Tiramisu
Tiramisu

Tiramisu

Het ultieme Italiaanse nagerecht: tiramisu! De in espresso gedrenkte lange vingers, de romige mascarpone, de zoete marsala-wijn... Het laatste ingrediënt is een beetje geduld tijdens het opstijven. Buon appetito!

Tiramisu

Tiramisu

Ingrediënten

8 personen

200 ml

espresso

4

middelgrote eieren

125 g

fijne kristalsuiker

500 g

mascarpone

250 g

lange vingers

10 g

cacaopoeder

Dit heb je nodig

  • ovenschaal (20 x 30 cm)

  • theezeefje

  1. Zet de espresso en laat afkoelen. Splits de eieren, houd de dooiers apart. Doe de eiwitten in een schone, vetvrije kom en klop met een mixer met schone, vetvrije gardes stijf.
  2. Klop de dooiers met de suiker in een andere kom tot een luchtige crème. Schep de mascarpone er in delen door en spatel vervolgens voorzichtig het geklopte eiwit erdoor.
  3. Schenk de espresso in een diep bord. Doop de helft van de lange vingers 1 voor 1 volledig in de espresso en bedek de bodem van de ovenschaal ermee. Verdeel de helft van het mascarponemengsel erover en bestrooi met de (thee)zeef met de helft van de cacaopoeder. Doop de rest van de lange vingers in de espresso en leg op de cacaolaag. Verdeel de rest van het mascarponemengsel erover. Bestuif de rest van de cacaopoeder erboven en laat minimaal 3 uur afgedekt in de koelkast opstijven.
Wat is tiramisu?

Wat is tiramisu?

Tiramisu is van oorsprong een Italiaans dessert. De naam betekent iets als ‘trek mij omhoog’ of ‘maak mij blij’. Logisch, want wie wordt er niet gelukkig van tiramisu? Het gerecht bestaat traditioneel uit een aantal verschillende lagen van lange vingers besprenkeld met sterke espresso en marsala, mascarpone en geklopt ei én zacht geklopt eiwit met suiker. On top? Cacao natuurlijk! De perfecte finishing touch.

Welke drank in tiramisu?

Het recept voor tiramisu zoals het sinds 1980 voorkomt in Italiaanse kookboeken, wordt gemaakt met marsalawijn: een versterkte wijn, gemaakt van inheemse druiven als grillo, catarratto en inzolia. Marsala rijpt altijd in houten vaten. Zoals bij veel klassiekers bestaat er discussie over welke ingrediënten ‘oorspronkelijk’ in tiramisu thuishoren. Daarom kun je ook variëren met andere dranken, zoals amandel- of koffielikeur, of kiezen voor een variant zonder alcohol.

Welke drank in tiramisu?
Tiramisu invriezen?

Tiramisu invriezen?

Tiramisu kun je maximaal 24 uur bewaren in de koelkast. Het Italiaanse nagerecht is ook in te vriezen, hoewel dat de smaak en textuur niet ten goede zal komen. Laat de tiramisu eerst opstijven zoals voorgeschreven in het recept en vries het daarna in. Tiramisu is in de vriezer 2 maanden houdbaar. Eet het na het ontdooien wel direct op (maar dat zal geen probleem zijn)!