesy snack. Is het al borreltijd?

Lekker van Albert Heijn: /allerhande

logo

Dit heb je nodig