Hol­land­se erw­ten­soep

Dé Hollandse klassieker: erwtensoep. Binnen één uur staat deze versie op tafel.

(1.367) waardeer
hollands hoofdgerecht Dé Hollandse klassieker: erwtensoep. Binnen één uur staat deze versie op tafel. 4 personen
3 1.367

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • pureestamper

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Breng in een soeppan het water met de erwten, karbonaden en het laurierblad aan de kook. Laat met de deksel op de pan 20 min. op laag vuur zachtjes koken.
  2. Schil ondertussen de knolselderij en snijd in stukken van 2 cm. Was de preien en snijd in halve ringen. Snijd de selderij fijn.
  3. Neem de karbonaden uit de pan en snijd in kleine blokjes. Doe terug in de pan. Voeg de knolselderij, prei en ¾ van de selderij toe en roer door. Leg de rookworst in de soep en laat nog 20 min. zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn. Roer regelmatig. Stamp de soep (niet de worst!) een paar keer door met de pureestamper.
  4. Haal de rookworst uit de pan, snijd in plakjes en roer deze door de soep. Garneer met de rest van de selderij.

bereidingstip:

Vind je de soep wat te dik, verdun hem dan met water of bouillon.

bereidingstip:

Je kunt de soep 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast.

Tip:

Erwtensoep vind je over de hele wereld, maar snert is typisch Nederlands. Het verschil? Daarover lopen de meningen nogal uiteen. Er zijn mensen die zeggen dat snert de dikkere variant is van erwtensoep die je een dag laat staan. Maar het verschil zit ’m volgens sommigen ook in ingrediënten: in erwtensoep zitten spliterwten, groenten en rookworst, snert bevat soms ook nog varkensvlees.

serveertip:

Lekker met roggebrood met katenspek. Het recept is dan niet meer glutenvrij.

Advertentie

Hollandse erwtensoep

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Hol­land­se erw­ten­soep

1
1
  • 1½ liter kraanwater
  • 300 g spliterwten
  • 2 schouderkarbonaden
  • 1 gedroogd laurierblaadje

Breng in een soeppan het water met de erwten, karbonaden en het laurierblad aan de kook.

2
2

Laat met de deksel op de pan 20 min. op laag vuur zachtjes koken.

3
3
  • 1 knolselderij

Schil ondertussen de knolselderij en snijd in stukken van 2 cm.

4
4
  • 2 preien
  • 25 g verse selderij

Was de preien en snijd in halve ringen. Snijd de selderij fijn.

5
5

Neem de karbonaden uit de pan en snijd in kleine blokjes. Doe terug in de pan.

6
6

Voeg de knolselderij, prei en ¾ van de selderij toe en roer door.

7
7
  • 1 Veluwse fijne rookworst

Leg de rookworst in de soep en laat nog 20 min. zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn. Roer regelmatig.

8
8

Stamp de soep (niet de worst!) een paar keer door met de pureestamper.

9
9

Haal de rookworst uit de pan, snijd in plakjes en roer deze door de soep.

10
10

Garneer met de rest van de selderij.

bereidingstip:

Vind je de soep wat te dik, verdun hem dan met water of bouillon.

bereidingstip:

Je kunt de soep 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast.

serveertip:

Lekker met roggebrood met katenspek. Het recept is dan niet meer glutenvrij.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.