Erw­ten­soep

Maak extra veel van deze erwtensoep, je kunt 'm namelijk makkelijk invriezen.

(1) waardeer
hollands hoofdgerecht Maak extra veel van deze erwtensoep, je kunt 'm namelijk makkelijk invriezen. 8 personen
4 1

Advertentie

Ingrediënten

8 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Breng de erwten met de schouderkarbonades, de speklappen en het water aan de kook. Laat 30 min. op laag vuur koken. Schep het schuim regelmatig van de soep af en roer goed door. Schraap regelmatig over de bodem van de pan. Zo voorkom je dat de soep aanbrandt.
  2. Snipper ondertussen de ui. Was de prei en snijd in dunne ringen. Schil en snijd de knolselderij in blokjes van 1 cm. Schil de wortel, snijd in de lengte in vieren en vervolgens in blokjes van 1 cm. Ris de blaadjes tijm van de takjes.
  3. Voeg de ui, prei, knolselderij, wortel, laurier en tijm toe en laat de soep 30 min. zachtjes koken met de deksel op de pan. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Haal de schouderkarbonades en de speklapjes uit de pan en snijd het vlees in kleine blokjes. Snijd de rookworst in plakjes en roer deze met het vlees door de soep. Laat de soep 15 min. zachtjes koken. Verdeel de soep over kommen.

bewaartip:

Erwtensoep invriezen? Verdeel de afgekoelde soep per portie in diepvriesbakjes. Zet daarna in de vriezer. De soep is dan 3 maanden houdbaar. Haal de erwtensoep de avond van tevoren uit de vriezer en leg in de koelkast. Snel ontdooien? Leg de plastic diepvrieszak met soep in een bak koud water. Niet warm, om bacteriegroei te helpen voorkomen. Vervang het water elke 10 min. door nieuw koud water tot de soep is ontdooid. Verwarm ontdooide erwtensoep in een pan op laag vuur. Voeg eventueel een scheutje water toe als de soep te dik wordt.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 535 kcal
  • eiwit 35 g
  • koolhydraten 47 g
    waarvan suikers 7 g
  • vet 21 g
    waarvan verzadigd 8 g
  • natrium 680 mg
  • vezels 9 g
Tags
Ook te zien in

Erwtensoep

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Erw­ten­soep

1
1
  • 500 g spliterwten
  • 360 g schouderkarbonaden
  • 2 speklapjes
  • 2 liter water

Breng de erwten met de schouderkarbonades, de speklappen en het water aan de kook.

2
2

Laat 30 min. op laag vuur koken. Schep het schuim regelmatig van de soep af en roer goed door.

3
3

Schraap regelmatig over de bodem van de pan. Zo voorkom je dat de soep aanbrandt.

4
4
  • 2 middelgrote uien
  • 1 prei

Snipper ondertussen de ui. Was de prei en snijd in dunne ringen.

5
5
  • 900 g knolselderij
  • 180 g wortelen

Schil en snijd de knolselderij in blokjes van 1 cm. Schil de wortel, snijd in de lengte in vieren en vervolgens in blokjes van 1 cm.

6
6
  • 7½ g verse tijm

Ris de blaadjes tijm van de takjes.

7
7
  • 1 gedroogde laurierblaadjes

Voeg de ui, prei, knolselderij, wortel, laurier en tijm toe en laat de soep 30 min. zachtjes koken met de deksel op de pan. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

8
8

Haal de schouderkarbonades en de speklapjes uit de pan en snijd het vlees in kleine blokjes.

9
9
  • 280 g Veluwse fijne rookworsten

Snijd de rookworst in plakjes en roer deze met het vlees door de soep. Laat de soep 15 min. zachtjes koken.

10
10

Verdeel de soep over kommen.

bewaartip:

Erwtensoep invriezen? Verdeel de afgekoelde soep per portie in diepvriesbakjes. Zet daarna in de vriezer. De soep is dan 3 maanden houdbaar. Haal de erwtensoep de avond van tevoren uit de vriezer en leg in de koelkast. Snel ontdooien? Leg de plastic diepvrieszak met soep in een bak koud water. Niet warm, om bacteriegroei te helpen voorkomen. Vervang het water elke 10 min. door nieuw koud water tot de soep is ontdooid. Verwarm ontdooide erwtensoep in een pan op laag vuur. Voeg eventueel een scheutje water toe als de soep te dik wordt.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.