Tiramisu
Tiramisu

Tiramisu

Het ultieme Italiaanse nagerecht: tiramisu! De in espresso gedrenkte lange vingers, de romige mascarpone, de zoete marsala-wijn... Het laatste ingrediënt is een beetje geduld tijdens het opstijven. Buon appetito!

Tiramisu-cheesecakekrans

Tiramisu-cheesecakekrans

  1. Laat de roomkaas op kamertemperatuur komen. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers uit. Meng in een schaal de koffie met 1 el sinaasappelsap en de cointreau. Week de blaadjes gelatine 5 min. in koud water.
  2. Klop ondertussen ¾ van de slagroom met 40 g de poedersuiker en het vanille-extract in een ruime kom lobbig. Klop de roomkaas los met een ½ tl sinaasappelrasp en spatel de slagroom erdoor.
  3. Knijp de gelatine uit en meng al roerend door de helft van het koffiemengsel tot de gelatine is opgelost. Meng het koffiemengsel met het roommengsel.
  4. Bestuif de ingevette kransvorm met 5 g poedersuiker. Verdeel het roommengsel over de kransvorm. Halveer ⅘ van de pistokeddos in de breedte. Doop ze een voor een in de rest van het koffiemengsel en druk ze in de lengte, achter elkaar, tegen de buitenste rand van de vorm aan in het roommengsel. Laat 4 uur opstijven in de koelkast.
  5. Klop ondertussen de rest van de slagroom met de rest van de poedersuiker met een handmixer stijf en schep in de spuitzak. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
  6. Halveer de krokante chocoladeblaadjes in de lengte. Spuit de halve blaadjes en de chocoladeamandelen goud. Verkruimel de laatste pistokeddos.
  7. Halveer de krokante chocoladeblaadjes in de lengte. Spuit de halve blaadjes en de chocoladeamandelen goud. Verkruimel de laatste pistokeddos. Zet een bord of platte schaal omgekeerd op de kransvorm en keer beide om, zodat de cheesecake uit de vorm komt. Steek de halve chocoladeblaadjes in de cheesecake. Spuit toefjes slagroom op de cheesecake en versier met de gouden amandelen, verkruimelde pistokeddos en gouden parels. Bestrooi met de cacaopoeder en maak af met extra goudspray.
Wat is tiramisu?

Wat is tiramisu?

Tiramisu is van oorsprong een Italiaans dessert. De naam betekent iets als ‘trek mij omhoog’ of ‘maak mij blij’. Logisch, want wie wordt er niet gelukkig van tiramisu? Het gerecht bestaat traditioneel uit een aantal verschillende lagen van lange vingers besprenkeld met sterke espresso en marsala, mascarpone en geklopt ei én zacht geklopt eiwit met suiker. On top? Cacao natuurlijk! De perfecte finishing touch.

Welke drank in tiramisu?

Het recept voor tiramisu zoals het sinds 1980 voorkomt in Italiaanse kookboeken, wordt gemaakt met marsalawijn: een versterkte wijn, gemaakt van inheemse druiven als grillo, catarratto en inzolia. Marsala rijpt altijd in houten vaten. Zoals bij veel klassiekers bestaat er discussie over welke ingrediënten ‘oorspronkelijk’ in tiramisu thuishoren. Daarom kun je ook variëren met andere dranken, zoals amandel- of koffielikeur, of kiezen voor een variant zonder alcohol.

Welke drank in tiramisu?
Tiramisu invriezen?

Tiramisu invriezen?

Tiramisu kun je maximaal 24 uur bewaren in de koelkast. Het Italiaanse nagerecht is ook in te vriezen, hoewel dat de smaak en textuur niet ten goede zal komen. Laat de tiramisu eerst opstijven zoals voorgeschreven in het recept en vries het daarna in. Tiramisu is in de vriezer 2 maanden houdbaar. Eet het na het ontdooien wel direct op (maar dat zal geen probleem zijn)!