Mac and cheese bitterballen
Bitterballen met oude kaas, achterham en macaroni. Ja, je leest het goed. Dat wil je toch meteen maken?

Advertentie
Ingrediënten
- 125 g vlugkokende macaroni
- 25 g ongezouten roomboter
- 125 g tarwebloem
- 250 ml halfvolle melk
- 175 g geraspte oude kaas
- 150 g gekookte achterham
- ½ tl gedroogde nootmuskaat
- 2 middelgrote eieren
- 100 g panko Japans paneermeel
- 1 liter frituurvet
Keukenspullen
- ruime ovenschaal
- keukenthermometer
- frituurpan of ruime pan
Advertentie
Bereiden
- Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met zout en giet af. Smelt de boter in een pan en voeg 25 g van de bloem toe. Laat al roerend 3 min. garen op laag vuur. Voeg de melk toe en blijf roeren met een garde tot een gebonden saus is ontstaan. Voeg de oude kaas toe en roer tot de kaas gesmolten is. Snijd de plakjes ham in kleine blokjes en voeg samen met de gekookte macaroni toe aan de kaassaus. Breng de Mac ’n Cheese op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout. Schep de Mac&Cheese in een ovenschaal en laat in ca. 4 uur helemaal afkoelen.
- Doe de rest van de bloem in een kom. Breek de eieren boven een andere kom en klop los met een vork. Doe de panko in een derde kom. Maak van de Mac ’n Cheese met eventueel natte handen balletjes ter grootte van een walnoot en wentel ze achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko.
- Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180 °C. De olie is heet genoeg, als een stukje brood meteen begint te bruisen als het in de olie gaat. Frituur de Mac ’n Cheese ballen ongeveer 3 min. of tot ze goudbruin zijn. Neem met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
bereidingstip:
De Mac 'n Cheese kun je een dag van te voren maken en afgedekt in de koelkast bewaren.
combinatietip:
Lekker met mosterd of mosterdmayo.

Mac ’n cheese bitterballen
Advertentie
Voedingswaarden (per stuk)
- energie 105 kcal
- eiwit 3 g
- koolhydraten 10 g
-
vet 6 g
waarvan verzadigd 1 g - natrium 80 mg
Ook te zien in
Mac and cheese bitterballen
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Mac and cheese bitterballen
- 125 g vlugkokende macaroni
Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met zout en giet af.
- 25 g ongezouten roomboter
- 25 g tarwebloem
Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe. Laat al roerend 3 min. garen op laag vuur.
- 250 ml halfvolle melk
- 175 g geraspte oude kaas
Voeg de melk toe en blijf roeren met een garde tot een gebonden saus is ontstaan. Voeg de oude kaas toe en roer tot de kaas gesmolten is.
- 150 g gekookte achterham
Snijd de plakjes ham in kleine blokjes en voeg samen met de gekookte macaroni toe aan de kaassaus.
- ½ tl gedroogde nootmuskaat
Breng de Mac ’n Cheese op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout.
Schep de Mac ’n Cheese in een ovenschaal en laat in ca. 4 uur helemaal afkoelen.
- 100 g tarwebloem
- 2 middelgrote eieren
- 100 g panko Japans paneermeel
Doe de rest van de bloem in een kom. Breek de eieren boven een andere kom en klop los met een vork. Doe de panko in een derde kom.
Maak van de Mac ’n Cheese met eventueel natte handen balletjes ter grootte van een walnoot en wentel ze achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko.
- 1 liter frituurvet
Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180 °C. De olie is heet genoeg, als een stukje brood meteen begint te bruisen als het in de olie gaat.
Frituur de Mac ’n Cheese ballen ongeveer 3 min. of tot ze goudbruin zijn. Neem met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
bereidingstip:
De Mac 'n Cheese kun je een dag van te voren maken en afgedekt in de koelkast bewaren.
combinatietip:
Lekker met mosterd of mosterdmayo.