Hollandse kaasbitterballen
Het is maar moeilijk wachten op deze cheesy snack. Is het al borreltijd?

Advertentie
Ingrediënten
- 1 groentebouillontablet
- 500 ml kokend water
- 5 blaadjes gelatine
- 80 g ongezouten roomboter
- 130 g tarwebloem
- 4 middelgrote eieren
- 125 g geraspte Goudse jonge kaas
- 125 g geraspte oude kaas
- 4 el Zaanse mosterd
- 80 g panko
- 2 liter frituurolie
Keukenspullen
- vershoudfolie
- ijsbolletjestang
- keukenpapier
Advertentie
Bereiden
- Meng de groentebouillontablet met het kokend water en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Week de gelatine ondertussen in ruim koud water.
- Smelt de boter op laag vuur in een steelpan met dikke bodem, maar laat niet kleuren. Voeg 100 g bloem (per 30 stuks) toe en laat in 3 min. gaar worden (roux). Roer regelmatig. Zet het vuur middelhoog. Voeg al roerend met een garde de afgekoelde bouillon in delen toe. Laat, als alle bouillon is opgenomen, op laag vuur 5 min. zachtjes koken. Roer regelmatig.
- Haal van het vuur. Knijp de gelatine uit en voeg samen met de helft van de eieren, geraspte kaas en ¼ van de mosterd toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Spreid het kaasmengsel met een spatel uit over een platte schaal en dek af met vershoudfolie om te voorkomen dat er een vel ontstaat. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet daarna minstens 3 uur in de koelkast.
- Doe de rest van de bloem in een diep bord. Klop de rest van de eieren los in een ander diep bord. Doe de panko in een derde diep bord. Maak van het kaasmengsel met de ijsbolletjestang balletjes ter grootte van een flinke walnoot. Rol de balletjes een voor een achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko. Laat weer 1 uur opstijven in de koelkast.
- Verhit de frituurolie tot 170 °C en frituur de bitterballen in ca. 2 min. goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met de rest van de Zaanse mosterd.
Advertentie
Voedingswaarden (per stuk)
- energie 125 kcal
- eiwit 4 g
- koolhydraten 5 g
-
vet 10 g
waarvan verzadigd 4 g - natrium 200 mg
Ook te zien in
Hollandse kaasbitterballen
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Hollandse kaasbitterballen
- 1 groentebouillontablet
- 500 ml kokend water
Meng de groentebouillontablet met het kokend water en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- 5 blaadjes gelatine
Week de gelatine ondertussen in ruim koud water.
- 80 g ongezouten roomboter
Smelt de boter op laag vuur in een steelpan met dikke bodem, maar laat niet kleuren.
- 100 g tarwebloem
Voeg de bloem toe en laat in 3 min. gaar worden (roux). Roer regelmatig.
Zet het vuur middelhoog. Voeg al roerend met een garde de afgekoelde bouillon in delen toe.
Laat, als alle bouillon is opgenomen, op laag vuur 5 min. zachtjes koken. Roer regelmatig.
- 2 middelgrote eieren
- 125 g geraspte Goudse jonge kaas
- 125 g geraspte oude kaas
- 1 el Zaanse mosterd
Haal van het vuur. Knijp de gelatine uit en voeg samen met de eieren, geraspte kaas en de mosterd toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Spreid het kaasmengsel met een spatel uit over een platte schaal en dek af met vershoudfolie om te voorkomen dat er een vel ontstaat.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet daarna minstens 3 uur in de koelkast.
- 30 g tarwebloem
- 2 middelgrote eieren
- 80 g panko
Doe de rest van de bloem in een diep bord. Klop de rest van de eieren los in een ander diep bord. Doe de panko in een 3e diep bord.
Maak van het kaasmengsel met de ijsbolletjestang balletjes ter grootte van een flinke walnoot.
Rol de balletjes een voor een achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko. Laat weer 1 uur opstijven in de koelkast.
- 2 liter frituurolie
Verhit de frituurolie tot 170 °C en frituur de bitterballen in ca. 2 min. goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
- 3 el Zaanse mosterd
Serveer met de rest van de Zaanse mosterd.