Kaasplankje
Kaasplankje

Kaasplankje

De hemel voor kaasfanaten: een kaasplank! Maar hoe kies je de kazen voor een kaasplank? En in welke volgorde eet je ze? Wij geven je tips en trucs, en verklappen of je ’m nou vóór of na het dessert hoort te serveren.

Kaasplankjes recepten

Mostarda van vijgen

Mostarda van vijgen

Ingrediënten

4 personen

4

verse vijgen

160 g

bruine basterdsuiker

4 el

appelciderazijn

2 el

mosterdzaad

2 el

grove mosterd

½ tl

chilivlokken

50 g

bigarreaux

Dit heb je nodig

  • gesteriliseerde afsluitbare glazen pot (500 ml)

  1. Snijd het steeltje van de vijgen en snijd de vijgen in parten. Bestrooi met de suiker, dek af met vershoudfolie en laat 2 uur staan.
  2. Doe de vijgen met de natte suiker in een pan met dikke bodem. Voeg de azijn, het mosterdzaad, de mosterd en chilivlokken toe en breng aan de kook. Laat 15-20 min. onder regelmatig roeren op middelhoog vuur inkoken tot het vocht ingedikt is en de vijgen gaar zijn, maar hun vorm nog een beetje hebben behouden.
  3. Haal de pan van het vuur. Roer de bigarreaux door de saus en schep het mengsel in de glazen pot. Sluit direct af met de deksel en draai de pot om. Laat in ca. 3 uur geheel afkoelen.
Hoe maak je een kaasplankje?

Hoe maak je een kaasplankje?

Kies bij het samenstellen van een kaasplank voor kazen uit verschillende ‘families’. Die families zijn witschimmel, geiten- en schapenkazen, roodflora, halfharde kazen, harde kazen, blauwschimmel en verse kazen (die vooral worden gebruikt om mee te koken). Het is belangrijk dat je de kaas een uur van tevoren uit de koelkast haalt. Dan komt de smaak pas echt goed naar boven. Hoe kouder de kaas, hoe vlakker de smaak. Snijd elke kaas met een apart mes; zo komen de smaken niet met elkaar in aanraking. Serveer bij een kaasplankje een stukje vijgenbrood of toastjes. Tip: eet tussendoor rode of witte druiven, die neutraliseren de smaak!

Welke kaas kun je het beste na welke kaas nemen?

Bouw het kaasplankje op van mild naar pittig, waarbij je bijvoorbeeld begint met een geitenkaas. Deze kaas schudt de smaakpapillen goed wakker, zodat je de kazen die je erna eet nog beter proeft. Serveer bij voorkeur na de geitenkaas een brie, vervolgens een rood korst, Hollandse brokkelkaas, om te eindigen met een blauwaderkaas zoals roquefort.

Welke kaas kun je het beste na welke kaas nemen?
Kaasplank: eet je dat voor of na het dessert?

Kaasplank: eet je dat voor of na het dessert?

De Franse en meest traditionele manier van een kaasplank serveren is vóór het dessert. Daarna sluit je de maaltijd af met een zoet dessert. De Britten keren het om: die eten kaas na hun dessert. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om wat je zelf lekker vindt!

Welke wijn drink je bij je kaasplank?

Je kunt wijn, port of dessertwijn drinken bij je kaasplankje. Al zijn de smaken van port en dessertwijn wat zwaar, waardoor je de kaas minder goed kunt proeven. Wanneer je toch graag een glas port drinkt bij je plankje, denk dan eens aan een frisse witte port of een rosé port. Bij het selecteren van een wijn houd je rekening met de sterkste kaas. Maak je een klassiek kaasplankje van mild naar pittig, drink dan een halfdroge Riesling of een witte wijn uit de Rhône. In twijfelgevallen is een witte wijn beter geschikt dan een rode wijn. Kun jij toch die rode niet laten staan? Kies dan voor een pinot noir uit de Nieuwe Wereld of de Elzas, of drink een glas beaujolais.

Welke wijn drink je bij je kaasplank?