Alleen in de winkel
Kaasplankje creaties
De hemel voor kaasfanaten: een kaasplank! Maar hoe kies je de kazen voor een kaasplank? En in welke volgorde eet je ze? Wij geven je tips en trucs, en verklappen of je ’m nou vóór of na het dessert hoort te serveren.

Franse kaasplanktaart met peer en vijgen
Ingrediënten
8 personen
200 g
le St. Aubin (Franse kaas)
1
eetrijpe peer
1 el
ongezouten roomboter
2 takjes
verse rozemarijn
2 el
vloeibare honing
50 g
blanke garneeramandelen
150 g
clemont rouge 70+
2
verse vijgen
- Neem de St. Aubin uit de koelkast en halveer horizontaal. Schil de peer en snijd in blokjes van 1 cm. Verhit de boter in een koekenpan en bak de peer op middelhoog vuur in 5 min. zacht en licht goudbruin. Ris de blaadjes van de helft van de rozemarijn en voeg samen met de helft van de honing de laatste min. van de baktijd aan de peer toe. Laat het mengsel afkoelen.
- Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster de amandelen 4 min. op laag vuur goudbruin. Schep regelmatig om.
- Beleg de onderste helft van de St. Aubin met het peermengsel. Leg de bovenste helft van de St. Aubin erop. Zet hier de clemont rouge in het midden op, als een taartlaag.
- Snijd de vijgen in kwarten en leg erop. Besprenkel de bovenkant met de rest van de honing en het bakvocht van de peer. Strooi de amandelen erover en garneer met het andere takje rozemarijn.

Hoe maak je een kaasplankje?
Kies bij het samenstellen van een kaasplank voor kazen uit verschillende ‘families’. Die families zijn witschimmel, geiten- en schapenkazen, roodflora, halfharde kazen, harde kazen, blauwschimmel en verse kazen (die vooral worden gebruikt om mee te koken). Het is belangrijk dat je de kaas een uur van tevoren uit de koelkast haalt. Dan komt de smaak pas echt goed naar boven. Hoe kouder de kaas, hoe vlakker de smaak. Snijd elke kaas met een apart mes; zo komen de smaken niet met elkaar in aanraking. Serveer bij een kaasplankje een stukje vijgenbrood of toastjes. Tip: eet tussendoor rode of witte druiven, die neutraliseren de smaak!
Welke kaas kun je het beste na welke kaas nemen?
Bouw het kaasplankje op van mild naar pittig, waarbij je bijvoorbeeld begint met een geitenkaas. Deze kaas schudt de smaakpapillen goed wakker, zodat je de kazen die je erna eet nog beter proeft. Serveer bij voorkeur na de geitenkaas een brie, vervolgens een rood korst, Hollandse brokkelkaas, om te eindigen met een blauwaderkaas zoals roquefort.


Kaasplank: eet je dat voor of na het dessert?
De Franse en meest traditionele manier van een kaasplank serveren is vóór het dessert. Daarna sluit je de maaltijd af met een zoet dessert. De Britten keren het om: die eten kaas na hun dessert. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om wat je zelf lekker vindt!
Welke wijn drink je bij je kaasplank?
Je kunt wijn, port of dessertwijn drinken bij je kaasplankje. Al zijn de smaken van port en dessertwijn wat zwaar, waardoor je de kaas minder goed kunt proeven. Wanneer je toch graag een glas port drinkt bij je plankje, denk dan eens aan een frisse witte port of een rosé port. Bij het selecteren van een wijn houd je rekening met de sterkste kaas. Maak je een klassiek kaasplankje van mild naar pittig, drink dan een halfdroge Riesling of een witte wijn uit de Rhône. In twijfelgevallen is een witte wijn beter geschikt dan een rode wijn. Kun jij toch die rode niet laten staan? Kies dan voor een pinot noir uit de Nieuwe Wereld of de Elzas, of drink een glas beaujolais.
