Erwtensoep
Erwtensoep

Erwtensoep

Hollandse erwtensoep: dé soep voor tijdens de koude wintermaanden. Snert koken staat zelfs op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed én er bestaat een WK snert koken. Ja, echt! Snel gaan oefenen dus.

Hollandse erwtensoep maken

Hollandse erwtensoep maken

  1. Doe het water, de spliterwten, karbonaden en bouillonblokjes in een grote soeppan en breng op hoog vuur aan de kook. Laat met de deksel op de pan 20 min. op laag vuur koken.
  2. Schil ondertussen de knolselderij en snijd in stukken van 1 cm. Snijd de preien in dunne halve ringen en spoel onder koud stromend water. Schil en snijd de aardappelen in blokjes van 2 cm. Snijd de selderij fijn.
  3. Haal de karbonaden uit de pan. Voeg de knolselderij, prei, aardappel en ¾ van de selderij toe aan de soep en roer door. Laat nog 20 min. zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn. Roer regelmatig en pureer een deel van de soep met de staafmixer.
  4. Snijd ondertussen de karbonaden in blokjes van 1 cm. Snijd de worst in plakjes van 1 cm.
  5. Roer de worst en de blokjes karbonade door de soep en verwarm nog 5 min. mee. Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de soep over kommen en bestrooi met de rest van de selderij.
Snert of erwtensoep?

Snert of erwtensoep?

Erwtensoep vind je over de hele wereld, maar snert is typisch Nederlands. Het verschil? Daarover lopen de meningen nogal uiteen. Er zijn mensen die zeggen dat snert de dikkere variant is van erwtensoep, die ontstaat als je de soep een dag laat staan. Maar het verschil zit ’m volgens sommigen ook in de ingrediënten: in erwtensoep zitten spliterwten, groenten en rookworst. Snert bevat soms nog extra varkensvlees.

Hoe varieer je met erwtensoep?

Alleen de soort erwt kan al voor veel variatie zorgen. Spliterwten (letterlijk: gesplitste erwten) worden gebruikt voor dikkere erwtensoepen, o.a. in de Hollandse versie en in snert. Dop- en tuinerwten zijn perfect voor een snelle erwtensoep en/of lichte erwtensoep. Wil je nog meer variëren? Ga voor een ander soort worst. Vegetarische bijvoorbeeld. Of wat dacht je van Hollandse erwtensoep met Spaanse chorizo? Geeft een pittig tintje aan de soep, zo warmt ’ie je nog meer op!

Hoe varieer je met erwtensoep?
Hoe bewaar je erwtensoep?

Hoe bewaar je erwtensoep?

Erwtensoep kun je, eenmaal afgekoeld, in een afgesloten bakje in de koelkast ongeveer 2 dagen bewaren. Je kunt de erwtensoep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer kun je de soep 3 maanden bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bewaarbakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten en je diepvriesbakje niet barst. De soep warm je op een laag vuur, al roerende weer op.