Bit­ter­bal­len

Borrel on met bitterballen... zacht krakend smaken ze zelfgemaakt het allerlekkerst.

  • borrelhapje
  • 40 stuks
  • 105 kcal voedingswaarden
    • 4 u. 30 min. bereiden
    • 7 u. 30 min. wachten
(63) waardeer
hollands borrelhapje Borrel on met bitterballen... zacht krakend smaken ze zelfgemaakt het allerlekkerst. 40 stuks
3 63

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • braadslee (15 x 20 cm)

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Doe het vlees in een pan met de fond, laurier, foelie en peterselie en het water. Breng tegen de kook aan. Laat op laag vuur 3 uur met deksel op de pan garen. Zet het vuur uit en laat het vlees afkoelen zonder deksel op de pan in de bouillon. Dit duurt ongeveer 3 uur. Haal het vlees uit de pan en snijd fijn. Zeef de bouillon. Meet 400 ml van de bouillon af.
  2. Smelt de boter in een pan. Voeg 4/5 bloem toe. Laat al roerend op laag vuur gaar worden tot de bloem begint te kleuren (roux). Dit duurt ca. 5 min. Schenk in delen de apart gehouden bouillon bij de roux en roer op laag vuur tot een dikke saus. Laat 3 min. op laag vuur zachtjes koken, tot de ragout mooi glanst en gaar is. Voeg het vlees toe. Voeg de mosterd toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Haal van het vuur. Week de gelatine 5 min. in koud water. Knijp uit en laat oplossen in de nog warme ragout. Schep de ragout in de braadslee. Laat in 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur. Zet 3 uur afgedekt in de koelkast.
  3. Snijd de dikke ragout (ook wel salpicon genoemd) in 40 stukjes en rol er balletjes van. Klop de eieren los. Haal de ballen achtereenvolgens door de rest van de bloem, het ei, fijne paneermeel, opnieuw het ei en tenslotte de panko. Zet 30 min. in de vriezer. Verhit de olie in een frituurpan of ruime pan tot 180 °C. Frituur telkens ca. 10-12 bitterballen in ca. 4 min. goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Lekker met mosterd.

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 105 kcal
  • eiwit 4 g
  • koolhydraten 6 g
    waarvan suikers 1 g
  • vet 7 g
    waarvan verzadigd 2 g
  • natrium 80 mg
Tags
Ook te zien in

Bitterballen

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bit­ter­bal­len

1
1
  • 450 g runderriblappen
  • 380 ml vleesfond
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 stukje foelie
  • 30 g verse peterselie
  • 400 water

Doe het vlees in een pan met de fond, laurier, foelie en peterselie en het water.

2
2

Breng tegen de kook aan. Laat op laag vuur 3 uur met deksel op de pan garen.

3
3

Zet het vuur uit en laat het vlees afkoelen zonder deksel op de pan in de bouillon. Dit duurt ongeveer 3 uur.

4
4

Haal het vlees uit de pan en snijd fijn. Zeef de bouillon. Meet 400 ml van de bouillon af.

5
5
  • 100 tarwebloem
  • 80 g ongezouten roomboter

Smelt de boter in een pan. Voeg het bloem toe. Laat al roerend op laag vuur gaar worden tot de bloem begint te kleuren (roux). Dit duurt ca. 5 min.

6
6

Schenk in delen de apart gehouden bouillon bij de roux en roer op laag vuur tot een dikke saus. Laat 3 min. op laag vuur zachtjes koken, tot de ragout mooi glanst en gaar is.

7
7
  • 2 el grove mosterd

Voeg het vlees toe. Voeg de mosterd toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Haal van het vuur.

8
8
  • 6 blaadjes gelatine

Week de gelatine 5 min. in koud water. Knijp uit en laat oplossen in de nog warme ragout.

9
9

Schep de ragout in de braadslee. Laat in 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur. Zet 3 uur afgedekt in de koelkast.

10
10
  • 4 middelgrote eieren

Snijd de dikke ragout (ook wel salpicon genoemd) in 40 stukjes en rol er balletjes van. Klop de eieren los.

11
11
  • 20 g tarwebloem
  • 100 g paneermeel
  • 120 g paneermeel

Haal de ballen achtereenvolgens door de rest van de bloem, het ei, fijne paneermeel, opnieuw het ei en tenslotte de panko. Zet 30 min. in de vriezer.

12
12
  • 2 liter frituurolie

Verhit de olie in een frituurpan of ruime pan tot 180 °C. Frituur telkens ca. 10-12 bitterballen in ca. 4 min. goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Lekker met mosterd.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.