Borrel
Borrel

Borrel

Zit de 5 al in de klok? Geen betere manier om de dag af te sluiten dan met een goed gevuld glas en dito borrelplank. Met of zonder alcohol, vegetarisch of niet: wat borrelhapjes betreft zijn er mogelijkheden genoeg.

Borrel recepten

Voetbalsushi maken: zo doe je dat
Voetbalsushi maken: zo doe je dat

Voetbalsushi maken: zo doe je dat

Ingrediënten

voor 12 porties
 • 150 g sushirijst
 • 45 ml Saitaku rijstazijn
 • 1 snoepkomkommer
 • 2 el jalapeñoplakjes in pot
 • 125 g warmgerookte zalmfilet
 • 2 el mayonaise
 • 1 el geroosterd zwart sesamzaad
 • 1 norivel
 • 1 bakje tuinkers

Nodig in de keuken

 • vershoudfolie
 1. Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe in een ruime schaal en roer de azijn erdoor. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Halveer de komkommer in de lengte, verwijder met een theelepel de zaadlijsten en snijd in heel kleine blokjes. Snijd de jalapeñoplakjes heel fijn. Snijd de zalm in kleine stukjes en meng met de komkommer, jalapeño, mayonaise en het sesamzaad.
 2. Verdeel de rijst over 12 gelijke porties (per 12 voetbal-'sushi's'). Leg een stuk vershoudfolie in een kopje en schep er 1 portie rijst op. Verdeel met natte handen over de zijkant van het kopje en schep er een ½ el zalmmengsel tussen. Trek de folie hier zo strak omheen, dat er een balletje ontstaat. Draai de folie dicht. Maak zo de rest van de balletjes, steeds met hetzelfde stukje folie.
 3. Vouw het norivel 4 keer dubbel. Knip er 4 rondjes of zeshoekjes uit, zodat je 64 stuks hebt (per 12 voetbal-'sushi's'). Plak de 60 mooiste met wat water op de balletjes. Verdeel de tuinkers over een schaal en verdeel de balletjes erover. Serveer de sushi met de sojasaus in een kommetje.
Hoeveel borrelhapjes heb je nodig per persoon?
Hoeveel borrelhapjes heb je nodig per persoon?

Hoeveel borrelhapjes heb je nodig per persoon?

Geef je een borrel voorafgaand aan een diner, dan zijn drie tot vijf hapjes per persoon voldoende. Ga je de hele avond door, maak er dan iets meer. Het is natuurlijk ook afhankelijk van wat je precies serveert. Gefrituurde snacks of hapjes met kaas zijn een stuk zwaarder dan bijvoorbeeld snoepgroenten met dip.

Wat mag niet ontbreken op een borrelplank?

Begin een borrelplank met een basis van knapperig brood, soepstengels en/of crackers, met daarop iets smeerbaars, zoals labneh, hummus of tapenade. Olijven, rauwkost als cherrytomaat, bleekselderij en paprika, en pickles (ingemaakte groenten) zijn een lekker frisse borrelplank-toevoeging. Kaasjes doen het ook altijd goed, maar vullen wel flink. Zet dus geen enórme stukken op tafel als je daarna nog een uitgebreid diner wilt serveren. Dungesneden vleeswaren zoals gedroogde ham, (venkel)salami of een gedroogd worstje zijn ook lekker voor op je borrelplank, net als een blikje sardines van goede kwaliteit. Iets warms als bittergarnituur of kleine loempiaatjes? Goed idee! Je kunt ook kiezen voor een borrelplank in het thema van een bepaald land: een Italiaanse antipasti-plank met olijven, mozzarella en dungesneden ham, een Spaanse plank met aioli, groene pepers en mini-tortilla of een Midden-Oosterse plank met platbrood, hummus en falafel.

Wat mag niet ontbreken op een borrelplank?
Wat mag niet ontbreken op een borrelplank?
Borrelhapjes: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Borrelhapjes: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Borrelhapjes: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Meestal kun je overgebleven borrelhapjes het beste weggooien, omdat ze vaak al te lang ongekoeld op tafel hebben gestaan. Dit geldt met name voor (rauwe) vleeswaren en ongepasteuriseerde kazen. Je kunt verspilling voorkomen door niet alles in een keer op tafel te zetten, maar een deel achter te houden in de koelkast. Vul aan zodra de hapjes opraken. Mochten er kleine beetjes (ingemaakte) groenten, vis, vlees(waren) of kaas overblijven die uiteindelijk niet op de borrelplank zijn beland, dan kun je er de volgende dag een lekkere frittata van maken.

Lekker bij de borrel

Nederland oftewel ‘Lowlands’ betekent letterlijk ‘Lage Landen’ - het land dat voor een groot deel onder zeeniveau ligt. Als pioniers op het water, dreven de ‘Lowlanders’ handel over de hele wereld. Geïnspireerd op deze reizen ontdekt Lowlander de wereld van kruiden, specerijen en fruit en brouwt met deze botanicals de meest smaakvolle bieren (advertorial).

Lekker bij de borrel
Lekker bij de borrel